ΤΟΠΙΚΑ

Ο «Διομήδης» έφερε χιόνι στο κέντρο

ο-διομήδης-έφερε-χιόνι-στο-κέντρο-207162

Χιόνι ακόμη και στο κέντρο του Βόλου έφερε χθες το πρωί η κακοκαιρία «Διομήδης». Η πόλη μπορεί να μην ντύθηκε στα λευκά, καθώς η χιονόπτωση ήταν ελαφρά και μικρής διάρκειας, ωστόσο ο υδράργυρος κατρακύλησε αισθητά και το βράδυ κινήθηκε κάτω από το μηδέν.

Το χιόνι χθες κατηφόρισε έως τις Σταγιάτες, βάζοντας τον Βόλο σε λευκό κλοιό. Η χιονόπτωση μέσα στην πόλη ξεκίνησε λίγο πριν τις δέκα το πρωί και συνεχίστηκε έως και το μεσημέρι, χωρίς όμως να το στρώσει. Προβλήματα μέσα στην πόλη δεν σημειώθηκαν, ενώ το μεσημέρι επικράτησαν ηλιοφάνεια και… τσουχτερό κρύο. Από το μεσημέρι και μετά η θερμοκρασία κινήθηκε οριακά στο μηδέν και το βράδυ έδειξε μείον.

Συνολικά 20 συνεργεία του Δήμου Βόλου επικέντρωσαν χθες τις επιχειρήσεις τους στα ορεινά χωριά της περιοχής. Μακρινίτσα, Πορταριά, Κατηχώρι, Σταγιάτες, Αγ. Βλάσιος, Αγ. Λαυρέντιος και Δράκεια ήταν τα σημεία στα οποία υπήρχαν φορτηγά και μηχανήματα για την αντιμετώπιση προβλημάτων.

Από προχθές το βράδυ, αλλά και νωρίς χθες το πρωί αλατιέρες της Υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας, προχωρούσαν σε διαρκείς ρίψεις αλατιού στο οδόστρωμα, ενώ με μηχανήματα και φορτηγά απομάκρυναν όγκο χιονιού από το οδόστρωμα στο εσωτερικό δίκτυο των χωριών.

Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Καθαριότητας και υπεύθυνο Πολιτικής Προστασίας Βόλου, Αποστόλη Μαλαματίνη, το συνολικό ύψος του χιονιού στα ορεινά χωριά του Δήμου Βόλου, έφθασε στους 30 πόντους περίπου, ωστόσο δεν καταγράφηκαν προβλήματα.

Χρειάστηκαν μόνο δύο παρεμβάσεις συνεργείων της υπηρεσίας για τον αποχιονισμό αγροτικών οδών προκειμένου δύο κτηνοτρόφοι να φθάσουν στα ποιμνιοστάσιά τους για να μεταφέρουν τροφή και να ποτίσουν τα ζώα τους.

«Ολοι οι δρόμοι είναι ανοιχτοί. Δεν υπάρχουν προβλήματα. Χρειάζεται όμως ιδιαίτερη προσοχή από τους οδηγούς, ιδίως τις νυχτερινές ώρες οπότε και επικρατεί παγετός», τόνισε ο κ. Μαλαματίνης.

Μάλιστα από τις οκτώ χθες το βράδυ και καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας, συνεργεία του Δήμου Βόλου, έδωσαν τη μάχη ενάντια στον παγετό. Αλατιέρες έκαναν διαρκείς ρίψεις αλατιού για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα του πάγου στο οδόστρωμα.

Στο 1,5 μέτρο το χιόνι στα Χάνια

Στο 1,5 μέτρο έφθασε το χιόνι στα Χάνια και στο 1 μέτρο στην Ανάβρα. Η χιονόπτωση συνεχίστηκε στο βουνό των Κενταύρων προχθές το βράδυ και στην Οθρυ με τα φαινόμενα να εξασθενούν χθες το πρωί. Το οδικό δίκτυο είναι ανοιχτό παντού σε όλον το Νομό και δεν υπήρξαν ιδιαίτερα προβλήματα με τους δήμους να προχωρούν σε αποκαταστάσεις ζημιών που προκλήθηκαν από την κακοκαιρία των προηγούμενων ημερών και την Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας να δίνει αγώνα για τον αποχιονισμό και τη διατήρηση του δικτύου ανοικτού.

Το χιόνι «κατέβηκε» χθες μέχρι την Άλλη Μεριά. Μέσα στο Πολεοδομικό Συγκρότημα, όπου επικρατούσε τσουχτερό κρύο, δεν «έπιασε», καθώς η χιονόπτωση ήταν αραιή, ενώ στα λευκά ντύθηκαν τα ορεινά χωριά του Νοτίου Πηλίου, καθώς και η Ζαγορά και ο Κισσός στον Δήμο Ζαγοράς – Μουρεσίου.

Συνολικά 45 μηχανήματα της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας προχωρούσαν σε αποχιονισμό και ρίψη αλατιού στο Επαρχιακό Δίκτυο δίνοντας έμφαση στο Πήλιο και την Οθρυ. Η σύσταση προς τους οδηγούς είναι να φέρουν μαζί τους αντιολισθητικές αλυσίδες.

Τα φαινόμενα εξασθένησαν από χθες το μεσημέρι ενώ η ενημέρωση που υπάρχει από τους μετεωρολόγους είναι ότι ο καιρός θα βελτιωθεί και περαιτέρω τα επόμενα 24ωρα. Η κακοκαιρία πάντως, άφησε μεγάλες καταστροφές στην αγροτική οδοποιίας σε όλους τους ΟΤΑ της Μαγνησίας.

Περιορισμένα προβλήματα στον Δήμο Ζαγοράς – Μουρεσίου

Λευκό τοπίο υπάρχει στη Ζαγορά και τον Κισσό, όπου το χιόνι έφθασε μέσα στα χωριά τους 10 πόντους. Ωστόσο, δεν σημειώθηκαν προβλήματα, όπως επισήμανε ο δήμαρχος Ζαγοράς – Μουρεσίου Πατής Κουτσάφτης. Μόνο δεν μπόρεσαν να πραγματοποιηθούν τα πρωινά δρομολόγια του ΚΤΕΛ και τα σχολεία της περιοχής δεν λειτούργησαν.

Τα συνεργεία του δήμου άνοιξαν όλους τους δρόμους μέσα στο χωριά και έριχναν αλάτι για τον πάγο. Επίσης, διαρκής ήταν ο αποχιονισμός στο υπόλοιπο δίκτυο από την Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας.

Από την Τσαγκαράδα και κάτω το χιόνι δεν «έχει πιάσει».

Αποχιονισμός στα ορεινά χωριά του Νοτίου Πηλίου

Στα λευκά ντύθηκαν επίσης, τα ορεινά χωριά του δήμου Νοτίου Πηλίου, όπου το χιόνι έφθασε τους 15 πόντους.

Μηχανήματα του δήμου δούλευαν το πρωί στον αποχιονισμό όλων των εσωτερικών δικτύων από τις Πινακάτες προς τον Αγιο Αθανάσιο, από τη Βυζίτσα έως τα Αργυρέικα, από τη Βυζίτσα στον δρόμο προς το βουνό, από τον Αγιο Γεώργιο προς τον Αγιο Αθανάσιο και από τη Κακιά Σκάλα προς τη Βυζίτσα, σύμφωνα με την ενημέρωση του αντιδημάρχου Μηλεών Απόστολου Διανέλλου. Η κίνηση των οχημάτων διεξαγόταν κανονικά και μέσα στα χωριά και το κεντρικό δίκτυο.

Στις υπόλοιπες περιοχές του Νοτίου Πηλίου τα καιρικά φαινόμενα ήταν πιο ήπιας μορφής. Εντούτοις, συνεχίστηκαν τα προβλήματα με τις κατολισθήσεις στο Προμύρι. Τα συνεργεία του δήμου, όπως ενημέρωσε ο αντιδήμαρχος Δημοτικής Ενότητας Σηπιάδος Νίκος Μαμάς, συνέχιζαν τον καθαρισμό από τις φερτές ύλες που μετέφεραν οι ισχυρές βροχοπτώσεις των προηγούμενων ημερών.

Για ακόμη μία φορά παρουσιάστηκε το φαινόμενο πλημμυρισμού της Λύρης, καθώς όταν υπάρχει μεγάλος όγκος νερού στην περιοχή, «φουσκώνουν» τα δύο παρακείμενα ρέματα και η περιοχή πλημμυρίζει.

Αναμένονται μηχανήματα της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας να καθαρίσουν δύο φρεάτια πριν από την είσοδο του οικισμού.

Ανοιξε το δίκτυο στην Ανάβρα

Στο άλλο μέτωπο που χτύπησε η κακοκαιρία, στην Ανάβρα, όπου το χιόνι έφθασε το μισό μέτρο, τα μηχανήματα του δήμου Αλμυρού ολοκλήρωσαν τον αποχιονισμό στο εσωτερικό δίκτυο χθες το πρωί και η Περιφερειακή Ενοτητα καθάριζε το κεντρικό δίκτυο. Στους Κοκκωτούς και τους Κωφούς το χιόνι ήταν περιορισμένο.

Δεν επαναλήφθηκαν προβλήματα με την ηλεκτροδότηση στη Φυλάκη και την Πέρδικα. Τα συνεργεία του δήμου διευκόλυναν τις προσβάσεις σε κτηνοτροφικές μονάδες της περιοχής. Επίσης, το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Δρυμώνα κλήθηκε να συνδράμει για μία κοπή δέντρου στην Εθνικό Οδό Θεσσαλονίκης – Αθηνών στις 12:15 και την άντληση υδάτων από οικοδομή στο Κρόκιο.

Στον Δήμο Αλμυρού υπάρχουν διαμαρτυρίες για τις καταστροφές των προηγούμενων ημερών καθώς στι Καραγάτσι πνίγηκαν ζώα, ενώ καταστροφές υπήρξαν και στις καλλιέργειες.

Σε ανακοίνωσή του ο Αγροτικός Σύλλογος Αλμυρού και Σούρπης αναφέρει ότι υπάρχουν ευθύνες διαχρονικές και τους κρατικούς φορείς και απαιτεί άμεση και ολόκληρη αποζημίωση των πληγέντων και ταχεία αποκατάσταση των ζημιών στην αγροτική οδοποιία.

Στον Δήμο Ρήγα Φεραίου

Στον Δήμο Ρήγα Φεραίου υπάρχει χιόνι στα ορεινά σημεία από τα Κανάλια μέχρι το Κεραμίδι, που φθάνει στους 10-15 πόντους. Η στάθμη των νερών μειώθηκε αισθητά στις περιοχές που τις προηγούμενες μέρες υπήρχαν πλημμυρικά φαινόμενα στο Στεφανοβίκειο και στα Κανάλια.

Το οδικό δίκτυο είναι ανοιχτό όπως εφιστάται προσοχή στους οδηγούς καθώς στο κομμάτι από Κανάλια μέχρι Κεραμίδι ενδέχεται να υπάρχουν σημεία με πάγο.

Τα συνεργεία του δήμου διευκόλυναν χθες τις προσβάσεις σε κτηνοτροφικές μονάδες της περιοχής.

Υποχώρησαν τα καιρικά φαινόμενα στις Β. Σποράδες

Στις Β. Σποράδες τα καιρικά φαινόμενα ήταν χθες ασθενή. Δεν υπήρχε χιονόπτωση, ενώ οι ισχυροί άνεμοι που έπνεαν τις προηγούμενες μέρες υποχώρησαν. Ετσι χθες το πρωί πραγματοποιήθηκε κανονικά το δρομολόγιο του Εξπρές Σκιάθος.

Στον Δήμο Σκοπέλου τα συνεργεία του δήμου συνέχιζαν τον καθαρισμό δρόμων και σοκακιών σε όλα τα χωριά του νησιού, απομακρύνοντας φερτές ύλες, απορρίμματα και κομμένα κλαδιά. Στο έργο συνέδραμε σημαντικά και το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Σκοπέλου.

Ωστόσο, η κύρια αγωνία του δήμου είναι η αποκατάσταση του παραλιακού δρόμου, μετά τις υποχωρήσεις τμημάτων πρανών τις προηγούμενες μέρες.

Επισημαίνεται ότι στη Σκιάθο τα προβλήματα που προκάλεσε η κακοκαιρία αποκαταστάθηκαν και χθες το πρωί τα συνεργεία του δήμου περιορίστηκαν στους καθαρισμούς ρεμάτων και δρόμων.

Στην Αλόννησο δεν υπήρξαν μικρά προβλήματα από την κακοκαιρία.

Ο καιρός

Η εξασθένηση των καιρικών φαινομένων που σημειώθηκε χθες θα συνεχιστεί και σήμερα και μέχρι την ερχόμενη Πέμπτη, σύμφωνα με τους μετεωρολόγους. Το κύμα κακοκαιρίας που θα εισβάλει στη χώρα την ερχόμενη Τρίτη εκτιμάται ότι θα έχει μικρή επιρροή στη Μαγνησία. Οι θερμοκρασίες θα αρχίσουν να ανεβαίνουν από σήμερα Παρασκευή και αύριο Σάββατο, οπότε θα είναι σε κανονικά επίπεδα.

Ανοίγει σήμερα το Χιονοδρομικό Κέντρο Πηλίου

Ολο το βράδυ προχθές συνέχιζε να χιονίζει στα Χάνια. Όπως ενημέρωσε ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας Γρηγόρης Ιγγλέσης, το χιόνι στη βάση του Χιονοδρομικού είναι 1 μέτρο. Σήμερα το Χιονοδρομικό αναμένεται να ανοίξει και να ξεκινήσει τη λειτουργία του στις 9:00. Δύο μηχανήματα δούλευαν διαρκώς χθες για να στρώσουν το χιόνι να μπορούν να χρησιμοποιηθούν οι πίστες.

Σε λειτουργία θα είναι το σύνολο των πιστών: Πανόραμα (πάνω μέρος), Θέτις, Πήλιο 3, Πήλιο 1, Πήλιο 4 και Πήλιο 5, ενώ οι χιονοδρόμοι θα μπορούν να εξυπηρετηθούν από τους τρεις αναβατήρες Πήλιο 3 (διπλό), Πήλιο 4 (συρόμενο) και Πήλιο 5 (baby), ενώ το Χιονοδρομικό θα είναι ανοικτό μέχρι τις 16:00.

Όσοι θα προσέρχονται στο χιονοδρομικό κέντρο θα πρέπει να φορούν μάσκα τόσο σε ανοιχτούς, όσο και κλειστούς χώρους, όπως είναι το καταφύγιο και τα καταστήματα ενοικιάσεων. Για τους χώρους εστίασης του χιονοδρομικού κέντρου, θα ισχύσουν τα υγειονομικά πρωτόκολλα που ισχύουν για όλη την εστίαση.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου