ΤΟΠΙΚΑ

Εικόνες ντροπής σε σχολεία και Δ.Δ.Ε. από τις ζημιές που προκάλεσε η κακοκαιρία

εικόνες-ντροπής-σε-σχολεία-και-δ-δ-ε-απ-208697

Κουβάδες και σφουγγαρίστρες επιστρατεύτηκαν χθες στον «πύργο» του συγκροτήματος Μουρτζούκου αλλά και σε σχολικές μονάδες του Βόλου όπου τα προβλήματα παρέμειναν μετά το χτύπημα της κακοκαιρίας «Διομήδης».

Η κατάσταση είναι απελπιστική στο οκταώροφο γυάλινο κτίριο όπου στεγάζονται τα γραφεία της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας, η οποία προχθές δεν μπόρεσε να λειτουργήσει εξαιτίας της διακοπής ρεύματος μετά από βλάβη στον υποσταθμό της ΔΕΗ και του όγκου των νερών που περνούσε στο εσωτερικό των γραφείων και τους διαδρόμους από τα παράθυρα και τις πόρτες.

Και χθες, στο κτίριο έτρεχαν νερά από πολλά και διαφορετικά σημεία. Από τα παράθυρα, τις οροφές, έβγαιναν από τα πατώματα ακόμη και μέσα από τις πρίζες με κίνδυνο για τη σωματική ακεραιότητα υπαλλήλων. Στελέχη της εκπαίδευσης επιστράτευσαν σκούπες, σφουγγαρίστρες και κουβάδες για την απομάκρυνση των νερών. «Σκεπάζουμε και ξεσκεπάζουμε με μουσαμάδες και χαρτόνια μηχανήματα και φακέλους για να δουλέψουμε. Η κατάσταση είναι δύσκολη», ανέφερε χθες στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας, Χαράλαμπος Σταχτέας.

Ακόμη και το πρόβλημα της ηλεκτροδότησης δεν επιλύθηκε πλήρως. Εγινε προσωρινή επίλυση όπως σε ολόκληρο το συγκρότημα Μουρτζούκου όπου επίσης στεγάζονται τα 7ο και 9ο Γυμνάσια Βόλου και το 6ο Γενικό Λύκειο Βόλου και αύριο, Παρασκευή θα επιχειρηθεί ολική επίλυση του προβλήματος. Για τον λόγο αυτό, η ηλεκτροδότηση θα διακοπεί και το συγκρότημα δεν θα λειτουργήσει.

Χθες, εξαιτίας των ακραίων καιρικών φαινομένων που έπληξαν τον νομό, δεν λειτούργησαν με αποφάσεις δημάρχων τα σχολεία στον Δήμο Νοτίου Πηλίου, στον Δήμο Ζαγοράς Μουρεσίου, στον Δήμο Σκιάθου, το Γυμνάσιο και Λύκειο Καναλίων στον Δήμο Ρήγα Φεραίου και το συγκρότημα του Φυτόκου στον Δήμο Βόλου.

Ειδικά στο συγκρότημα του Φυτόκου, όπου συστεγάζονται μεταξύ άλλων το 1ο και 4ο Εσπερινό ΕΠΑΛ Ν. Ιωνίας, τα νερά της βροχής βρήκαν δίοδο ανάμεσα από τις ενώσεις των κτιρίων, με αποτέλεσμα να πλημμυρίσουν οι διάδρομοι και να προκαλείται κίνδυνος για την ασφάλεια των μαθητών, όπως ανέφερε ο διευθυντής του 1ου ΕΠΑΛ Ν. Ιωνίας, Δημήτρης Κόκκινος. «Δυστυχώς πρόκειται για φθορές του χρόνου. Το συγκρότημα είναι παλιό και οι συντηρήσεις δεν αρκούν. Χρειάζεται να γίνουν σοβαρές παρεμβάσεις μέσα από χρηματοδοτικό πρόγραμμα», σημείωσε ο ίδιος με αφορμή την έκθεση μΕ ιεράρχηση των προβλημάτων που ζήτησε η σχολική επιτροπή. Σημειώνεται ότι στο 1ο ΕΠΑΛ Ν. Ιωνίας τα μαθήματα έγιναν μέσω τηλεκπαίδευσης και σήμερα οι μαθητές θα επιστρέψουν κανονικά στο σχολείο τους.

Τα προβλήματα παρέμειναν για δεύτερη ημέρα χθες και στο 6ο Γενικό Λύκειο Βόλου, όπου από τη γυάλινη οροφή έσταζαν νερά με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν προβλήματα στον διάδρομο. Και σε αυτή την περίπτωση επιστρατεύτηκαν σφουγγαρίστρες, όπως και για την περίπτωση του γυμναστηρίου του σχολείου, όπου εισρέουν νερά από το έδαφος κάθε φορά που η στάθμη του Κραυσίδωνα ανεβαίνει.

Μικρότερα προβλήματα με εισροή νερών από παράθυρα και πόρτες σε διαδρόμους καταγράφτηκαν επίσης στο 3ο ΕΠΑΛ Βόλου αλλά και στο 6ο Γυμνάσιο Βόλου.

Ποια σχολεία δεν θα λειτουργήσουν

Με απόφαση του δημάρχου Νοτίου Πηλίου Μιχάλη Μιτζικού και εξαιτίας των έντονων καιρικών φαινομένων και των χαμηλών θερμοκρασιών, αναστέλλεται η λειτουργία των σχολικών μονάδων της περιοχής.

Τα μόνα σχολεία που θα λειτουργήσουν θα είναι το Γυμνάσιο, το ΓΕΛ και ΕΠΑΛ Αργαλαστής και το Γυμνάσιο με Λυκειακές Τάξεις Τρικερίου.

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου