ΤΟΠΙΚΑ

Κατολισθήσεις και πτώσεις δέντρων μετά το πέρασμα του «Διομήδη»

κατολισθήσεις-και-πτώσεις-δέντρων-με-208849

Στην αντιμετώπιση κατολισθητικών φαινομένων που προκλήθηκαν εξαιτίας του μεγάλου και ξαφνικού όγκου νερού που έπεσε στην περιοχή και στην κοπή και απομάκρυνση δέντρων και κλαδιών που έσπασαν εξαιτίας των ισχυρών ανέμων, επικεντρώθηκαν χθες, μετά το «χτύπημα» της κακοκαιρίας «Διομήδης» τα συνεργεία της Υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Βόλου.

Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Καθαριότητας και υπεύθυνο Πολιτικής Προστασίας, Αποστόλη Μαλαματίνη, χθες καταγράφηκαν πολλά κατολισθητικά φαινόμενα σε διαφορετικά σημεία του Δήμου Βόλου. Ογκοι χωμάτων και πέτρες κατολίσθησαν προκαλώντας πρόβλημα στο οδικό δίκτυο. Τα μεγαλύτερα προβλήματα αφορούσαν κυρίως σε αγροτικούς δρόμους. Χαρακτηριστικά, στον Αγιο Λαυρέντιο, το δίκτυο είχε σχεδόν κλείσει σε πέντε διαφορετικά σημεία και κτηνοτρόφοι ενημέρωναν τις υπηρεσίες του δήμου για την απομάκρυνση των φερτών υλικών προκειμένου να μπορέσουν να πάνε στα ποιμνιοστάσιά τους.

Κατολισθήσεις όμως σημειώθηκαν και στο εσωτερικό οδικό δίκτυο, στην Κουκουράβα και στον Αγιο Ονούφριο, όπου επίσης υπήρξε επέμβαση από συνεργεία.

Συνεχείς ήταν και οι επιχειρήσεις για την απομάκρυνση σπασμένων δέντρων αλλά και την κοπή κλαδιών που είχαν σπάσει και κρέμονταν. Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Πρασίνου, Γιώργο Πράττο, μόνο από την υπηρεσία έγιναν 12 επεμβάσεις για την απομάκρυνση δέντρων και την κοπή κλαδιών στη Ν. Δημητριάδα, στη Ν. Ιωνία, στην οδό Παρασκευοπούλου, στο Κατηχώρι, όπου μάλιστα έκλεισε προσωρινά ο δρόμος αλλά και στην περιοχή της Ν. Αγχιάλου.

Η κυκλοφορία διακόπηκε και στον δρόμο Βόλου – Μακρινίτσας μέσω Κουκουράβας, από το ύψος του «Αρχοντικού Αδάμ» έως τη Μπράνη, εξαιτίας πτώσης δέντρου κάθετα στο οδόστρωμα. Στο σημείο μετέβη επίσης συνεργείο για την κοπή και απομάκρυνση του δέντρου.

Συνεργεία βρέθηκαν επίσης και στην Αγριά, στην περιοχή Βαρκά, πίσω από το πάρκο του ΟΣΕ που είχε πλημμυρίσει προχθές όταν υπερχείλισε το ρέμα των 12 Αποστόλων, προκειμένου να απομακρύνουν τον μεγάλο όγκο των φερτών υλικών. «Από αύριο (σ.σ. σήμερα) θα γίνουν συστηματικοί καθαρισμοί τόσο στην Αγριά όσο και στην Πορταριά και Μακρινίτσα», ανέφερε ο κ. Μαλαματίνης.

Κλειστός ο δρόμος προς Ασπρες Πεταλούδες

Κλειστός παρέμενε εξάλλου και χθες ο δρόμος προς «Ασπρες Πεταλούδες», ο οποίος περνά μέσα από ρέμα που έχει κατεβάσει νερό και κρίνεται επικίνδυνη η διέλευση οχημάτων.

Αντλήσεις υδάτων από σπίτι και κατάστημα

Στη μάχη βρέθηκαν για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα χθες και συνεργεία της Λέσχης Ειδικών Δυνάμεων Μαγνησίας.

Εθελοντές της Λέσχης φρόντισαν για την άντληση υδάτων από ένα σπίτι και ένα κατάστημα στο Σουτραλί Αγριάς. Στα κτίρια είχαν μπει νερά από παρακείμενα χωράφια τα οποία πλημμύρισαν.

Ζευγάρι εγκλωβισμένο στο σπίτι του στο Μαλάκι

Ενα ζευγάρι βρέθηκε εγκλωβισμένο στο σπίτι του στο Μαλάκι χθες. Ο όγκος του νερού κάλυπτε όλη την έκταση μπροστά από το σπίτι, με το ύψος των υδάτων να φθάνει πάνω από τον αστράγαλο. Ο ιδιοκτήτης του σπιτιού τοποθέτησε δύο μάρμαρα στην είσοδο για να αποτρέψει να μπουν στο εσωτερικό του σπιτιού τα λασπόνερα, ενώ ζητά την κατασκευή ενός φρεατίου ομβρίων για να βρίσκουν διέξοδο τα νερά της βροχής.

Δέντρο καταπλάκωσε ΙΧ στα Καλά Νερά

Πτώση κυπαρισσιού καταγράφτηκε και στα Καλά Νερά. Το μεγάλο δέντρο έπεσε σε σταθμευμένο αυτοκίνητο στο δημοτικό πάρκινγκ δίπλα από την παιδική χαρά, καταστρέφοντάς το. Ολη η οροφή έχει βουλιάξει και έχουν σπάσει τα δύο παρμπρίζ.

Αλατιέρες σε Μακρινίτσα, Πορταριά και Δράκεια

Χιονόπτωση σημειώθηκε εξάλλου χθες, σε ορεινά χωριά του Δήμου Βόλου, όπου όμως το χιόνι δεν ξεπέρασε τους 20 πόντους και δεν αναφέρθηκαν προβλήματα.

Σύμφωνα με τον κ. Μαλαματίνη από νωρίς το πρωί υπάρχουν αλατιέρες και μηχανήματα που επιχειρούσαν σε Μακρινίτσα, Πορταριά και Δράκεια.

Οι Μαζί για τον Βόλο

Ανικανότητα να διαχειριστεί μια σοβαρή κατάσταση καταλογίζει στη δημοτική αρχή η παράταξη Μαζί για τον Βόλο, με αφορμή τα προβλήματα που προκάλεσε η κακοκαιρία «Διομήδης». Σε ανακοίνωσή της η παράταξη αναφέρει τα εξής:

«Πάλι έλαμψε η Δημοτική Αρχή των έργων. Με τα αποτελέσματα της διαχείρισης της πρώτης για φέτος κακοκαιρίας στην περιοχής μας, να είναι οικτρά. Και ακόμα είμαστε στην αρχή. Η Μακρινίτσα αρχικά, πλημμύρισε μετά τις πρώτες βροχοπτώσεις, οι κεντρικοί δρόμοι του Βόλου έγιναν λίμνες. Δεν είχαν ενημερωθεί οι άρχοντες της πόλης για τα επικείμενα φαινόμενα ώστε να καθαρίσουν με επιμέλεια τα φρεάτια και να μην έχουμε αυτές τις καταστάσεις;

Οι κάτοικοι της περιοχής της συνοικίας Νεάπολη μετά από πολλά χρόνια έζησαν και πάλι με το φόβο να πλημμυρίσουν τα σπίτια τους. Και να σημειωθεί ότι στην περιοχή αυτή είχαν γίνει από τις προηγούμενες φαύλες Δημοτικές Αρχές σημαντικά αντιπλημμυρικά έργα. Καμιά συντήρηση από τη Δημοτική Αρχή των έργων;

Η περιοχή της Αγριάς δοκιμάζεται για μια ακόμα φορά, μιας και οι κεντρικοί της δρόμοι έγιναν λίμνες. Ποια είναι η συντήρηση και ο καθαρισμός των φρεατίων, ποια είναι τα αντιπλημμυρικά έργα που έκαναν στα οκτώ χρόνια που είναι Δημοτική Αρχή;

Και παρότι η φύση μας ρίχνει αρκετές ποσότητες νερού, στις βρύσες πολλών περιοχών του Δήμου δεν φτάνει σταγόνα. Και τούτο λόγω πολλών βλαβών που παρατηρούνται στο δίκτυο ύδρευσης, με συνέπεια εκτεταμένες διακοπές σε πολλές περιοχές.

Τι έχει να πει η Δημοτική Αρχή στους πολίτες του Βόλου για όλα αυτά που συμβαίνουν στο Δήμο μας; Για την ανικανότητά της να διαχειριστεί μια σοβαρή κατάσταση; Θα δικαιολογηθεί ότι δεν καθάρισε τα φρεάτια γιατί έπρεπε να μαζέψει τα λαμπάκια των Χριστουγέννων, τα οποία παρεμπιπτόντως μάζεψαν με ιδιαίτερη σχολαστικότητα και επιμέλεια. Ή θα κάνουν αντιπολίτευση στις προηγούμενες Δημοτικές Αρχές, ρίχνοντας τις ευθύνες σ’ αυτές;

Επιτέλους κύριοι, σταθείτε για μια φορά στο ύψος των περιστάσεων και ομολογείστε την ανικανότητα σας να διαχειριστείτε σοβαρά θέματα της πόλης. Ικανότητα που απ’ ό,τι φαίνεται περιορίζεται μόνο στη διοργάνωση εκδηλώσεων».

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου