ΤΟΠΙΚΑ

Επεμβάσεις σε ιδιωτικές κλινικές του Βόλου από γιατρούς του ΕΣΥ

επεμβάσεις-σε-ιδιωτικές-κλινικές-του-208956

«Πράσινο φως» για να μπορούν οι νοσοκομειακοί γιατροί να κάνουν χειρουργικές επεμβάσεις σε ιδιωτικές κλινικές του Βόλου άναψε η 5η ΥΠΕ, ενεργοποιώντας τη σχετική απόφαση του υπουργείου Υγείας που εγκρίθηκε πριν από λίγες εβδομάδες από τη Βουλή.

Σύμφωνα με την τροπολογία οι ασθενείς δημόσιων νοσοκομείων θα μπορούν να χειρουργούνται από γιατρούς του ΕΣΥ σε ιδιωτικές κλινικές. Για τις επεμβάσεις δεν θα υπάρχει καμία πρόσθετη αμοιβή, ενώ επίσης δεν θα πληρώνουν νοσήλια οι ασθενείς.

Οι γιατροί του ΕΣΥ θα μπορούν να χειρουργούν σε ιδιωτικές κλινικές ώστε να μην χάνονται χειρουργεία στο ΕΣΥ, λόγω της πίεσης που δέχεται το σύστημα. Η διάταξη αφορά σε κλινικές που έχουν παραδώσει κρεβάτια για διαχείριση Covid περιστατικών.

Όπως αποκάλυψε χθες μιλώντας στον ASTRA στην εκπομπή «Συμβαίνει Τώρα» ο πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών Μαγνησίας Νίκος Χαυτούρας για τους γιατρούς στο Αχιλλοπούλειο η διάταξη μπαίνει σε εφαρμογή από την ερχόμενη Δευτέρα.

Οι ιδιωτικές κλινικές τις οποίες μπορούν να χρησιμοποιούν οι γιατροί του Νοσοκομείου Βόλου για να κάνουν επεμβάσεις σε ασθενείς που αναμένουν να χειρουργηθούν, είναι η «Ανασσα» και η «Ελπίς», όπως γνωστοποίησε ο διοικητής της 5ης ΥΠΕ Φώτης Σερέτης που προχθές επισκέφτηκε το Αχιλλοπούλειο και συνομίλησε με τους γιατρούς.

Ο κ. Χαυτούρας, αν και αναγνώρισε ότι θα υπάρξει μία σημαντική αποσυμφόρηση και πως θα εξυπηρετηθούν ασφαλισμένοι που περιμένουν καιρό για να προγραμματίσουν την επέμβασή τους, αλλά βρίσκονται στην αβεβαιότητα λόγω των περιορισμών που έχει επιβάλλει η πανδημία, δεν έκρυψε όμως ότι έχει επιφυλάξεις για το πώς μπορεί να οδηγήσει αυτή η εμπλοκή ΕΣΥ και ιδιωτών.

«Δεν το κρύβω ότι είμαι προβληματισμένος. Δεν αποκλείεται αυτή η διάταξη να αποτελέσει «κερκόπορτα» για περαιτέρω ιδιωτικοποίηση του Εθνικού Συστήματος Υγείας», επισήμανε ο πρόεδρος της Ενωσης Νοσοκομειακών Γιατρών.

Η ΕΙΝΚΥΜ τις επόμενες μέρες αναμένεται να συνεδριάσει και να τοποθετηθεί επίσημα για το θέμα.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου