ΤΟΠΙΚΑ

Στο αυτόφωρο όσοι κτίζουν σε δασικές εκτάσεις

στο-αυτόφωρο-όσοι-κτίζουν-σε-δασικές-ε-851206

Ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Γ. Σανιδάς απέστειλε χθες εγκύκλιο προς τους εισαγγελείς Εφετών της χώρας, με την οποία ζητάει οι εισαγγελείς Πρωτοδικών να παραγγείλουν στους διευθυντές δασών και τους δασικούς υπαλλήλους να παρακολουθούν σε καθημερινή βάση τις δημόσιες δασικές εκτάσεις που κάηκαν αλλά και αυτές που δεν έχουν καεί και να οδηγούν στο αυτόφωρο όσους επιχειρούν να κτίσουν ή να τις περιφράξουν ή να φυτεύουν δέντρα.
Σε περίπτωση που οι δασικές υπηρεσίες διαπιστώσουν παρόμοια φαινόμενα πρέπει να συλλαμβάνουν τους υπαίτιους και σε αντίθετη περίπτωση οι δασικοί υπάλληλοι θα αντιμετωπίζουν ποινικές ευθύνες.
Ειδικότερα, ο κ. Σανιδάς με την εγκύκλιό του ζητάει από τους κατά τόπους εισαγγελείς:
– Να εποπτεύουν και επιτηρούν αδιαλείπτως, και εάν είναι δυνατόν σε καθημερινή βάση, τις καείσες και κηρυχθείσες αναδασωτέες δημόσιες δασικές εκτάσεις και δάση αλλά και τα δημόσια δάση και δασικές εκτάσεις τα οποία δεν έχουν καταστραφεί.
-Εφόσον κατά την εποπτεία και επιτήρηση αντιληφθούν την έναρξη κατασκευής ή την κατασκευή προσφάτως εντός των ανωτέρω εκτάσεων κτίσματος ή οποιασδήποτε άλλης μορφής κατασκευή, οι οποίες είναι υπόχρεες προς τούτο, να προβαίνουν πάραυτα και άνευ άλλου τινός στην κατεδάφιση και καταστροφή των κτισμάτων και των πάσης φύσεως κατασκευών, στην επαναφορά των πραγμάτων στην προτέρα κατάσταση και στην κατ’ άρθρο 985 Α.Κ. αυτοδύναμη ανάκτηση της νομής και κατοχής για λογαριασμό του δημοσίου.
– Να προβαίνουν στη σύλληψη και παραπομπή των υπαιτίων στον αρμόδιο εισαγγελέα Πρωτοδικών εάν δε τούτο δεν είναι εφικτό στην καταμήνυση των υπαιτίων και στην κατάσχεση των μηχανημάτων, εργαλείων κ.λπ. τα οποία χρησιμοποιήθηκαν για την κατασκευή του κτίσματος και των πάσης μορφής εγκαταστάσεων.
-Να ενημερώνουν αμέσως τους αρμοδίους εισαγγελείς Πρωτοδικών για τις διαπιστώσεις τους και τις ενέργειές τους ζητούντες εν ανάγκη και τη συνδρομή τους.
– Σε σχέση ειδικότερα προς τον προ ολίγων ημερών αποτεφρωθέντα Εθνικό Δρυμό της Πάρνηθας και τα λοιπά δάση και δασικές εκτάσεις στην ίδια περιοχή οι δασικοί υπάλληλοι οφείλουν να εποπτεύουν και επιτηρούν σε καθημερινή βάση ολόκληρη την έκταση που κατελάμβανε ο Εθνικός Δρυμός να προβαίνουν πάραυτα και άνευ άλλου τινός, είτε μόνοι τους είτε με τη συνδρομή άλλων υπόχρεων προς τούτο στην κατεδάφιση και καταστροφή των ανεγειρομένων ή ανεγερθέντων προσφάτως κτισμάτων και των πάσης φύσεως κατασκευών ή δενδροφυτεύσεων και στην επαναφορά των πραγμάτων στην προτέρα κατάσταση εν τέλει δε στην αυτοδύναμη ανάκτηση της νομής και κατοχής για λογαριασμό του Δημοσίου. Περαιτέρω να ενημερώνουν αμέσως τον εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών δια τις ενέργειές τους συντρεχούσης δε περιπτώσεως να ζητούν τη συνδρομή τους.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου