ΤΟΠΙΚΑ

«Η Ρωσική Εκκλησία πληγώνει την ενότητα της Ορθοδοξίας» δηλώνει ο Ιγνάτιος

η-ρωσική-εκκλησία-πληγώνει-την-ενότη-210905

«Η εισπήδηση είναι ένα λυπηρό γεγονός…είναι μια σπασμωδική κίνηση της ρωσικής εκκλησίας, η οποία ξέρει ότι αυτό πληγώνει αφάνταστα την ενότητα της ορθοδοξίας, αλλά προχωρά σε ένα σχέδιο που δεν είναι πρόσφατο και ό,τι επικαλείται είναι πρόσχημα» τόνισε ο Μητροπολίτης Δημητριάδος και Αλμυρού Ιγνάτιος σε συνέντευξη που παραχώρησε στο dogma.gr. Ο Ποιμενάρχης Δημητριάδος υπογράμμισε ότι «η ρωσική εκκλησία οδηγεί σε αδιέξοδα», σπεύδοντας να ξεκαθαρίσει «θα πρέπει να υπάρξει επειγόντως μια συναίνεση μια ενότητα και μια διάκριση μέσα στην ορθόδοξη εκκλησία… Το ρήγμα βαθαίνει και ας ελπίσουμε να μη φτάσει σε σημείο που να μην είναι αναστρέψιμο».

Ο κ. Ιγνάτιος, μιλώντας για την πανδημία, εξήρε την υπεύθυνη στάση του Αρχιεπισκόπου και της Εκκλησίας της Ελλάδος συνολικά με στόχο, όπως σημείωσε, «τη διάσωση της ζωής του κάθε ανθρώπου», σε αντιδιαστολή με το θρησκευτικό φανατισμό, μια «εμμονή, η οποία ξεκίνησε από την αρχή της πανδημίας από μη ορθόδοξα κέντρα του εξωτερικού» και πιο συγκεκριμένα όπως αποκάλυψε της Αμερικής, τα οποία, μάλιστα, δεν δίστασε να κατονομάσει.

Θέλοντας να τονίσει το πόσο αρνητικά επιδρά ο θρησκευτικός φανατισμός στους ανθρώπους, τον προσομοίασε με τις ναρκωτικές ουσίες, υπογραμμίζοντας ότι, όταν ένας άνθρωπος εθιστεί η απεξάρτησή του είναι πολύ δύσκολη, «δημιουργεί μια αυτάρκεια στους ανθρώπους, νομίζουν ότι τα ξέρουν όλα, ότι γίνονται δήθεν θεματοφύλακες της ορθόδοξης πίστης», δηλώνει μεταξύ άλλων.

Ο κ. Ιγνάτιος, μίλησε ακόμα και για τον εκσυγχρονισμό της Εκκλησίας, καθώς και για τον τρόπο που η Εκκλησία αξιοποιεί τα δεδομένα της σύγχρονης ζωής για το ποιμαντικό της έργο.

Σε άλλο σημείο της συνέντευξής του ο κ. Ιγνάτιος μίλησε για τις σχέσεις Εκκλησίας – Κράτους. «Έχουμε φτάσει σε ένα ικανό σημείο, όπου και το κράτος λειτουργεί με το σύγχρονο τρόπο που λειτουργούν και τα ευρωπαϊκά κράτη και ταυτόχρονα διατηρεί μια σχέση με την επικρατούσα θρησκεία, την ορθόδοξη πίστη, γιατί είναι απόλυτα κατανοητό ότι αποτελεί την ενοποιό δύναμη των απανταχού Ελλήνων», δηλώνει και τονίζει με νόημα ότι «όλοι προσβλέπουν σε μια θετική σχέση…μια συναλληλία, όπου όλοι θα νιώθουν ότι ο καθένας, από το δικό του μετερίζι, προσφέρει στο λαό».

Όσον αφορά δε στο καυτό θέμα της εκκλησιαστικής περιουσίας, που «ταλανίζει» δεν παρέλειψε να τονίσει τη θετική συνεισφορά του Αρχιεπισκόπου κ. Ιερωνύμου, ο οποίος όπως χαρακτηριστικά δήλωσε, «ως κατεξοχήν γνώστης του θέματος, ήταν και είναι ο κατάλληλος άνθρωπος να το χειριστεί και απέδειξε ότι δεν υπάρχει η μυθική εκκλησιαστική περιουσία που κάποιοι φαντάζονταν», ενώ παράλληλα αναφέρθηκε στις δικαστικές αποφάσεις που δικαιώνουν επί του θέματος την Εκκλησία, ξεκαθαρίζοντας , παράλληλα, τί είναι αυτό που ζητά η Εκκλησία και με τί σκοπό. «Νομίζω ότι έχει γίνει αντιληπτό, μακάρι να είναι και αποτελεσματική η προσπάθεια», κατέληξε στην τοποθέτησή του επί της εκκλησιαστικής περιουσίας.

Ερωτηθείς σχετικά με τις οργανικές θέσεις των ιερέων, σημείωσε ότι «είναι υποχρέωση της ελληνικής πολιτείας προς την Εκκλησία για το μέγεθος της εκκλησιαστικής περιουσίας που πήρε από την Εκκλησία», υπογραμμίζοντας ότι η προσπάθεια που γίνεται είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, ότι οι βάσεις ετέθησαν από την προηγούμενη κυβέρνηση και τώρα πρέπει να υπάρξει σταθεροποίηση του θεσμού … «είναι το ελάχιστο χρέος του κράτους, προκειμένου να σταθεροποιήσει τη σχέση τους με τους ιερείς», δήλωσε και παράλληλα τόνισε ότι όταν διευθετηθεί κι αυτό το θέμα «θα έχουμε πάει σε μια σταθερή σχέση που διασφαλίζει πολλά πράγματα για το μέλλον του τόπου μας».

Ο κ. Δημητριάδος μίλησε, επίσης, για σημαντικό κοινωφελές έργο της Μητρόπολης Δημητριάδος, ένα έργο το οποίο επιτελούν, όπως σημείωσε, όλες οι Μητροπόλεις της Ελλάδος, καθώς «δεν αφήνουν άνθρωπο να νιώσει εγκαταλελειμμένος», ενώ δεν παραλείπει να τονίσει το ρόλο των εθελοντών και ειδικά των εθελοντριών, » η εκκλησία, χωρίς να αντικαθιστά το κοινωνικό κράτος, στέκεται συμπαραστάτης σε όλους τους ανθρώπους», σημειώνει χαρακτηριστικά.

Στο τέλος της συνέντευξης ο κ. Ιγνάτιος αποκάλυψε τι προσδοκά ως Ιεράρχης από το 2022. «Να απαλλαγούμε από την πανδημία», λέει φυσικά, ενώ δίνει ιδιαίτερο βάρος στην επόμενη μέρα και έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον ο λόγος που εφιστά την προσοχή μας στο τρίπτυχο «ενότητα, προσφορά και αλληλεγγύη».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου