ΤΟΠΙΚΑ

Η έκθεση σπουδαστών στα Ελεύθερα Εργαστήρια

η-έκθεση-σπουδαστών-στα-ελεύθερα-εργα-851206

Από την Κατερίνα Δημοπούλου, μαθήτρια των Εργαστηρίων Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών του Δήμου Βόλου, πήραμε την παρακάτω επιστολή, που εκτός από τον τοπικό Τύπο εστάλη προς τον πρόεδρο και αντιπρόεδρο του ΚΟΔΒ κ.κ. Χρ. Τσαμπρινό και Αντώνη Καφρίτσα καθώς και στα υπόλοιπα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Οργανισμού, ενώ κοινοποιείται και προς το Δήμαρχο Βόλου Αλ. Βούλγαρη.
«Στις 27 Ιουνίου 2007 πραγματοποιήθηκαν, όπως εγκαίρως ενημερωθήκατε, τα εγκαίνια της από ετών καθιερωμένης έκθεσης έργων των σπουδαστών των Εργαστηρίων Eικαστικών και Eφαρμoσμένων Τεχνών του Δήμου Βόλου. Ο μεγάλος αριθμός των επισκεπτών, παρά τον ελάχιστο χρόνο λειτουργίας της έκθεσης -μόλις 3 μέρες- και τον καύσωνα που ενέσκηψε, αλλά και τα ενθουσιώδη σχόλιά τους για το έργο που παράγεται στα Εργαστήρια από τη συνεργασία εκπαιδευτών κι εκπαιδευόμενων αποτελούν την ουσιαστικότερη αναγνώριση της δραστηριότητάς τους. Όμως, εκτός από ενθoυσιώδη, διατυπώθηκαν και σχόλια κάθε άλλο παρά κολακευτικά για την κραυγαλέα απoυσία όλων των καθ ύλην υπευθύνων της σχολής από την κορυφαία εκδήλωσή της. Μια εκδήλωση που υποστηρίχτηκε αποκλειστικά και προς όλες τις κατευθύνσεις από τα φυσικά πρόσωπα που κινούνται και
λειτουργούν μέσα στα όρια των Εργαστηρίων. Για την ενημέρωσή σας επισημαίνω επιγραμματικά μερικές από τις σοβαρότατες δυσκολίες που αντιμετωπίσαμε στην προσπάθειά μας να διοργανώσουμε μια ακόμη επιτυχημένη έκθεση:
– Έλλειψη και της πιο πενιχρής οικονομικής υποστήριξης από τον Καλλιτεχνικό Οργανισμό.
– Έλλειψη προβολής της προσπάθειας
– Ελαχιστοποίηση του χρόνου διάρκειας της έκθεσης (?) ο οποίος συμπιέστηκε ακόμη περισσότερο για μερικά τμήματα προκειμένου να εγκατασταθεί στoυς ίδιους χώρους το Στέκι Παιδιού.
– Μη αναπλήρωση του προσωπικού καθαριότητας, για μερικές έστω ώρες, με αποτέλεσμα οι μεν χώροι υγιεινής να παρουσιάζουν θλιβερή εικόνα – σε συνθήκες μάλιστα καύσωνα – στους δε υπόλοιπους χώρους η καθαριότητα να γίνει από μαθητές κι εκπαιδευτές (σημείωση: η κυρία της καθαριότητας αναγκάστηκε να απουσιάσει λόγω σοβαρότατου οικογενειακού κωλύματος).
Με αυτήν τη επιστολή θέλω να εκφράσω εντόνως την προσωπική μου – και όχι μόνο- διαμαρτυρία, η οποία γίνεται όχι τόσο για τη φυσική απoυσία των εκπροσώπων του Δήμου Βόλου και για προετοιμασία και τη διάρκεια της έκθεσης, αλλά κυρίως για τη σημειολογία και ενδεχoμένως τη σκοπιμότητά της, δεδομένου ότι διήρκεσε ολόκληρη τη σχολική χρονιά που διανύσαμε. Δεν ξέρω ποιοι λόγοι υπαγόρευσαν την απουσία σας από μια τέτοια προσπάθεια. Θεωρώ ότι δικαιούμαι να μάθω. Να μάθουμε κι εγώ προσωπικά αλλά και όλοι οι συμπολίτες μας ποιες σκοπιμότητες ή τι είδους αδράνεια δικαιoλoγoύν μια τόσο απαξιωτική στάση απέναντι σε ένα κεφάλαιο όπως είναι ο πολιτισμός. Μια στάση μάλιστα που τηρείται από θεσμικά υπευθύνους φορείς και φυσικά πρόσωπα, ταγμένα – ως εκ της θέσεώς τoυς – να ΥΠΗΡΕΤΟΥΝ και όχι να περιφρονούν και να μπλοκάρουν την εξέλιξη του πολιτισμού, που τόσο επικίνδυνα βάλλεται στις μέρες μας πανταχόθεν. Θα με παρηγορούσε να πιστεύω ότι όλα τα παραπάνω αποτελούν μια «κακιά στιγμή», μια τεράστια κακιά στιγμή αλλά τίποτα περισσότερο. Θα με καθησύχαζε να με διαβεβαιώσετε ότι οι έντονα διαδιδόμενες φήμες για κλείσιμο των Εργαστηρίων είναι, απλώς, κακόβουλες.
Η από πολλών ετών επιτυχημένη λειτουργία των Εργαστηρίων, η πλαισίωσή τους από δεκάδες μαθητές αλλά και η ευρύτερη απήχηση του έργου τους στους πολίτες του Νομού μας σας προσφέρουν πεδίο δόξης. Στην ευθύνη σας είναι να το λαμπρύνετε ή να το αμαυρώσετε περαιτέρω.
Περιμένω μια δημόσια τοποθέτησή σας.»

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου