ΤΟΠΙΚΑ

Αντιστέκεται το “κόκκινο” τέμενος

αντιστέκεται-το-κόκκινο-τέμενος-851206

Σε θέση μάχης για έφοδο στο Κόκκινο Τέμενος του Ισλαμαμπάντ βρίσκεται ο πακιστανικός στρατός. Περισσότεροι από 1.000 φοιτητές είχαν παραδοθεί στις δυνάμεις ασφαλείας, ενώ ο θρησκευτικός ηγέτης Αμπντούλ Ρασίντ Γκαζί δηλώνει ότι οι εναπομείναντες ισλαμιστές είναι έτοιμοι να παραδοθούν.
Δύο μεγάλες εκρήξεις ακούστηκαν, σύμφωνα με το BBC, στο τέμενος, καλύπτοντας το μεγαλύτερο μέρος του με καπνό. Ο πακιστανικός στρατός πυροβόλησε επίσης τους εξωτερικούς τοίχους του τεμένους.
Οι άνδρες του πακιστανικού στρατού έχουν περικυκλώσει το Κόκκινο Τέμενος που λειτουργούσε ως ισλαμική σχολή προσκείμενη στους Ταλιμπάν υπό τον καθοδήγηση του ριζοσπάστη θρησκευτικού ηγέτη Μαουλάνα Αμπντούλ Αζίζ, ο οποίος συνελήφθη την Τετάρτη επιχειρώντας να διαφύγει από το τζαμί φορώντας μπούρκα για να μην γίνει αντιληπτός.
Ο αδελφός του Αζίζ, Αμπντούλ Ρασίντ Γκαζί, δήλωσε στον τηλεοπτικό σταθμό Geo TV ότι οι εναπομείναντες φοιτητές είναι πρόθυμοι να παραδοθούν. Δήλωσε επίσης ότι υπάρχει μια προσπάθεια να δημιουργηθεί η εντύπωση ότι στρατιωτικές ομάδες βρίσκονται μαζί με τους φοιτητές. «Μπορεί να διαπιστωθεί εάν ανήκουν σε απαγορευμένη οργάνωση» είπε ο Γκαζί.
Η πακιστανική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι μέχρι στιγμής 1.200 σπουδαστές έχουν παραδοθεί στις δυνάμεις ασφαλείας, όμως εκατοντάδες ακόμη πιστεύεται ότι παραμένουν στο τέμενος που βρίσκεται στο προσκήνιο πολύμηνης εκστρατείας για την επιβολή αυστηρής μορφής του ισλαμικού νόμου (Σαρία) στο Πακιστάν.
Το τελευταίο διάστημα φοιτητές του τεμένους έχουν απαγάγει άνδρες της αστυνομίας και πολίτες τους οποίους κατηγορούν για «ανήθικες» πράξεις. Οι ριζοσπάστες δεν έχουν ιδιαίτερη υποστήριξη στο Ισλαμαμπάντ και οι πολίτες ευνοούν κινήσεις της κυβέρνησης, μεταδίδει η ανταποκρίτρια του BBC από την πακιστανική κυβέρνηση.
Ο συλληφθείς θρησκευτικός ηγέτης Αμπντούλ Αζίζ δήλωσε στην κρατική τηλεόραση ότι στο τζαμί παραμένουν περί τους 850 φοιτητές και κάποιοι από αυτούς είναι οπλισμένοι με Καλάσνικοφ. Οι περισσότεροι είναι γυναίκες (περίπου 600 στον αριθμό) -«δεν τις χρησιμοποιούμε όμως ως ανθρώπινη ασπίδα, απλώς τους δίνουμε πάθος για τον ιερό πόλεμο», είπε.
Ο Αμπντούλ Αζίζ ανέφερε ότι οι εναπομείναντες πρέπει είτε να διαφύγουν είτε να παραδοθούν, σε μία ένδειξη ότι η υπόθεση μπορεί να κλείσει δίχως περαιτέρω αιματοχυσία. «Τους είπα να μη θυσιάσουν τη ζωή τους για μένα» δήλωσε σε μήνυμά του που μεταδόθηκε από την τηλεόραση μετά τη σύλληψή του, το βράδυ της Τετάρτης.
Όμως, 15χρονος φοιτητής που παραδόθηκε στις δυνάμεις ασφαλείας δήλωσε στο Associated Press πως εκείνοι που μένουν πίσω το μόνο που θέλουν είναι να γίνουν μάρτυρες…
Ο Αμντούλ Ρασίντ Γκαζί που κατά το παρελθόν είχε συναντήσει τον αρχηγό της Αλ Κάιντα Οσάμα Μπιν Λάντεν υποστήριξε ότι το κίνημά του έχει πολλά κοινά σημεία με τους Ταλιμπάν, αλλά δεν έχει διασυνδέσεις «με ξένους φίλους».
Προχθές το βράδυ ισχυρές εκρήξεις συγκλόνισαν το Κόκκινο Τέμενος και αμέσως μετά ακούστηκαν πυρά όπλων, σε μία προειδοποίηση των δυνάμεων ασφαλείας ότι θα ακολουθήσει επέμβαση για να εκδιωχθούν οι εξτρεμιστές μουσουλμάνοι.
Την Πέμπτη τα πυρά εκατέρωθεν συνεχίστηκαν ενώ ακούστηκαν και ισχυρές εκρήξεις. Υπολογίζεται, κατά τις αρχές, ότι 100 σκληροπυρηνικοί οπλισμένοι σπουδαστές παραμένουν στο τέμενος.
Οι δυνάμεις ασφαλείας που έχουν συγκεντρωθεί γύρω από το τέμενος κάλεσαν τους φοιτητές που έχουν οχυρωθεί στο εσωτερικό να παραδοθούν. «Όλα τα άτομα που βρίσκονται στο τέμενος πρέπει να παραδοθούν, ειδάλλως θα είναι υπεύθυνα για πιθανές απώλειες» προειδοποίησαν οι αρχές ασφαλείας.
Τουλάχιστον 19 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στα βίαια επεισόδια που ξέσπασαν στο τέμενος την Τρίτη, ύστερα από πολύμηνη αντιπαράθεση ανάμεσα στις αρχές και το κίνημα των εξτρεμιστών μουσουλμάνων φοιτητών.
Εννέα χιλιάδες σπουδαστές, ηλικίας 10 έως 20 ετών, παρακολουθούν τα μαθήματα στην σχολή του Κορανίου του Κόκκινου Τεμένους. Σύμφωνα με τις Αρχές, αυτό το τέμενος χρησιμοποιείται επίσης και ως καταφύγιο για τους Ταλιμπάν που μάχονται στο Αφγανιστάν.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου