ΤΟΠΙΚΑ

Επιβάρυνση του Παγασητικού

επιβάρυνση-του-παγασητικού-851206

Επιβάρυνση του Παγασητικού Κόλπου από τα λύματα που έπεφταν από σπασμένο αγωγό της ΔΕΥΑΜΒ δείχνουν οι μετρήσεις που πραγματοποίησε η Διεύθυνση Υγείας της Νομαρχίας Μαγνησίας. Οι σχετικές μετρήσεις πραγματοποιήθηκαν μετά την κατεπείγουσα προκαταρκτική έρευνα που είχε διατάξει ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Βόλου κ. Αχιλλέας Ζήσης.
Η βλάβη στον αγωγό μεταφοράς επεξεργασμένων λυμάτων από τη Μπουρμπουλήθρα στο Αγκίστρι σημειώθηκε στις 18 Δεκεμβρίου 2006, επί της οδού Βόλου – Μικροθηβών, περίπου 150 μέτρα από τη γέφυρα στο Αλυγαρόρεμα προς Βόλο. Την επόμενη ημέρα άρχισαν στο σημείο εργασίες αποκατάστασης της θραύσης του μεγάλου τσιμεντένιου αγωγού αλλά δεν υπήρξε θετικό αποτέλεσμα. Στις 24 Δεκεμβρίου έγινε δεύτερη απόπειρα να επισκευαστεί ο αγωγός, με τα ίδια αρνητικά αποτελέσματα και αποφασίστηκε από τη ΔΕΥΑΜΒ να γίνει αντικατάσταση τμήματος του αγωγού με σιδηροσωλήνα. Τελικά οι εργασίες για την αποκατάσταση της βλάβης ολοκληρώθηκαν μετά από αρκετό χρονικό διάστημα. Η ρύπανση προκλήθηκε λόγω βλάβης στον αγωγό μεταφοράς στο Σωρό.
Από τις μετρήσεις της ΔΕΥΑΜΒ προέκυπτε ότι η ρύπανση ήταν εντός των επιτρεπομένων ορίων και δεν υπάρχει πρόβλημα με την θάλασσα.
Από την πλευρά της όμως η Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία παρουσίασε στοιχεία αναλύσεων που διενήργησε σε ιδιωτικό χημικό εργαστήριο, όπου γινόταν αναφορά σε ρύπανση από κολοβακτηρίδια.
Από τις μετρήσεις της Διεύθυνσης Υγείας που έγιναν στις 23 Απριλίου από το φρεάτιο εξόδου του επεξεργασμένου λύματος οι τιμές των παραμέτρων σε mg/I ήταν BOD 50 (αντί 25), COD 137 (αντί 90), NO3 59 (αντί 20), N-NH 3 15 (αντί 2).
Στην δειγματοληψία της 12 Απριλίου 2007 που αναλύθηκε στο χημείο της ΔΕΥΑΜΒ παρουσιάσθηκε υπέρβαση και στα Ν-ΝΗ 3 και συγκεκριμένα τιμές 9,0 στην εκροή επεξεργασμένου λύματος εντός του εργοστασίου επεξεργασίας λυμάτων, 10,3 στον αγωγό υπερχείλισης στον Ξηριά και 10,3 στα 100 μέτρα μετά τον αγωγό εντός του Ξηριά (με επιτρεπόμενα όρια 2mg/l για Ν-ΝΗ 3).
Σημειώνεται ότι η έρευνα συνεχίζεται από την Πταισματοδίκη Βόλου με την λήψη καταθέσεων από τον Δήμαρχο Βόλου και πρόεδρο της ΔΕΥΑΜΒ κ. Βούλγαρη, τον πρώην πρόεδρο της ΔΕΥΑΜΒ κ. Μήτρου, τον γενικό διευθυντή της ΔΕΥΑΜΒ, τους διευθυντές προγραμματισμού και τεχνικών υπηρεσιών της ΔΕΥΑΜΒ, από δύο μέλη της Περιβαλλοντικής Πρωτοβουλίας Μαγνησίας και να κατατεθούν όλα τα στοιχεία των μετρήσεων και αναλύσεων από όπου αυτές έγιναν. Παράλληλα διερευνάται να διαπιστωθεί αν υπήρξαν παραβάσεις που οδήγησαν στην ρύπανση του περιβάλλοντος και του νερού, όπως επίσης να ερευνηθεί αν έπρεπε να έχουν ληφθεί μέτρα και αν δεν ελήφθησαν.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου