ΤΟΠΙΚΑ

Εναέρια επιτήρηση της Μαγνησίας

εναέρια-επιτήρηση-της-μαγνησίας-851206

«Κόκκινο» έδειξε και χθες στη Μαγνησία ο δείκτης επικινδυνότητας για την πρόκληση πυρκαγιών. Λίγες ώρες πριν ξεσπάσει η νέα φωτιά στο Πήλιο, ο νομάρχης Μαγνησίας συγκαλούσε σε έκτακτη συνεδρίαση τα μέλη του Συντονιστικού Νομαρχιακού Οργάνου.
Στη διάρκεια της συνεδρίασης ζητήθηκε αυξημένη ετοιμότητα από όλες τις πλευρές, λόγω της επικινδυνότητας που δημιουργούσαν οι καιρικές συνθήκες στη Μαγνησία.
Αποφασίστηκε και στάλθηκε επείγον έγγραφο από το νομάρχη προς: το Κέντρο Επιχειρήσεων της111 Πτέρυγας Μάχης, την 1η ΤΑΞΑΣ στο Στεφανοβίκειο, τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και το Συντονιστικό Κέντρο Δασοπυρόσβεσης.
Συγκεκριμένα, μετά από απόφαση του Συντονιστικού Νομαρχιακού Οργάνου και με δεδομένο ότι η επικινδυνότητα στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Μαγνησίας συνέχιζε να είναι ιδιαίτερα υψηλή, λόγω κυρίως των καιρικών συνθηκών που αυξάνουν τις πιθανότητες αναζωπυρώσεων των πρόσφατων πυρκαγιών αλλά και δημιουργίας νέων εστιών πυρκαγιών, ζητήθηκε με το επείγον έγγραφο:
– από την 111 Πτέρυγα Μάχης, καθώς και από την 1η ΤΑΞΑΣ, η άμεση διάθεση όλων των απαιτούμενων μέσων για την εναέρια επιτήρηση των δασών των περιοχών: Γορίτσας, Κουκουράβας – Ανωμαλιάς, Ζαγοράς έως Άνω Κερασιάς, Γλαύκου, Κατηγιώργη, Πλατανιά, Καστριού και δάσους Πουρίου – Αλμυρού, καθώς και των νησιών των Β. Σποράδων.
– από τον Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, να μεριμνήσει ώστε, τόσο τα απαιτούμενα μέσα να διατεθούν όσο και η εναέρια επιτήρηση να πραγματοποιηθεί άμεσα και να ενταθεί για να υπάρξει πλήρης κάλυψη της περιοχής, σε 24ωρη βάση, ιδίως τις ημέρες που ο βαθμός επικινδυνότητας είναι ιδιαίτερα υψηλός (4).
– από το Συντονιστικό Κέντρο Δασοπυρόσβεσης (Σ.ΚΕ.Δ.) να καταβάλλει κάθε προσπάθεια προκειμένου να επιτευχθεί η, επί 24ωρου βάσεως εναέρια επιτήρηση της περιοχής.
Με άλλο έγγραφο, έπειτα από απόφαση του ΣΝΟ, ο νομάρχης ζήτησε από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Βόλου τη συνεχή και σε 24ωρη βάση παράκτια επιτήρηση όλης της περιοχής της Νοτιοανατολικής Μαγνησίας και την ένταση των περιπολιών.

Οριοθέτηση περιοχών
Εξάλλου, ο Απ. Παπατόλιας, με χθεσινή επιστολή στην Υπηρεσία Αποκατάστασης Σεισμοπλήκτων του ΥΠΕΧΩΔΕ πρότεινε την άμεση έκδοση της απόφασης των υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών, ΥΠΕΧΩΔΕ και Εσωτερικών για την οριοθέτηση των περιοχών που επλήγησαν από την πρόσφατη πυρκαγιά, εντός των διοικητικών ορίων των δήμων, που κηρύχθηκαν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.
Η οριοθέτηση των περιοχών ζητείται, προκειμένου να καταστεί δυνατή η αποκατάσταση των ζημιών, το συντομότερο, σε κτίρια, εγκαταστάσεις, ζωικό και φυτικό κεφάλαιο και βασικά έργα υποδομής.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου