ΤΟΠΙΚΑ

Γι αυτό το έγκλημα ποιος τιμωρείται;

γι-αυτό-το-έγκλημα-ποιος-τιμωρείται-851206

Να γιατί λέω ότι κανείς δεν δικαιούται να υπερηφανεύεται ότι έχει κάνει το καθήκον του για την προστασία του δασικού μας πλούτου -ή, για να είμαστε ακριβέστεροι, της δασικής μας φτώχειας όπως καταντήσαμε.
Απαντώντας σε ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΝ κ. Παπαδημούλη, η Επίτροπος Περιφερειακής Πολιτικής κ. Ντανούτα Χύμπνερ, έδωσε συγκεκριμένα στοιχεία από τα οποία προκύπτει ανάγλυφη η «επιτυχία» των κυβερνήσεών μας, πράσινων και γαλάζιων, στην απορρόφηση κοινοτικών κονδυλίων για έργα προληπτικής προστασίας των δασών.
Έχουμε και λέμε:
• Για έργα δασοπροστασίας γενικώς, κατά την τελευταία επταετία, είχαν εγκριθεί υπέρ της Ελλάδος και είχαν δεσμευτεί, 24.000.000 ευρώ. Από αυτά, οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ απορρόφησαν ένα πράσινο μηδενικό και οι κύβερνηση της Νέας Δημοκρατίας ένα γαλάζιο μηδενικό.
• Για την προστασία του δάσους του Σέιχ-Σου ειδικότερα, είχαν εγκριθεί 9.078.042 ευρώ. Πόσα απορροφήθηκαν; Ούτε ένα λεπτουδάκι.
Βέβαια ο κατάλογος της Επιτρόπου περιλαμβάνει και πολλά άλλα έργα περιβαλλοντικής σημασίας, συνολικής αξίας άνω των 453 εκατομμυρίων ευρώ, από τα οποία απορροφήσαμε μόλις το ένα πέμπτο. Δηλαδή 91 εκατομμύρια.
Για το γεγονός ότι χάσαμε αυτά τα 33 εκατομμύρια για τα δάση, και τα 360 εκ. για τα υπόλοιπα, ότι δεν έγιναν κάποια έργα, ότι χάθηκαν και θέσεις εργασίας, δεν υπάρχει κανένας κερατάς υπεύθυνος με ονοματεπώνυμο;
Κανένας υπουργός, υφυπουργός, γραμματέας υπουργείου, διευθυντής «αρμόδιας διεύθυνσης» δεν έχει προσωπική ευθύνη;
Αν αυτά δεν είναι πολιτικά εγκλήματα σε βάρος τού τόπου, τότε ποια είναι;
Δεν είναι εγκλήματα σε βάρος του περιβάλλοντος;
Δεν είναι εγκλήματα σε βάρος της εθνικής οικονομίας;
Δεν είναι εγκλήματα σε βάρος των ανέργων που θα μπορούσαν να είχαν απασχοληθεί σε συγκεκριμένα έργα;
Αν δεν καθιερωθεί η έννοια της προσωπικής ευθύνης για πράξεις και παραλήψεις που προκαλούν ιδιαιτέρως μεγάλης αξίας ζημία στο δημόσιο, αν τέτοιες πρακτικές δεν επισύρουν καταλογισμό εις βάρος της περιουσίας των υπευθύνων, ανάλογο προς την ζημία του δημοσίου, το ίδιο βιολί θα συνεχίζεται στο διηνεκές.
Και απλώς θα βλέπουμε στα τηλεπαράθυρα να… μαλλιοτραβιούνται οι εκπρόσωποι του ενός και του άλλου, όχι για το πότε πετύχαμε τα περισσότερα, αλλά για το πότε χάσαμε τα λιγότερα.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου