ΤΟΠΙΚΑ

PANICosGR: Δωρεάν εφαρμογή έκτακτης ανάγκης

panicosgr-δωρεάν-εφαρμογή-έκτακτης-ανάγκης-251460

Η δολοφονία της άτυχης Καρολάιν από την Αλόννησο, που έπεσε θύμα στα χέρια του ίδιου του συζύγου της, το μπαράζ των γυναικοκτονιών, που έχει συγκλονίσει τον τελευταίο χρόνο όλη την Ελλάδα, αλλά και μία δραματική εμπειρία που είχε φίλη στην παρέα του, ήταν τα δραματικά γεγονότα, που σήμαναν συναγερμό για 24χρονο. Δημιούργησε την πρώτη ελληνική δωρεάν εφαρμογή κινητών έκτακτης ανάγκης για όλες τις ηλικίες, θέλοντας να προσφέρει ουσιαστική βοήθεια στα πρώτα κρίσιμα λεπτά σε όποιον βρίσκεται σε κατάσταση πανικού. PANICosGR, είναι η ονομασία της εφαρμογής, που δημιούργησε ο Χρήστος Αποστόλου, προγραμματιστής.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Ο Χρήστος Αποστόλου γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Λάρισα και τα τελευταία πέντε χρόνια σπούδαζε γεωπονία στη Γεωπονική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, αλλά λόγω του covid-19 δεν κατάφερε να ολοκληρώσει τις σπουδές του και προσανατολίζεται να κάνει σπουδές στο εξωτερικό με στόχο την εμβάθυνση στα τεχνολογικά συστήματα και στα συστήματα ακριβείας στον γεωπονικό κλάδο. Προς το παρόν υπηρετεί τη θητεία του στον ελληνικό στρατό, παράλληλα όμως έθεσε τον εαυτό του στην υπηρεσία της κοινωνίας και όλων όσοι χρειάζονται βοήθεια, δημιουργώντας πρωτοποριακή εφαρμογή.

Η εφαρμογή PANICosGR αποτελεί «συναγερμό» που επιτρέπει σε ένα άτομο υπό πίεση που χρειάζεται βοήθεια να στείλει γρήγορα και σιωπηλά ένα αυτοματοποιημένο μήνυμα βοήθειας σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης. Ο χρήστης διαλέγει εύκολα και απλά την επαφή έκτακτης ανάγκης και μέσω του κόκκινου κουμπιού και ειδοποιεί άμεσα σε περίπτωση βοήθειας. Ο τρόπος απλός, ο χρήστης πατά το κόκκινο κουμπί πανικού.

Σύμφωνα με τον Χρήστο Αποστόλου, άνθρωποι που βρίσκονται σε έκτακτη ανάγκη, δεν έχουν χρόνο για να ενημερώσουν. Είναι μία εμπειρία που του κατέθεσε φίλη από την παρέα του, που έζησε ένα απρόοπτο συμβάν. «Μέσα στον πανικό, αυτός που έχει ανάγκη, θα πρέπει να πάρει το κινητό του, να το ανοίξει, να αναζητήσει την επαφή από την οποία θα ζητήσει βοήθεια και να περιμένει αν θα απαντήσει στην κλήση του! Χάνει πολύτιμο χρόνο και πολύτιμα λεπτά αντίδρασης», επισημαίνει τονίζοντας ότι μέσω της εφαρμογής, τα πάντα γίνονται αυτόματα με το πάτημα ενός και μόνο κουμπιού.

Δωρεάν εφαρμογή για όλους

Την εφαρμογή μπορεί ο καθένας να τη βρει δωρεάν στο Google Play Store με όνομα PANICosGR ή στο link:

https://play.google.com/store/apps/details?id=com.christosapostolou.panicosgreece. Η εφαρμογή θα πληκτρολογήσει αμέσως ένα SMS του τύπου «χρειάζομαι επειγόντως βοήθεια» μαζί με την τοποθεσία (GPS) του χρήστη στην επαφή έκτακτης ανάγκης που έχει συνδέσει. Μέσω της εφαρμογής PANICosGR ο χρήστης μπορεί άμεσα και σιωπηλά να καλέσει σε βοήθεια σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης. Η εφαρμογή είναι εύχρηστη και απλή ώστε να μπορεί να χρησιμοποιηθεί από όλες τις ηλικίες.

«Πολλοί κίνδυνοι προκύπτουν αιφνιδιαστικά. Ληστεία, βιασμός, απαγωγή, παραβίαση ιδιωτικού χώρου, σεξουαλική παρενόχληση, τροχαίο, πυρκαγιά, νοσηλεία, ενδοοικογενειακή-ενδοσχολική βία, κρίσεις ψυχολογικής φύσεως. Έτσι για λόγους ασφαλείας και πρόληψης η κατοχή του PANICosGR είναι απαραίτητη» εξηγεί ο εμπνευστής της εφαρμογής, Χρήστος Αποστόλου.

Πώς λειτουργεί

Η εφαρμογή χρησιμοποιεί τα μηνύματα του κινητού του χρήστη για να στέλνει αυτόματα ειδοποίηση βοήθειας στην επαφή έκτακτης ανάγκης που έχει επιλέξει. Όταν πατήσει παρατεταμένα το κόκκινο κουμπί τότε θα πληκτρολογηθεί αυτόματα μήνυμα ανάγκης στην επαφή μαζί με την τοποθεσία του. Αν είναι εφικτή η θέση της τότε θα προστεθεί το γεωγραφικό πλάτος, το υψόμετρο και η διεύθυνση. Ταυτόχρονα θα γίνει καταγραφή ήχου, αυτόματα και με διαφάνεια, από το κινητό του χρήστη για ένα λεπτό.

«Το 2021 διαδραματίστηκαν τρομερά γεγονότα βίας κατά των γυναικών και σημειώθηκαν δολοφονίες που συγκλόνισαν την ελληνική κοινωνία. Όλα τα συμβάντα που κατά καιρούς μαθαίνονται είτε κρύβονται πίσω από πόρτες που δεν θα ανοίξουν ποτέ, περί κακοποίησης, βιασμών, ενδοοικογενειακής και ενδοσχολικής βίας, σεξουαλικών παρενοχλήσεων, αργοπορημένης νοσηλείας ανθρώπων που το έχουν πραγματικά ανάγκη κτλ., αποτέλεσε για εμένα έναυσμα να δημιουργήσω μια εφαρμογή που μπορεί να σώσει αμέτρητες ψυχές με το πάτημα ενός απλού κουμπιού. Ο χρόνος λένε ότι είναι ο καλύτερος δάσκαλος, δυστυχώς όμως πάντα σκοτώνει του μαθητές του. Οπότε η εφαρμογή PANICosGR ήρθε για να ειδοποιήσει τα άτομα που σας νοιάζονται όταν πραγματικά το έχουν ανάγκη. Η εφαρμογή μου αποτελεί ευκαιρία για την στήριξη των κακοποιημένων γυναικών, των γυναικών που δέχονται σεξουαλική παρενόχληση, των ανθρώπων που το έχουν πραγματικά ανάγκη και η ζωή τους κρέμεται σε μια κλωστή κάποιον λεπτών έως δευτερολέπτων. Εκείνη την στιγμή όλοι οι άνθρωποι που έχουν ανάγκη από βοήθεια πλημμυρίζονται από πανικό, από προσπάθεια να κρυφτεί μια γυναίκα, από παράλυση ψυχική και σωματική, φωνές, ακόμα και συγγνώμες, αρκεί να τελειώσει ο εφιάλτης που κάποιος άλλος ή κάτι της ασκεί. Μου φαίνεται αδιανόητο αυτό που συμβαίνει στην σήμερον εποχή. Αποτελεί δικαίωμα του καθενός, η ελευθερία και η ευτυχία, η οποία είναι άλλωστε το ζητούμενο της ζωής μας, που ο καθένας μας πρέπει να έχει. Βάλτε το PANICosGR στην ζωή σας, και πατήστε το με στόχο την ελπίδα. Σε ένα αμφιλεγόμενο μέλλον, ας δώσουμε ελπίδα στις ψυχές μας», αναφέρει ο Χρήστος Αποστόλου.

Με κλίση στον προγραμματισμό

Η PANICosGR δεν είναι η πρώτη εφαρμογή και μάλιστα δωρεάν για όλους που δημιουργεί ο 24χρονος Χρήστος Αποστόλου. Όπως εξηγεί στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ από την ηλικία των 13 ετών, οπότε και απέκτησε τον πρώτο ηλεκτρονικό υπολογιστή του, άρχισε να πειραματίζεται.

«Για μένα το ίντερνετ λειτουργεί σαν μία παγκόσμια βιβλιοθήκη, μέσα από την οποία αντλώ γνώσεις. Η τεχνολογία και ο προγραμματισμός είναι το χόμπι μου. Εντοπίζω προβλήματα που υπάρχουν και προσπαθώ να βρίσκω λύσεις», αναφέρει ο ίδιος.

Το ενδιαφέρον του να σπουδάσει γεωπονία το πάντρεψε με τις νέες τεχνολογίες και η πρώτη εφαρμογή που δημιούργησε ήταν ένας πλήρης οδηγός φυτοπροστασίας.

Η δεύτερη εφαρμογή ήταν μία φορητή εγκυκλοπαίδεια της άγριας φύσης στην Ελλάδα και στη συνέχεια δημιούργησε ένα παιχνίδι μέσω του οποίου περνά το μήνυμα της αναδάσωσης, το «Φύτεψέ το».

Η PANICosGR είναι η τελευταία εφαρμογή που έχει δημιουργήσει και ανέβασε δωρεάν στο διαδίκτυο πριν από λίγες ημέρες, με στόχο να την κατεβάσουν όσο το δυνατό περισσότεροι άνθρωποι για να μπορέσουν να τη χρησιμοποιήσουν όταν κάποια στιγμή βρεθούν σε ανάγκη.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου