ΤΟΠΙΚΑ

Αμέτρητες οι πληγές στο Πήλιο

αμέτρητες-οι-πληγές-στο-πήλιο-851206

Την οικονομική ενίσχυση κτηνοτρόφων και ιδιοκτητών κατοικιών στο Πήλιο, που επλήγησαν από την πρόσφατη μεγάλη πυρκαγιά, ζητά με επιστολή του προς τον υπουργό και υφυπουργό Εσωτερικών Πρ. Παυλόπουλο και Αθ. Νάκο ο νομάρχης Μαγνησίας Απ. Παπατόλιας.
Η πυρκαγιά προκάλεσε πολύ σοβαρές ζημιές και στους κτηνοτρόφους της περιοχής, καθώς καταστράφηκαν οι βοσκότοποι ολοσχερώς, με αποτέλεσμα η διατροφή των ποιμνίων τους να γίνεται αποκλειστικά εντός των στάβλων.
Ο κ. Παπατόλιας ζητά να υπάρξει μέριμνα για την εξασφάλιση πίστωσης 120.000 ευρώ για την διατροφή των ποιμνίων των κτηνοτρόφων του δήμου Αργαλαστής κατά την διάρκεια της θερινής περιόδου.
Από την ίδια πυρκαγιά καταστράφηκαν ένα εργαστήριο ξυλογλυπτικής και δύο οικίες που η απαιτούμενη πίστωση ανέρχεται στις 120.000 ευρώ.

Καταστροφές σε καλλιέργειες
Στο μεταξύ, για τις ζημιές σε γεωργικές καλλιέργειες που Νοτιοανατολικού Πηλίου που προκάλεσε η πυρκαγιά ενημερώνει ο κ. Παπατόλιας τον υπουργό και υφυπουργό Γεωργίας Ευαγ. Μπασιάκο και Απ. Κοντό, καθώς και τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ.
Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις κλιμακίων γεωπόνων της Διεύθυνσης Αγροτικής Ανάπτυξης μετατράπηκαν σε στάχτη 8.500 στρέμματα ελαιόδεντρα, 1.000 στρέμματα λοιπά καρποφόρα και 35.000 στρέμματα δασικής έκτασης.
Σοβαρές ζημιές προκλήθηκαν σε αμπέλια, μελισσοσμήνη, γεωργικά κτίσματα, σωλήνες άρδευσης. Μεγάλη ζημιά προκλήθηκε και σε περίπου 10.000 στρέμματα βοσκοτόπων.
Μεγάλες «πληγές» συνεχίζουν να μετρούν η Συκή, το Νεοχώρι, η Λαμπινού, η Πλάκα και ο Αγ. Δημήτριος στο δήμο Αφετών και η Ξυνόβρυση και το Λεφόκαστρο στο δήμο Αργαλαστής.
Ο κ. Παπατόλιας επισημαίνει ότι σε πολλές περιοχές είναι η τρίτη πυρκαγιά μέσα στα τελευταία δώδεκα χρόνια, όπως στην περιοχή Ξυνόβρυσης, ενώ σε άλλες η δεύτερη πυρκαγιά μέσα στα τελευταία επτά χρόνια, όπως για τις Αφέτες και την Αργαλαστή.
Στο διάστημα των επτά τελευταίων ετών οι καλλιέργειες «χτυπήθηκαν» δύο φορές από παγετό.
Σε ό,τι αφορά στους κτηνοτρόφους θα πρέπει να μετακινηθούν σε άλλες περιοχές για να διατηρήσουν τα ποίμνιά τους, αφού οι βοσκότοποι έχουν υποστεί ολοκληρωτική ζημιά.
«Τίθεται θέμα επιβίωσης», τονίζει ο νομάρχης και ζητά να δοθούν προκαταβολές 40% για αντιμετώπιση των πρώτων εξόδων αποκατάστασης των ζημιών, όπως έγινε στις πυρκαγιές του 2000 και να γίνουν άμεσα οι εξατομικεύσεις των ζημιών, ώστε οι παραγωγοί να στηριχθούν οικονομικά το δυνατόν συντομότερο.
Ακόμη ζητά να ληφθεί μέριμνα άμεσης οικονομικής στήριξης των κτηνοτρόφων με αποζημιώσεις αγοράς ζωοτροφών για το πρώτο διάστημα των 3-4 μηνών μέχρι να βρουν βοσκότοπους σε άλλες περιοχές.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου