ΤΟΠΙΚΑ

Ψάρεψε στο Ανατ. Πήλιο λαγοκέφαλο…

ψάρεψε-στο-ανατ-πήλιο-λαγοκέφαλο-851206

Λαγοκέφαλο, ένα είδος δηλητηριώδους ψαριού το οποίο πέρασε από τα στενά του Σουέζ στη Μεσόγειο θάλασσα και έχει ήδη εξαπλωθεί στις ελληνικές θάλασσες, ψάρεψε αλιέας στη θαλάσσια περιοχή του Ανατολικού Πηλίου.
Ο αλιέας Παναγιώτης Ασμελής, γνώστης της επικινδυνότητας του συγκεκριμένου είδους ψαριού, παρέδωσε άμεσα τον λαγοκέφαλο, μήκους 35 εκατοστών, στον Ιχθυολόγο-Βιολόγο, προϊστάμενο του Τμήματος Αλιείας της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, Εμμανουήλ Καλλίνικο.
Το ψάρι συντηρείται στην υπηρεσία έως ότου αποσταλεί σε εξειδικευμένο Επιστημονικό Ίδρυμα για εξέταση και ταξινόμηση.
Σύμφωνα με τον κ. Καλλίνικο, ο λαγοκέφαλος είναι ένα είδος ψαριού το οποίο παράγει μια δηλητηριώδη τοξίνη, την Τετραδοτοξίνη ΤΤΧ, η οποία προκαλεί στον άνθρωπο αναπνευστικές διαταραχές, ανεπάρκεια του κυκλοφορικού συστήματος, μυϊκή παράλυση ακόμη και θάνατο σε ειδικές περιπτώσεις ευαισθησίας σε όποιον το καταναλώσει. Θανατηφόρα περιστατικά έχουν αναφερθεί ως τώρα στον Λίβανο και στο Ισραήλ.
Από το 2003 υπάρχουν αναφορές για την ύπαρξή του στις ελληνικές θάλασσες, όπως στις Κυκλάδες και την Κρήτη.
Το Τμήμα Αλιείας της Νομαρχίας εφιστά την προσοχή όλων των επαγγελματιών και ερασιτεχνών ψαράδων που θα αλιεύσουν αυτό το είδος
να μη το διαθέσουν για κατανάλωση εξ αιτίας της επικινδυνότητάς του και να το προσκομίσουν στην υπηρεσία ή σε κάποιο άλλο επιστημονική ίδρυμα για εξέταση και ταξινόμηση.
Η υπηρεσία υπογραμμίζει ότι απαγορεύεται η κατανάλωση του λαγοκέφαλου από τους ανθρώπους.
Το μέγιστο μέγεθος του δηλητηριώδους ψαριού είναι έως 110 εκατοστά, ενώ το δημοσιευμένο μέγιστο βάρος 7 κιλά. Το ψάρι διαβιώνει σε παράκτιους σκοπέλους και σε κλίμα, έως τώρα, τροπικό.
Το 2003 έκανε την εμφάνιση του για πρώτη φορά στις θάλασσες των Δωδεκανήσων, αλλά σήμερα ζει σε όλο το Αιγαίο πέλαγος. Σαν ψάρι είναι άγνωστο σε πολλούς ψαράδες και ιδιαίτερα στους ερασιτέχνες. Ο λεσεψιανός μετανάστης, όπως αποκαλούνται τα ψάρια και οι άλλοι οργανισμοί που μέσω Σουέζ περνάνε στην Μεσόγειο, εθεάθη αρχικά στο τρίγωνο Σύμη – Ρόδος – Καστελόριζο, αλλά σήμερα έφθασε μέχρι και στις ακτές της Βόρειας Ελλάδας. Το σημαντικό δεν είναι η μετανάστευση ενός Θαλάσσιου οργανισμού από την μία θαλάσσια περιοχή του πλανήτη στην άλλη, αλλά η διέλευση ειδών επικινδύνων, (ενεργών ανταγωνιστών), τόσο για την οικολογία των διάφορων ενδημικών ειδών ή την υγεία των ανθρώπων που θα καταναλώσουν τα είδη αυτά εν αγνοία τους, σημειώνει ο κ. Καλλίνικος.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου