ΤΟΠΙΚΑ

Ετοιμάζονται οι μελέτες για την Πάρνηθα

ετοιμάζονται-οι-μελέτες-για-την-πάρνη-851206

Δύο ομάδες εργασίας που θα εισηγηθούν πως θα γίνουν οι μελέτες για την κατασκευή των αντιπλημμυρικών έργων στην Πάρνηθα, αλλά και την αναδάσωση του βουνού μετά την καταστροφική πυρκαγιά, συνέστησαν οι υπουργοί ΠΕΧΩΔΕ, Γιώργος Σουφλιάς και Αγροτικής Ανάπτυξης, Ευάγγελος Μπασιάκος, κατά τη χθεσινή, πρώτη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο ΥΠΕΧΩΔΕ με τη συμμετοχή τη περιφερειάρχη Αττικής, Κ. Μανιάτη, των γενικών γραμματέων των δύο υπουργείων, του δασάρχη της Πάρνηθας και άλλων υπηρεσιακών παραγόντων.
Όπως δήλωσε ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, σε νέα σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο, θα ληφθούν κατά πάσα πιθανότητα και θα ανακοινωθούν τα πρώτα μέτρα για την Πάρνηθα και θα καθορισθούν τα χρονοδιαγράμματα. Τα μέτρα αυτά αφορούν τα αντιπλημμυρικά και αντιδιαβρωτικά έργα που επιβάλλεται να γίνουν στην Πάρνηθα, την αναδάσωση των καμένων εκτάσεων, τη φύλαξη της περιοχής αλλά και την προστασία της πανίδας του βουνού. Ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη χαρτογράφηση της καμένης περιοχής από τη γεωγραφική υπηρεσία στρατού και το δασαρχείο Πάρνηθας.
Σήμερα, πρόσθεσε ο κ. Σουφλιάς κάναμε μία πρώτη σύσκεψη για τα θέματα αυτά και μία πρώτη εκτίμηση της κατάστασης. Η αποστολή μας είναι δύσκολη πιστεύω όμως ότι θα τα καταφέρουμε και θα δώσουμε ένα καλό δείγμα γραφής. Θα κάνουμε, πρόσθεσε ο υπουργός, ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατό. Ο κ. Σουφλιάς υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να διαθέσει όλα τα κονδύλια που χρειάζονται για την Πάρνηθα και πρόσθεσε χαρακτηριστικά ότι “εμείς που έχουμε εμπλακεί στο θέμα της Πάρνηθας θα προσπαθήσουμε να δώσουμε το καλύτερο αποτέλεσμα”.
Ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ ανακοίνωσε ότι τις επόμενες ημέρες θα γίνει και επιτόπια επίσκεψη στην Πάρνηθα καθώς και σύσκεψη με τους εμπλεκόμενους φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης, νομάρχες, δημάρχους κλπ., δασάρχες, φορείς προστασίας για το καλύτερο συντονισμό. Επίσης, θα συζητηθεί πως θα αξιοποιηθεί με το καλύτερο τρόπο η διάθεση όλων εκείνων που έχουν εκφράσει την επιθυμία να συνεισφέρουν οικονομικά για τη σωτηρία της Πάρνηθας.
Ο κ. Σουφλιάς είπε ότι δεν θέλει να ασκήσεις σήμερα κριτική για τα πεπραγμένα στην Πάρνηθα ούτε να μιλήσει ακόμα για χρονοδιαγράμματα “για να μην βγαίνει να λέει ο καθένας ό,τι θέλει”. Θέλω, πρόσθεσε, να είμαι σίγουρος ότι θα γίνουν πράξη αυτά που θα ανακοινωθούν “για να μη λένε μετά ορισμένοι ότι δεν τα κάναμε”. Έχουμε δύσκολη αποστολή, κατέληξε, αλλά πιστεύω ότι θα τα καταφέρουμε.
Από την πλευρά του ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Ευάγγελος Μπασιάκος, πρόσθεσε ότι “είχαμε πολύ καλή συνεργασία με τον κ. Σουφλιά, εμείς ως υπουργείο και ως φορείς θα συμβάλλουμε να προχωρήσουν γρήγορα τα αντιπλημμυρικά και αντιδιαβρωτικά έργα αλλά και τα έργα αναδάσωσης της Πάρνηθας.

Ο Συνήγορος του Πολίτη
Με ανακοίνωσή του ο Συνήγορος του Πολίτη επισημαίνει τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν μετά τις τελευταίες πυρκαγιές και ιδιαίτερα αυτή της Πάρνηθας, καθώς και τα μέτρα που πρέπει να λάβει η πολιτεία για την αποκατάσταση των ζημιών.
Ειδικότερα, αναφέρεται στην ανακοίνωση: «Ο Συνήγορος του Πολίτη έχει επισημάνει την υποχρέωση της Πολιτείας να αντιλαμβάνεται τα δάση ως οικοσυστήματα, τα οποία απαιτούν ειδικές περιβαλλοντικές μελέτες και ολοκληρωμένη διαχείριση. Αυτό σημαίνει εγρήγορση των Φορέων Διαχείρισης και διαρκή συντονισμό όλων των εμπλεκόμενων υπηρεσιών, με έμφαση στα προληπτικά μέτρα προστασίας των δασών, όπως είναι η ολοκλήρωση των δασικών χαρτών και η διαρκής και έγκαιρη στελέχωση των υπηρεσιών με προσωπικό φύλαξης των δασών και δασοπυρόσβεσης.
Στην προκειμένη περίπτωση, ο Συνήγορος του Πολίτη θεωρεί ότι επιβάλλεται η άμεση καταγραφή – αποτίμηση της καταστροφής, η λήψη μέτρων αναδάσωσης, αλλά και η ενίσχυση των δασικών υπηρεσιών, ώστε να διαφυλαχθεί αποτελεσματικά ο δασικός χαρακτήρας των καμένων περιοχών.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου