ΤΟΠΙΚΑ

Αύξηση καταγράφεται στα περιστατικά ανακοπής καρδιάς στον νομό Μαγνησίας 

αύξηση-καταγράφεται-στα-περιστατικά-265671

Αυξάνονται το τελευταίο χρονικό διάστημα στον Βόλο και στην ευρύτερη περιοχή του νομού Μαγνησίας τα περιστατικά ανακοπής καρδιάς τόσο σε ηλικιωμένους, όσο και σε νεαρότερες ηλικίες. Σχετικές επισημάνσεις έγιναν χθες στη διάρκεια δράσης ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης των πολιτών στις πρώτες βοήθειες, που διοργανώθηκε από το ΕΚΑΒ στο προαύλιο του Αγίου Νικολάου στον Βόλο.

Πανελλήνια εβδομάδα εκπαίδευσης και πρόληψης διοργανώνει έως την ερχόμενη Κυριακή 19 Δεκεμβρίου το ΕΚΑΒ. Με σύνθημα «ΕΚΑΒ be S.A.F.E. – Μία εβδομάδα μπορεί κυριολεκτικά να κρατήσει μία ζωή!», το ΕΚΑΒ υλοποιεί παρεμβάσεις εκπαίδευσης και πρόληψης στα μεγαλύτερα αστικά κέντρα της χώρας.

Σε επίπεδο Θεσσαλίας η πρώτη δράση διοργανώθηκε από το ΕΚΑΒ στον Βόλο χθες Κυριακή στο προαύλιο του Αγίου Νικολάου.

Σύμφωνα με τα όσα επισήμαναν εκπρόσωποι του ΕΚΑΒ, το τελευταίο χρονικό διάστημα καταγράφεται αύξηση στα περιστατικά ανακοπής καρδιάς στον Βόλο και τη Μαγνησία γενικότερα, με το γεγονός να μην αποδίδεται τόσο στην πανδημία, όσο στα προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζουν οι παθόντες.

Σε αυτό το πλαίσιο τονίστηκε η ανάγκη να εκπαιδεύονται οι πολίτες στην Καρδιοπνευμονική Αναζωογόνηση (ΚΑΡΠΑ), με την οποία μπορούν να σωθούν ζωές.

Οπως επισήμανε ο διευθυντής του Τομέα ΕΚΑΒ Θεσσαλίας, γιατρός Κώστας Σταμνάς, «έχουμε πολλά περιστατικά ανακοπής καρδιάς, κυρίως σε ηλικιωμένους, αλλά και σε νέους ανθρώπους. Είναι χαρακτηριστικό ότι προχθές Σάββατο τη βάρδια του ΕΚΑΒ απασχόλησαν τρία περιστατικά με ηλικιωμένους 75 έως και 85 ετών. Δεν μπορούμε να πούμε ότι η αύξηση αποδίδεται στην πανδημία, αλλά στα προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζουν οι παθόντες και χρειάζεται προσοχή» τόνισε ο διευθυντής του Τομέα ΕΚΑΒ Θεσσαλίας.

Τα περιστατικά πολλά, με την Καρδιοπνευμονική Αναζωογόνηση (ΚΑΡΠΑ) να σώζει κυριολεκτικά ζωές και για αυτόν τον λόγο αρκετοί πολίτες βρέθηκαν χθες στο προαύλιο του Αγίου Νικολάου, προκειμένου να ενημερωθούν και να εκπαιδευτούν από την εξειδικευμένη μονάδα του ΕΚΑΒ Βόλου.

«Τα πρώτα δέκα λεπτά» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Κώστας Σταμνάς «είναι η χρυσή ώρα. Ο πολίτης πρέπει να γνωρίζει τι να κάνει μέχρι να σπεύσει στο σημείο η εξειδικευμένη μονάδα του ΕΚΑΒ. Αν δούμε άνθρωπο χωρίς αισθήσεις ακούμε, βλέπουμε, αισθανόμαστε. Δηλαδή, σκύβουμε πάνω του και με το αφτί μας στο στόμα του ακούμε αν αναπνέει, ενώ ταυτόχρονα κοιτάμε στο στήθος του να δούμε επίσης αν ανεβοκατεβαίνει, αν δηλαδή υπάρχει ανάσα. Αν δεν αναπνέει, πλέκουμε τα χέρια με τεντωμένους τους αγκώνες και αρχίζουμε αμέσως συμπιέσεις στο στήθος, 30 τον αριθμό, συνεχώς. Λόγω της πανδημίας δεν μπορούμε να κάνουμε αναπνεύσεις, το φιλί της ζωής δηλαδή, εκτός και αν είναι δικός μας άνθρωπος και γνωρίζουμε ότι δεν νοσεί. Ταυτόχρονα, αν υπάρχει στο σημείο άλλος άνθρωπος, του λέμε χαρακτηριστικά «κάλεσε αμέσως το ΕΚΑΒ και πες ότι αρχίζω ΚΑΡΠΑ», προκειμένου το πλήρωμα του ασθενοφόρου να γνωρίζει τι συμβαίνει» υπογράμμισε ο διευθυντής του Τομέα ΕΚΑΒ Θεσσαλίας.

Δράσεις

Οι δράσεις περιλαμβάνουν ομιλίες και σεμινάρια σχετικά με την Καρδιοπνευμονική Αναζωογόνηση (ΚΑΡΠΑ) και τη χρήση του Αυτόματου Εξωτερικού Απινιδωτή (ΑΕΑ), έτσι ώστε όλοι οι εκπαιδευόμενοι πολίτες να αποκτήσουν τις βασικές γνώσεις αντιμετώπισης μιας καρδιακής ανακοπής, προσφέροντας την κατάλληλη βοήθεια στα πρώτα καθοριστικά λεπτά μέχρι την άφιξη του πληρώματος του ασθενοφόρου του ΕΚΑΒ.

Η Πανελλήνια Εβδομάδα Εκπαίδευσης και Πρόληψης», που έχει πλέον θεσμοθετηθεί ως ελάχιστος φόρος τιμής προς τους διασώστες-πληρώματα ασθενοφόρων, τους νοσηλευτές και τους γιατρούς του ΕΚΑΒ, που έχασαν τη ζωή τους κατά την εκτέλεση του καθήκοντος, στοχεύει στην ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση όλων των πολιτών σχετικά με την πρόληψη των ατυχημάτων και των τραυματισμών, αλλά και στην παροχή βασικών γνώσεων για την υποστήριξη των ζωτικών λειτουργιών των ανθρώπων.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου