ΤΟΠΙΚΑ

Εγκαίνια με διαμαρτυρίες…

εγκαίνια-με-διαμαρτυρίες-851206

Εργασιακά προβλήματα γιατρών και καθημερινά ζητήματα επιβίωσής τους που υπάρχουν «πίσω από τις γιορτές των εγκαινίων», παραθέτει με ανοιχτή επιστολή στον υπουργό Υγείας Δημ. Αβραμόπουλο, ο οποίος εγκαινιάζει σήμερα το μεσημέρι τη νέα πτέρυγα του «Αχιλλοπούλειου», ο Ιατρικός Σύλλογος Μαγνησίας.
Πρώτιστο για τους γιατρούς είναι οι ελλείψεις προσωπικού, σημειώνοντας ότι είναι αδύνατο να λειτουργήσει εύρυθμα μια νοσηλευτική μονάδα με εποχιακό προσωπικό.
Ο Ιατρικός Σύλλογος προσθέτει ότι τα προβλήματα των νοσοκομειακών γιατρών παραμένουν άλυτα και ότι από την προηγούμενη επίσκεψη του υπουργού Υγείας, πριν 15 μήνες, τίποτε δεν προωθήθηκε. Οι μισθοί των γιατρών χαρακτηρίζονται «μισθοί πείνας» και επισημαίνεται ότι παραμένουν χωρίς καμία βελτίωση.
Με την επιστολή μεταφέρουν τα έντονα προβλήματα των ελευθεροεπαγγελματιών γιατρών της Μαγνησίας, αφού πληρώνονται από τον ΟΠΑΔ (ασφαλιστικό οργανισμό του Δημοσίου) με καθυστέρηση επτά μηνών.
Για τους γιατρούς που εργάζονται στο ΙΚΑ αναφέρεται ότι είναι ανασφάλιστοι, μη έχοντας συνταξιοδοτικά δικαιώματα με τις μετέωρες συμβάσεις που έχουν με το ταμείο.
Το ταμείο των υγειονομικών, το ΤΣΑΥ, ενώ θεωρητικά είναι από τα πιο εύρωστα ταμεία, εμφανίζεται σύμφωνα με αναλογιστικές μελέτες που έγιναν να αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα.
Οι γιατροί καλωσορίζουν στο Βόλο τον υπουργό Υγείας, με την ευκαιρία των εγκαινίων της νέας πτέρυγας του Νοσοκομείου της πόλης μας, «έστω και με 15 μήνες καθυστέρηση» και υπογραμμίζουν ότι αυτό από μόνο του δεν λύνει το πρόβλημα στο σύνολό του, μιας και απομένει η ανακατασκευή της παλαιάς πτέρυγας.

«Επικίνδυνες» πολιτικές
Στο μεταξύ ο σύλλογος εργαζομένων του Νοσοκομείου Βόλου, που υποδέχεται τον υπουργό Υγείας με στάση εργασίας και κινητοποίηση, με ανοιχτή επιστολή επισημαίνει ότι «η ανοχή, η υπευθυνότητα και η σοβαρότητα που επιδεικνύουν οι εργαζόμενοι για να επιτευχθεί ο μεγάλος στόχος της μεταστέγασης στην νέα πτέρυγα, δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση συναίνεση και αποδοχή των επιλογών που γίνονται για τη στελέχωση του Νοσοκομείου με πρόχειρες λύσεις, που μεταθέτουν το πρόβλημα των ελλείψεων και υπονομεύουν τη σωστή οργάνωση και ανάπτυξή του».
Σύμφωνα με τους εργαζόμενους, τις «τελευταίες μέρες γίνεται μια απέλπιδα προσπάθεια εξωραϊσμού της κατάστασης» και υπενθυμίζουν δεσμεύσεις για πρόσληψη προσωπικού που δεν υλοποιήθηκαν και προκηρύξεις, οι οποίες ακόμη μέχρι σήμερα δεν έχουν αποτέλεσμα.
«Περιμέναμε 15 χρόνια για να κατασκευαστεί η νέα πτέρυγα του νοσοκομείου. Δεν είμαστε διατεθειμένοι να περιμένουμε άλλα 15 χρόνια για να στελεχωθεί όπως πρέπει. Δεν θα επιτρέψουμε σε ανεύθυνες και επικίνδυνες πολιτικές να απαξιώσουν το στολίδι της υγείας στον Νομό μας.
Οι εργαζόμενοι του Νοσοκομείου, έστω και μόνοι μας, θα συνεχίσουμε τον αγώνα για να αποφύγουμε καταστάσεις τύπου Μονάδας Εγκαυμάτων Θριασίου, που εγκαινιάστηκε το 2004 και λειτούργησε το 2007», αναφέρεται στην ανοιχτή επιστολή του συλλόγου εργαζομένων.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου