ΤΟΠΙΚΑ

Απορία ψάλτου… εξεταστική επιτροπή

απορία-ψάλτου-εξεταστική-επιτροπή-851206

Κάποτε, στα πρώτα χρόνια της μεταπολίτευσης, ακούγαμε για «εξεταστική των πραγμάτων επιτροπή» και πιστεύαμε ότι ήταν μια διαδικασία μέσα από την οποία, μετά από εξονυχιστικό έλεγχο, θα έλαμπε η αλήθεια. Και κάθε κατεργάρης θα καθόταν στο σκαμνί. Ότι επρόκειτο για την αποθέωση του κοινοβουλευτικού ελέγχου. Για μια εγγυημένη διαδικασία αυτοκάθαρσης και προστασίας της τιμής του πολιτικού κόσμου.
Τώρα, μετά από τόσες δεκαετίες, γνωρίζουμε πολύ καλά όχι μόνο οι δημοσιογράφοι, αλλά και οι πολίτες -και φυσικά οι ίδιοι οι πολιτικοί καλύτερα από όλους- ότι οι εξεταστικές επιτροπές, έτσι όπως λειτουργούν, είναι τελικά ο καλύτερος μηχανισμός αποπροσανατολισμού και παρεμπόδισης της δικαστικής διερεύνησης μιας υπόθεσης στην οποία ενέχονται πολιτικά πρόσωπα.
Είναι δηλαδή το συμπλήρωμα του άθλιου εκείνου νόμου «περί ευθύνης υπουργών», ο οποίος δεν κάνει τίποτε άλλο παρά να εμποδίζει τους φυσικούς δικαστές να ασχοληθούν με ανομίες υπουργών. Διότι όταν η Βουλή επιλαμβάνεται μιας υπόθεσης, απαγορεύεται να ασχοληθεί με αυτήν η τακτική δικαιοσύνη.
Θυμηθείτε πόσες φορές συγκροτήθηκαν τελικά εξεταστικές επιτροπές. Ε, από όλες αυτές μόνο δυο φορές ελήφθη απόφαση για δικαστική παραπομπή. Μια κατά του Ανδρέα Παπανδρέου για το σκάνδαλο Κοσκωτά, κατά την οποία τελικώς έμεινε ως καταστάλαγμα το ρηθέν από τον τότε κατήγορο Νίκο Κωνσταντόπουλο ότι «η αλήθεια δεν πέρασε από την αίθουσα αυτή», και μια κατά των Κωνσταντίνου Μητσοτάκη και Ανδρέα Ανδριανόπουλου για τις ιδιωτικοποιήσεις επιχειρήσεων και κυρίως την ΑΓΕΤ, την οποία το ίδιο το ΠΑΣΟΚ την ακύρωσε πριν φτάσει σε δίκη.
Όσοι πράγματι θέλουν να λάμψει η αλήθεια είτε για την υπόθεση των ομολόγων είτε για οποιαδήποτε άλλη υπόθεση διαφθοράς, το χειρότερο που μπορούν να κάνουν είναι να παραπέμψουν αυτές τις υποθέσεις σε εξεταστικές επιτροπές.
Ας αφήσουμε επιτέλους την Δικαιοσύνη, μετά την επιχείρηση αυτοκάθαρσής της, να φτάσει ως το τέλος αυτές τις υποθέσεις. Αυτή είναι η μόνη ελπίδα να μάθουμε την πλήρη αλήθεια και να δούμε επιτέλους κάποιους να πληρώνουν για τις πράξεις τους.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου