ΤΟΠΙΚΑ

Μόνιμα ανοιχτά γήπεδα και στάδια Μετά το ατύχημα με τον 43χρονο δρομέα

μόνιμα-ανοιχτά-γήπεδα-και-στάδια-μετά-274838

«Οι αθλητικές εγκαταστάσεις δεν μπορούν να λειτουργούν 24ωρο» απαντά ο πρόεδρος του ΔΟΕΠΑΠ – ΔΗΠΕΘΕ Βόλου

Μόνιμα ανοιχτά γήπεδα και στάδια για την προπόνηση αθλητών και αθλούμενων ζητεί ο Σύλλογος Δρομέων Υγείας Βόλου, στον απόηχο του σοβαρού τραυματισμού μέλους του, την περασμένη Κυριακή, όταν χτυπήθηκε από διερχόμενο αυτοκίνητο στον δρόμο προς Αγριά. Δρομείς και κυρίως μαραθωνοδρόμοι υποστηρίζουν ότι δεν έχουν πού να αθλούνται με αποτέλεσμα να διακινδυνεύουν τη σωματική τους ακεραιότητα τρέχοντας δίπλα από αυτοκίνητα σε δρόμους. «Οι αθλητικές εγκαταστάσεις δεν είναι δυνατό να λειτουργούν 24 ώρες το 24ωρο», απαντά ο πρόεδρος του ΔΟΕΠΑΠ ΔΗΠΕΘΕ Βόλου, Γιώργος Βλιώρας.

Την περασμένη Κυριακή το πρωί, ΙΧΕ αυτοκίνητο που κινούνταν στον παραλιακό δρόμο προς Αγριά, χτύπησε 43χρονο δρομέα, ο οποίος στη συνέχεια έπεσε στη θάλασσα. Τον 43χρονο ανέσυρε από τη θάλασσα φίλος και συναθλητής του που προπορευόταν και διακομίστηκε με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στο Νοσοκομείο Βόλου, όπου παραμένει διασωληνωμένος.

Από το ατύχημα προκλήθηκαν έντονες αντιδράσεις από δρομείς του Βόλου, που διαμαρτυρήθηκαν στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ότι δεν έχουν χώρους για την προπόνησή τους. Χθες, με ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Δρομέων Υγείας Βόλου, ζήτησε άνοιγμα όλων των σταδίων και γηπέδων σε 24ωρη βάση.

Στην ανακοίνωσή του ο σύλλογος αναφέρει:

«Στις 2 Δεκεμβρίου ο δρομέας μας έτρεξε για τη Δήμητρα. Για τη συναθλήτριά μας που πλήρωσε με τη ζωή της την επιλογή να μετακινείται με ποδήλατο.

Στις 5 Δεκεμβρίου ο δρομέας μας κινδύνεψε να βρεθεί σε αντίστοιχη θέση. Στην προπόνησή του που έτρεχε, αυτοκίνητο τον παρέσυρε και τον έριξε στη θάλασσα. Νοσηλεύεται στο νοσοκομείο.

Τα τελευταία χρόνια το δρομικό κίνημα, τα ατομικά αερόβια αθλήματα, τρέξιμο, δυναμικό βάδισμα, ποδήλατο, γνωρίζουν τεράστια ανάπτυξη και τα ακολουθούν εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες.

Η Πολιτεία οφείλει να ακολουθήσει.

Δεν είναι δυνατό, πεζοί, δρομείς, περιπατητές, ποδηλάτες, να κινούνται και να γυμνάζονται στους ίδιους δρόμους με τα αυτοκίνητα. Είναι στατιστικώς βέβαιο ότι τα δυσάρεστα περιστατικά θα επαναλαμβάνονται».

Ο Σύλλογος Δρομέων Υγείας Βόλου ζητεί σε όλη την Ελλάδα τα στάδια και τα γήπεδα να είναι μόνιμα ανοιχτά, τόσο για να αποφεύγεται ο συνωστισμός, όσο και για να εξυπηρετούνται αθλητές και αθλούμενοι που λόγω επαγγελματικών ή οικογενειακών υποχρεώσεων προπονούνται σε ώρες που αυτά κλείνουν, με συνέπεια να αναγκάζονται να βγαίνουν στους δρόμους ακόμη και νύχτα. Επιπλέον ζητεί διαχωρισμό από τα αυτοκίνητα σε πληθώρα δρόμων, με δημιουργία είτε στην άκρη τους είτε εξ ολοκλήρου σε μερικούς από αυτούς, ποδηλατοδρόμων και δρόμων για πεζούς. «Οπως για παράδειγμα έγινε με επιτυχία στη Θεσσαλονίκη στην άκρη στη λεωφόρο Νίκης, και που αν είχε γίνει παντού, δεν θα είχε συμβεί το τραγικό της 2 Νοεμβρίου.

Τα έργα χρειάζονται σε όλη την Ελλάδα χρόνο για να γίνουν, και η Πολιτεία έχει χρέος από σήμερα να ξεκινήσει, σεβόμενη τους εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες που στρέφονται στον υγιή τρόπο ζωής, βοηθώντας τους, παρέχοντάς τους ασφάλεια, και δίνοντας το κίνητρο σε άλλους τόσους να ακολουθήσουν», αναφέρει ο Σύλλογος.

Ειδικά δε για τον δρόμο Βόλου – Αγριάς όπου έγινε το ατύχημα στον δρομέα του ΣΔΥ Βόλου, ο Σύλλογος προτείνει καθαρισμό και διαμόρφωση του χώρου των γραμμών τρένου, ως ποδηλατόδρομου και δρόμου για πεζούς και για δρομείς, με διατήρηση βέβαια των γραμμών για την περίπτωση που κινηθεί ξανά το τρένο.

Τέλος επισημαίνει ότι «σε περίπτωση νέου lock down, θα πρέπει να επιτρέπεται η μετακίνηση με όχημα για άσκηση ώστε οι αθλητές και αθλούμενοι να πηγαίνουν για προπόνηση σε ασφαλείς περιοχές. Επίσης να μην κλείνουν παραλίες και πάρκα, καθώς είναι από τα λίγα μέρη χωρίς κίνηση ΙΧ. Σε περίπτωση που επιβληθεί ξανά μελλοντικά απαγόρευση κυκλοφορίας στα βουνά για τον κίνδυνο πυρκαγιών, να επιτρέπεται η πρόσβαση σε αυτά των αθλητών και αθλούμενων, καθώς εκτός από ότι τα προστατεύουν, δεν αντιμετωπίζουν στην προπόνησή τους τον κίνδυνο της κυκλοφορίας των ΙΧ. Ευχόμαστε περαστικά στον δρομέα μας. Είμαστε κοντά του για οτιδήποτε, και με οποιαδήποτε μορφή χρειαστεί».

«Αδύνατη η 24ωρη λειτουργία»

Κληθείς να σχολιάσει το αίτημα του Συλλόγων Δρομέων Υγείας Βόλου, ο πρόεδρος του ΔΟΕΠΑΠ ΔΗΠΕΘΕ Βόλου Γιώργος Βλιώρας υπογραμμίζει ότι είναι αδύνατη η 24ωρη λειτουργία των αθλητικών εγκαταστάσεων.

Σύμφωνα με τον κ. Βλιώρα στα γήπεδα και τα στάδια ορίζονται συγκεκριμένες ώρες λειτουργίας για το κοινό, που ρυθμίζονται με βάση κανονιστικές αποφάσεις που έχουν εκδοθεί. Μάλιστα και για το Πανθεσσαλικό Στάδιο θα ψηφιστεί αντίστοιχη κανονιστική.

«Μία αθλητική εγκατάσταση δεν μπορεί να είναι ανοιχτή 24 ώρες το 24ωρο. Πρέπει να ελέγχεται τόσο σε επίπεδο φύλαξης, όσο και να απασχολείται προσωπικό σε περίπτωση που υπάρξει κάποιος τραυματισμός για την παροχή πρώτων βοηθειών. Επιπλέον στους αθλητικούς χώρους υπάρχουν εξοπλισμοί, εγκαταστάσεις που δεν μπορούν να είναι αφύλακτοι. Κάποιοι χώροι μάλιστα βρίσκονται μέσα σε συνοικίες και θα πρέπει να τηρούνται και οι ώρες κοινής ησυχίας. Δυστυχώς δεν υπάρχει άλλος τρόπος», ανέφερε ο κ. Βλιώρας.

Ο ίδιος ωστόσο σημείωσε ότι υπάρχουν εγκαταστάσεις που μπορούν να χρησιμοποιούνται, όπως είναι το Αθλητικό Κέντρο Χιλιαδούς, που βρίσκεται σε πάρκο και είναι μόνιμα ανοιχτό.

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου