ΤΟΠΙΚΑ

Προσδοκίες για ανάσα στην αγορά

προσδοκίες-για-ανάσα-στην-αγορά-274914

Την ερχόμενη Κυριακή 12 Δεκεμβρίου προαιρετικά ανοιχτά τα καταστήματα στον Βόλο και στη Νέα Ιωνία

Στην ερχόμενη εορταστική περίοδο εναποθέτουν τις ελπίδες για «ζέσταμα» των ταμείων οι έμποροι της περιοχής, μετά τη μακρά υποτονική περίοδο, που συνεχίζεται. Προοίμιο εορταστικής περιόδου η προαιρετική λειτουργία των καταστημάτων στον Βόλο και τη Νέα Ιωνία την ερχόμενη Κυριακή 12 Δεκεμβρίου, από τις 11 το πρωί μέχρι τις 3 μετά το μεσημέρι, με το γιορτινό ωράριο να αρχίζει, ουσιαστικά, από την Τετάρτη 15 Δεκεμβρίου.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Εναποθέτουν ελπίδες στις γιορτές οι έμποροι της περιοχής, με τη διαφορά ότι δεν έχουν φέτος στη διάθεσή τους, την τελευταία Κυριακή του χρόνου, όπως συνέβαινε, κατά παράδοση, τα προηγούμενα χρόνια, καθώς η 26η Δεκεμβρίου είναι ταυτόσημη, φέτος, με την αργία της δεύτερης μέρας των Χριστουγέννων.

Κατά συνέπεια, οι δύο Κυριακές που έχουν φέτος στη διάθεσή τους οι έμποροι, είναι η Κυριακή 12 Δεκεμβρίου και η Κυριακή 19 Δεκεμβρίου, με τον εμπορικό κόσμο της περιοχής να εκφράζει την πεποίθηση ότι το διάστημα που προηγείται της καταβολής δώρων και συντάξεων, είναι κατά κανόνα υποτονικό.

Ερωτηθείς σχετικά από τον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ, ο Κώστας Τσέλιος εκλέκτορας στην ΕΣΕΕ, από τη Θεσσαλία, επεσήμανε ότι «οι δύο εορταστικές Κυριακές είναι πολύ νωρίς φέτος, για να εκδηλωθεί το αντίστοιχο καταναλωτικό ενδιαφέρον. Μακάρι να υπάρξει μεγάλη ανταπόκριση από τους καταναλωτές. Το ευχόμαστε».

Μετά την περσινή τραυματική εμπειρία της εορταστικής περιόδου, οι έμποροι ευελπιστούν και εύχονται να ενισχυθεί το καταναλωτικό ενδιαφέρον και να δουλέψει η αγορά. «Πάντα περιμένουμε το πνεύμα των Χριστουγέννων. Ο Δεκέμβριος πάντα είναι από τους καλύτερους μήνες του έτους. Πέρυσι χάσαμε τον τελευταίο μήνα λόγω της πανδημίας. Ηταν μια εξαιρετικά δύσκολη περίοδος. Φέτος ευελπιστούμε, ωστόσο, να δουλέψει η αγορά» τόνισε ο κ. Τσέλιος.

Υποτονική η εικόνα στην αγορά, με τον ίδιο να επισημαίνει ότι «δεν υπάρχει, μέχρι στιγμής, αγοραστικό ενδιαφέρον. Οι ερωτήσεις δεν μας βοηθούν, παρά μόνο οι πωλήσεις».

«Στηρίξτε την τοπική αγορά»

Προβληματισμός και προσδοκίες στην τοπική αγορά ενόψει της ερχόμενης Κυριακής, με τον α αντιπρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου Βόλου και Νέας Ιωνίας Γιώργο Σακελάρη να υπογραμμίζει ότι «προσπαθούμε να παραμείνουμε αισιόδοξοι. Η εικόνα της αγοράς δεν προμηνύει, μέχρι στιγμής τουλάχιστον, ότι η εορταστική κίνηση θα είναι ζωηρή. Ευχόμαστε να αποδειχθεί καλύτερη, ωστόσο, από την περσινή».

«Μουδιασμένη» η αγορά, όπως ανέφερε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο κ. Σακελάρης, ενώ σχολίασε ότι παλαιότερα, την Κυριακή πριν από τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά, σημειώνονταν αυξημένη κίνηση και τόνωση του καταναλωτικού ενδιαφέροντος.

«Παραμένει η άσχημη εικόνα στην αγορά, διότι δεν έχει αλλάξει κάτι. Τα επιδημιολογικά δεδομένα είναι άσχημα, παραμένουμε να κάνουμε τους «αστυνόμους» στις πόρτες μας και όσο περνούν οι μέρες βλέπω όλο και πιο πολύ τους καταναλωτές να δυσανασχετούν» υπογράμμισε ο κ. Σακελάρης.

Σε ασφυκτικό κλοιό παραμένει η αγορά, με τις ανατιμήσεις σε ενέργεια και αγαθά, να λειτουργούν ανασταλτικά. «Οι ανατιμήσεις δεν βοηθούν. Επηρεάζουν το καταναλωτικό ενδιαφέρον, γιατί ουσιαστικά επηρεάζουν και την τσέπη του καταναλωτή» προσέθεσε ο ίδιος.

Στην εορταστική περίοδο του Δεκεμβρίου εναποτίθενται, κατά συνέπεια, οι προσδοκίες για τόνωση των τζίρων στις επιχειρήσεις, με τον κ. Σακελάρη να κρούει τον κώδωνα, τονίζοντας ότι «όσες επιχειρήσεις βρίσκονται σε οριακό σημείο, αντιμετωπίζουν πρόβλημα. Πρέπει να υποστηριχθούν οι τοπικές επιχειρήσεις κατά την εορταστική περίοδο, για να καταφέρουν να επιβιώσουν».

Μουδιασμένοι οι καταναλωτές

Εντονα προβληματισμένος ο Παναγιώτης Λαρυγγάκης μέλος στο ΔΣ του Εμπορικού Συλλόγου Βόλου και Νέας Ιωνίας, εναποθέτει ελπίδες στον Δεκέμβριο, επισημαίνοντας: «Θέλω να είμαι αισιόδοξος, αλλά οι καταστάσεις που αντιμετωπίζουμε είναι δύσκολες. Δεν ανταποκρίνονται στις προσδοκίες μας».

Μεγάλη πτώση τζίρου καταγράφηκε, στο μεταξύ, τον προηγούμενο μήνα, σε σχέση μα παλαιότερα χρόνια και «παρ’ όλο που θέλουμε να είμαστε αισιόδοξοι, η κίνηση στην αγορά δεν ανταποκρίνεται στις προσδοκίες μας» σημείωσε ο ίδιος.

Με τις ελπίδες να εναποτίθενται στην κίνηση των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, ο κ. Λαρυγγάκης υπογράμμισε ότι «ο κόσμος είναι πολύ μουδιασμένος, λόγω των μέτρων, της αύξησης των κρουσμάτων. Ο κόσμος φοβάται και επιπλέον δεν έχει διάθεση να μπει στη διαδικασία να δείχνει ταυτότητα, υγειονομικά πιστοποιητικά για να έρθει να ψωνίσει, και όλα αυτά είναι εμπόδια, όχι μόνο για τα καταστήματα του λιανικού εμπορίου, αλλά και για όλους τους κλάδους».

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου