ΤΟΠΙΚΑ

Στο Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας Βόλου βρέθηκε ο Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος

στο-σώμα-επιθεώρησης-εργασίας-βόλου-β-285442

Tα Γραφεία του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (Σ.ΕΠ.Ε) Βόλου επισκέφθηκε ο Βουλευτής Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος στις 25/11/2021, όπου έλαβε αναλυτική ενημέρωση από τον Προϊστάμενο του Τμήματος Επιθεώρησης Εργασιακών Σχέσεων κ. Μαυρουδή Κων/νο και την Προϊσταμένη του Τμήματος Υγιεινής και Ασφάλειας κ. Ηλιδάκη Μάγδα για τα τρέχοντα ζητήματα των εργαζομένων στον Βόλο και την ευρύτερη περιοχή του Νομού Μαγνησίας.

Βασικό μέρος της συζήτησης αποτέλεσε η πρόσφατη Απόφαση του Υπουργού Εργασίας που έδωσε τη δυνατότητα στους εργοδότες να μην προδηλώνουν στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ τις ώρες υπερεργασίας των εργαζομένων τους. “Η υποχρέωση ηλεκτρονικής προαναγγελίας της υπερεργασίας στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ θεσπίστηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ το 2018, όπου και δηλώθηκαν κατά μέσο όρο 1 εκατ. ώρες τον μήνα που πριν ήταν αδήλωτες και στην πλειοψηφία τους απλήρωτες. Με τη νέα απόφαση, η ΝΔ δίνει το ελεύθερο στους εργοδότες να κρατάνε έως και μία ώρα μετά το ωράριο τους τους εργαζόμενους τους χωρίς καμία δυνατότητα ελέγχου από τον ΣΕΠΕ, με αποτέλεσμα ο εργαζόμενος να μην παίρνει ούτε καν ρεπό για τις επιπλέον ώρες που θα δουλεύει”, τόνισε εμφατικά ο Βουλευτής.

“Με τις νέες ρυθμίσεις οι εργοδότες θα μπορούν να βλέπουν πόσο δούλεψε ένας οδηγός εντός δεκακαπενθημέρου και να διαμορφώνουν ανάλογα το τι θα δηλώσουν στο ΕΡΓΑΝΗ, με το ΣΕΠΕ να μην μπορεί να διαπιστώσει τις όποιες παραβάσεις”, επεσήμαναν oι εκπρόσωποι του ΣΕΠΕ Βόλου.

Στη συνέχεια η συζήτηση κινήθηκε στο ρόλο του ΣΕΠΕ σχετικά με τις νέες εργασιακές συνθήκες που διαμόρφωσε η πανδημία, καθώς πλέον μεγάλος όγκος των ελέγχων του ΣΕΠΕ αφορά την εφαρμογή των μέτρων υγειονομικής προστασίας στους χώρους εργασίας. Όπως ενημερώθηκε ο Βουλευτής, η επιφόρτιση του Σώματος και με την αρμοδιότητα ελέγχου της εφαρμογής των περιοριστικών μέτρων κατά του covid – 19, κάνει δυσκολότερο το βασικό του έργο, που είναι η διασφάλιση της προστασίας των εργαζόμενων και η τήρηση της εργατικής νομοθεσίας, ενώ ο εξαιρετικά αυξημένος αριθμός ελέγχων έχει οδηγήσει στα όρια της αντοχής του το προσωπικό του ΣΕΠΕ.

Προβληματισμό εξέφρασαν οι εκπρόσωποι του ΣΕΠΕ Βόλου και για τη δρομολογούμενη μετατροπή του Σώματος σε Ανεξάρτητη Αρχή με ταυτόχρονη διασύνδεση αμοιβής με παραγωγικότητα, εκφράζοντας το φόβο ότι με τον τρόπο αυτό, από Σώμα διασφάλισης της τήρησης της κείμενης νομοθεσίας, κινδυνεύουν να μετατραπούν σε “κυνηγούς κεφαλών”.

Τη χειροτέρευση της εργασιακής θέσης του κλάδου των delivery σχολίασε στη συνέχεια ο Αλ. Μεϊκόπουλος, τονίζοντας ότι με το ν.4808/21, η κυβέρνηση θέσπισε πλέον τεκμήριο ότι οι διανομείς είναι ελεύθεροι επαγγελματίες και δεν καλύπτονται από το εργατικό δίκαιο για τα δικαιώματα τους. Οι εκπρόσωποι του ΣΕΠΕ συμφώνησαν, αναφέροντας μάλιστα ότι πρόβλημα εντοπίζεται και στις περιπτώσεις ατυχημάτων εργαζομένων εν ώρα εργασίας και στο κατά πόσο αυτοί καλύπτονται από την κείμενη νομοθεσία, αλλά και στη δυσκολία που αντιμετωπίζει το Σώμα στο να διαπιστώσει εάν στον κλάδο των delivery και των courier, που λειτουργούν μέσω πλατφορμών, υπάρχουν ψευδεπίγραφες συμβάσεις παροχής ανεξάρτητων υπηρεσιών, ενώ στην πραγματικότητα υποκρύπτεται σύμβαση εξαρτημένης εργασίας.

Η κατάσταση είναι επιβαρυμένη σε σχέση με το προηγούμενο διάστημα, οι έλεγχοι έχουν αυξηθεί, το προσωπικό έχει φτάσει στα όρια του και το ΣΕΠΕ επιβάλλεται να συνεχίσει να επιτελεί το σημαντικό έργο της ευρύτερης δυνατής προστασίας των εργαζομένων”, ανέφερε χαρακτηριστικά ο Βουλευτής.

Ο κ. Μεϊκόπουλος ευχαρίστησε τους εκπροσώπους του ΣΕΠΕ, αναγνωρίζοντας την προσπάθεια τους για να μην υποβαθμιστεί ο ρόλος του Ελεγκτικού Σώματος σε μία περίοδο που η Κυβέρνηση βάλλει κατά των εργασιακών δικαιωμάτων με κάθε ευκαιρία.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου