ΤΟΠΙΚΑ

Σε εκκρεμότητα ο προσεισμικός έλεγχος στα σχολεία Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης

σε-εκκρεμότητα-ο-προσεισμικός-έλεγχο-289459

Σε εκκρεμότητα παραμένει, επτά μήνες μετά το αρχικό αίτημα που υποβλήθηκε, ο προσεισμικός έλεγχος στις σχολικές μονάδες της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας. Μέχρι και χθες η Διεύθυνση δεν είχε λάβει ολοκληρωμένη απάντηση από κανέναν Δήμο του νομού.

Τη διενέργεια προσεισμικών ελέγχων για την καταλληλότητα της λειτουργίας σχολικών μονάδων, η Δ.Δ.Ε. είχε ζητήσει ήδη από τον περασμένο Απρίλιο, λίγο πριν προχωρήσει στον ορισμό των γενικών και επαγγελματικών λυκείων ως εξεταστικών κέντρων για τις πανελλαδικές.

Ηταν η πρώτη φορά που ζητήθηκε προσεισμικός έλεγχος από τους Δήμους και μάλιστα με τη μορφή κατεπείγοντος, μετά από εγκύκλιο του Υπουργείου Παιδείας που κοινοποιήθηκε στην Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Θεσσαλίας και από εκεί στις κατά τόπους διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας.

Το αίτημα δεν ήταν τυχαίο. Ο έλεγχος κρίθηκε αναγκαίος στον απόηχο του σεισμού των 6,1 Ρίχτερ που έπληξε τη Θεσσαλία έναν μήνα νωρίτερα. Στη Μαγνησία διευθυντές σχολικών μονάδων δεν είχαν αναφέρει ζημιές στα σχολικά κτίρια, παρ’ όλα αυτά κρίθηκε αναγκαίος ο έλεγχος.

Ορισμένοι ΟΤΑ προχώρησαν άμεσα σε μακροσκοπικό έλεγχο που διενήργησαν μηχανικοί, χωρίς να διαπιστώσουν εμφανή προβλήματα. Ηταν όμως ένας οπτικός έλεγχος, που δεν θεωρείται ολοκληρωμένος. Οι Δήμοι βρίσκονται σε αναμονή χρηματοδότησης προτάσεων από το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» προκειμένου να προχωρήσουν σε προσεισμικούς ελέγχους και έως σήμερα, η Δ.Δ.Ε. Μαγνησίας δεν έχει λάβει ολοκληρωμένες απαντήσεις.

«Περιμένουμε να μας απαντήσουν οι Δήμοι. Ηδη έχουμε στείλει δύο- τρεις επιπλέον επιστολές και υπενθυμίζουμε την αναγκαιότητα προσεισμικού ελέγχου των διδακτηρίων», σημείωσε ο διευθυντής Δ.Ε. Μαγνησίας, Χαράλαμπος Σταχτέας.

Σημειώνεται ότι η πρόταση του μεγαλύτερου δήμου της Μαγνησίας, του Βόλου, αφορά στον προσεισμικό έλεγχο σε συνολικά 25 σχολικές μονάδες, εκ των οποίων οι 13 αφορούν σε σχολεία της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και οι 12 της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας που φιλοξενούν συνολικά 5.260 μαθητές.

Τα κτίρια που θα ελεγχθούν με βάση την πρόταση βρίσκονται 18 στον Βόλο, 5 στη Ν. Ιωνία, 1 στην Αγριά και 1 στην Αισωνία, έχουν παρουσιάσει ζημιές και έχουν κατασκευαστεί πριν το 2000 ενώ ένα φέρει ημερομηνία ανέγερσης το 1931.

Αντίστοιχες προτάσεις έχουν καταθέσει κι άλλοι δήμοι της Μαγνησίας για τα σχολεία εντός των διοικητικών τους ορίων.

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου