ΤΟΠΙΚΑ

Κωνσταντίνος Χρήστου: «Εξω από την πόρτα του παραλίγο θανάτου μου»

κωνσταντίνος-χρήστου-εξω-από-την-πόρ-289507

Η συγκλονιστική εμπειρία της προχθεσινής εφημερίας στην κλινική covid στο Αχιλλοπούλειο για τον Βολιώτη πνευμονολόγο, που παραλληλίζει την κατάσταση με το Μπέργκαμο – Πέρυσι τέτοια εποχή ήταν διασωληνωμένος και έδινε μάχη για τη ζωή του.

Ο Βολιώτης πνευμονολόγος Κων. Χρήστου παραλίγο να χάσει τη ζωή του από κορονοϊό πριν έναν χρόνο. Νόσησε από κορονοϊό μετά από μια κατ’ οίκον επίσκεψη τον Νοέμβριο του περασμένου χρόνου, όταν εξέτασε ασθενή, ο οποίος ενώ είχε βαριά συμπτώματα αρνούνταν να μεταβεί για νοσηλεία στο νοσοκομείο.

Περιγράφοντας την προσωπική του περιπέτεια με δάκρυα στα μάτια πριν από ενάμιση μήνα ο κ. Χρήστου αναφέρθηκε στα περίεργα συναισθήματα που τον κατέκλυσαν ως γιατρό, να «κάνει τον γιατρό στον εαυτό του», όπως είπε.

Εναν χρόνο μετά, προχθές Κυριακή διάβηκε το κατώφλι του Νοσοκομείου Βόλου, ως γιατρός αυτή τη φορά, προκειμένου να κάνει εφημερία στις κλινικές covid. Είναι ένας από τους 11 ιδιώτες γιατρούς του Βόλου που αποδέχτηκαν να βάλουν πλάτη στηρίζοντας το ΕΣΥ και τους συναδέλφους τους για το διάστημα που διαρκεί ο εφιάλτης του τέταρτου κύματος της πανδημίας.

Η εμπειρία για τον ίδιο να βρεθεί στον ίδιο χώρο που πριν έναν χρόνο έδινε μάχη για να κρατηθεί στη ζωή ήταν συγκλονιστική. Ο κ. Χρήστου θέλησε να τη μοιραστεί με τους διαδικτυακούς του φίλους στα social media. Η ανάρτησή του με την ειδική στολή που φορούν γιατροί και νοσηλευτές για να εισέλθουν μέσα στις κλινικές κορονοϊού, αλλά κυρίως τα μηνύματα που εξέπεμψε για την ανάγκη εμβολιασμών και την επιβεβλημένη συνδρομή των νέων γιατρών στη μάχη που δίνουν οι συνάδελφοί τους στο ΕΣΥ συγκλονίζει πραγματικά.

«Εναν χρόνο μετά την εισαγωγή μου με κορονοϊό και τη μετέπειτα «νεκρανάστασή» μου, η μοίρα (και η επιστράτευση της κυβέρνησης) με βρίσκει πάλι στο Γ.Ν. Βόλου. Αυτή τη φορά ως εθελοντής εφημερεύων ιατρός στις κλινικές Covid-19. Παρά τη συγκίνηση να βρεθώ έξω από την πόρτα του παρ’ ολίγον θανάτου μου, παρά τη δυσκολία από την ειδική προστατευτική στολή και παρά το βαρύ φορτίο των μέχρι τώρα 3 θανάτων σε περίπου 90 νοσηλευόμενους, η εμπειρία είναι συγκλονιστική! Καλώ και άλλους συναδέλφους, ιδίως τους νεαρότερους, μέλη του Ιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας να βοηθήσουν τους εμπροσθοφύλακες της μάχης με τον κορονοιό. Μήτσιου Εύη, Ποτολίδης Ευάγγελος (ειδικοί), Μαργαρίτης Δημήτριος- Απόστολος, Τζικοπούλου Μαρία, Νικητόπουλος Σταύρος (ειδικευόμενοι) οι εφημερεύοντες σήμερα Κυριακή. Εξαιρετικοί συνάδελφοι, ακούραστοι ιατροί, υπέροχοι άνθρωποι! Θεωρώ πως βοήθησα κι εγώ στο έργο σας».

Ο κ. Χρήστου έσπευσε να αναφερθεί στη ψυχική καταπόνηση στην οποία υποβάλλονται οι γιατροί όταν πρέπει να πάρουν απόφαση ποιος ασθενής θα διασωληνωθεί στη ΜΕΘ και ποιος θα μείνει διασωληνωμένος σε θάλαμο αρνητικής πίεσης όταν οι κλίνες είναι περιορισμένες.

«Βιώνουμε συνθήκες Μπέργκαμο και πρέπει να δώσουμε τη μάχη με όλες μας τις δυνάμεις» συνεχίζει ο ίδιος. «Πρέπει να μπεις μέσα στον δωμάτιο των μολυσμένων ασθενών, να τους ακροαστείς, να δώσεις την κατάλληλη θεραπεία, προκειμένου να καταλάβεις τη μάχη που δίνουν όλοι οι γιατροί του ΕΣΥ που δύο χρόνια οι συνάδελφοί μας. Η εφημερία αυτή ήταν ένα μεγάλο «μάθημα» για μένα και φαντάζομαι όλες τους ιδιώτες γιατρούς που πολλές φορές κάνουμε διάγνωση από το τηλέφωνο ή συνταγογραφούμε φάρμακα, δεν γνωρίζουμε όμως από πρώτο χέρι τι σημαίνει να παλεύεις με τον κορονοϊό και τον θάνατο», σημειώνει επίσης στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ, με αφορμή αυτή την ανάρτηση.

Να σπεύσουν να εμβολιαστούν

Για αυτό και απευθύνει πρόσκληση και άλλοι γιατροί να ενταχθούν στο ΕΣΥ και να βοηθήσουν σε αυτή τη δύσκολη μάχη της διαχείρισης του τέταρτου κύματος της πανδημίας.

«Με την τρέχουσα κατάσταση στο Γενικό Νοσοκομείο Βόλου για την πανδημία του κορονοϊού, όπου καθημερινά 4-5 άνθρωποι να πεθαίνουν, 4-5 ασθενείς παίρνουν εξιτήριο και την ίδια ώρα καταγράφονται 12-15 εισαγωγές νέων περιστατικών με κορονοϊό που χρήζουν νοσηλείας, ελπίζουμε η συνεισφορά μας να είναι ουσιαστική και ωφέλιμη, ώστε η Πολιτεία να έχει τον αναγκαίο χρόνο να προβεί σε προσλήψεις ιατρών, για να δώσουν μόνιμες λύσεις στις αυξημένες ανάγκες υγείας των συμπολιτών μας», ανέφερε.

Παράλληλα ερωτηθείς για τη νέα μετάλλαξη που έχει προκαλέσει τρόμο στον πλανήτη, ο κ. Χρήστου επανέλαβε την έκκλησή του να εμβολιαστούν οι πολίτες.

«Η μετάλλαξη Όμικρον είναι πολύ μεταδοτική με αποτέλεσμα να κυριαρχήσει στις νέες μολύνσεις του κορονοϊού» προβλέπει και συνεχίζει: «Αν κι ακόμη δεν έχει διευκρινιστεί πλήρως, μάλλον οι τριπλά εμβολιασμένοι θα κινδυνέψουν λιγότερο. Σπεύσατε λοιπόν το συντομότερο δυνατόν διότι «πριν πεινάσουν μαγειρεύουν»», κατέληξε.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου