ΤΟΠΙΚΑ

Ψυχραιμία, εμβόλιο και μέτρα

ψυχραιμία-εμβόλιο-και-μέτρα-289706

ΣΤΟ ΜΙΚΡΟΣΚΟΠΙΟ ΤΩΝ ΕΙΔΙΚΩΝ Η ΝΕΑ ΠΑΡΑΛΛΑΓΗ

Ψυχραιμία, αύξηση των εμβολιασμών και τήρηση των μέτρων προστασίας από εμβολιασμένους και μη συνιστούν οι ειδικοί μετά τον συναγερμό που σήμανε παγκοσμίως, αλλά και στη χώρα μας από την εμφάνιση της μετάλλαξη Ομικρον.

Ο μαραθώνιος που έχει ξεκινήσει για την αποφυγή ενδεχόμενης επέκτασης του στελέχους της Μποτσουάνας επιβεβαιώνει την ανησυχία που επικρατεί, καθώς ακόμη δεν υπάρχουν πολλά επιστημονικά δεδομένα για τη νέα μετάλλαξη αφενός, αφετέρου παραμένει ακόμη προς διερεύνηση να αποδειχτεί, αν το νέο στέλεχος καλύπτεται ή όχι από τα υφιστάμενα εμβόλια, με τα ερευνητικά εργαστήρια και τις παρασκευάστριες εταιρείες να διαβεβαιώνουν ότι σύντομα θα έχουν τη δυνατότητα να απαντήσουν.

«Δεν χρειάζεται πανικός, μεταλλάξεις περιμέναμε, το έχουμε πει εδώ και πολύ καιρό. Μπορεί να δούμε και άλλες» είπε αναφορικά με την παραλλαγή Ομικρον στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο Χρήστος Χατζηχριστοδούλου.

«Επιβάλλεται ψυχραιμία. Είναι μια μετάλλαξη που προσπαθούμε να δούμε αν είναι πολύ μεταδοτική, περισσότερο από τη Δέλτα, και το πώς την καλύπτουν τα εμβόλια. Αν την καλύπτουν θα είναι μια μετάλλαξη όπως οι άλλες που διαχειριζόμαστε. Θα έχουμε τις απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα και θα περάσουμε στη διαχείριση», πρόσθεσε ο καθηγητής επιδημιολογίας, μέλος της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας.

Σύμφωνα με τον κ. Χατζηχριστοδούλου αυτό που επιβάλλεται πάση θυσία είναι να συνεχιστούν οι εμβολιασμοί. Να πειστούν οι επιφυλακτικοί να κάνουν το εμβόλιο και φυσικά απαραιτήτως να γίνει η τρίτη αναμνηστική δόση. «Είναι λάθος για όσους το υποστηρίζουν να «περιμένουμε το καλύτερο εμβόλιο». Δεν υπάρχει καλό και κακό εμβόλιο. Όλα τα εμβόλια που κυκλοφορούν μέχρι στιγμής είναι πολύ καλά και ασφαλή. Μας θωρακίζουν από τον κορονοϊό. Ακόμη και αν κάποιος νοσήσει, το περνάει πιο ήπια», συνέχισε ο ίδιος και προέτρεψε όλους να εμβολιαστούν.

Επίσης ο καθηγητής επιδημιολογίας επιμένει σε όλους τους τόνους ότι θα πρέπει εμβολιασμένοι και μη να τηρούν πιστά όλα τα μέτρα προστασίας.

«Με δεδομένο ότι υπάρχει συγχρωτισμός και κοινωνικές συναθροίσεις και όσο οδεύουμε προς την εορταστική περίοδο, όλοι είμαστε υποχρεωμένοι να είμαστε προσεκτικοί. Να τηρούμε τα μέτρα προστασίας στον απόλυτο βαθμό», λέει.

Ο πανικός δεν βοηθά την κοινωνία

Στο ίδιο μήκος κύματος ο Κων. Γουργουλιάνης, καθηγητής πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, διευθυντής της Πνευμονολογικής Κλινικής στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας.

«Είναι λογικό να λαμβάνουν μέτρα οι διάφορες χώρες, αλλά δεν χρειάζεται να προκαλείται πανικός» τονίζει ο καθηγητής, επισημαίνοντας παράλληλα ότι δεν υπάρχουν ακόμη ασφαλή δεδομένα για τη νέα μετάλλαξη.

Αναφέρει επίσης ότι οι μεταλλαγμένοι ιοί που σκοτώνουν δεν είναι ιδιαίτερα μεταδοτικοί και επαναλαμβάνει πως « μόνο το εμβόλιο είναι αυτό που μας θωρακίζει απέναντι στον κορονοϊό».

Ο καθηγητής εκτιμά ότι βιώνουμε την κορύφωση του τέταρτου κύματος, συστήνει όμως σε όλους να τηρούν τα μέτρα που έχουν ανακοινωθεί για κλειστούς και ανοιχτούς χώρους, υπογραμμίζοντας ότι πρέπει να υπάρχει σταθερή αντιμετώπιση για όλες τις εκδηλώσεις είτε μέσα, είτε έξω. «Στη Νορβηγία που θαυμάζω ως χώρα αναφορικά με τον τρόπο που αντιμετώπισε την πανδημία, ορίζουν ότι έξω οι συγκεντρώσεις είναι μέχρι 200 άτομα και με αποστάσεις και μάσκες. Ας μείνουμε και εδώ στην ιδέα της γενικής οδηγίας. Αν τηρήσουμε τα όσα προβλέπονται θα είναι προς όφελός μας», κατέληξε.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου