ΤΟΠΙΚΑ

Νέες πλατείες σε Βόλο και Νέα Ιωνία

νέες-πλατείες-σε-βόλο-και-νέα-ιωνία-337966

Εντάχθηκαν στο ΕΣΠΑ Θεσσαλίας, ανάμεσά τους και η Πλατεία Πανεπιστημίου

Την ένταξη στο ΕΣΠΑ Θεσσαλίας άλλων τριών έργων του Δήμου Βόλου που αφορούν διαμόρφωση και περιβαλλοντική αναβάθμιση κοινόχρηστων χώρων σε υποβαθμισμένες περιοχές των Δημοτικών Ενοτήτων Βόλου και Νέας Ιωνίας, με χρήσεις οικολογικών στοιχείων, ανακοίνωσαν χθες ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός και ο Δήμαρχος Βόλου κ. Πάνος Σκοτινιώτης, έπειτα από συνάντηση που είχαν το μεσημέρι στα γραφεία της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας. Πρόκειται για δύο πλατείες στην Αγ. Παρασκευή και το Καραγάτς στο Βόλο, προϋπολογισμού 620.000 ευρώ και για την Πλατεία Αρχαίου Ολυμπιονίκη Μελαγκόμα, έναντι του εργοστασίου Βαμβακουργίας στη Νέα Ιωνία, σε έκταση τριών οικοδομικών τετραγώνων, προϋπολογισμού 840.000 ευρώ. Ταυτόχρονα ο κ.Αγοραστός δεσμεύτηκε για ένταξη τις επόμενες μέρες στο ΕΣΠΑ και της Πλατείας Πανεπιστημίου, προϋπολογισμού 630.000 ευρώ, ως υποέργου του Δήμου Βόλου στο πλαίσιο της ανακατασκευής του κτιρίου Ματσάγγου από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, οι μελέτες των οποίων εγκρίθηκαν στην ίδια συνεδρίαση του Κεντρικού Συμβουλίου Νεωτέρων Μνημείων.

Τα τέσσερα νέα έργα περιβαλλοντικής αναβάθμισης κοινόχρηστων χώρων, συνολικού προϋπολογισμού 2.090.000 ευρώ, αποτελούν συνέχεια τεσσάρων αντίστοιχων έργων στη Νέα Ιωνία, δηλαδή της πλατείας στη συνοικία Νέο Δέλτα, προϋπολογισμού 700.000 ευρώ (η έγκριση των τευχών δημοπράτησης της οποίας ανακοινώθηκε χθες) και των τριών πλατειών (Ευαγγελιστρίας, Ξηροκάμπου, Νέου Δέλτα) που βρίσκονται σε φάση ολοκλήρωσης.

«Μερικοί ίσως να θεωρούν ότι έργα όπως αυτά είναι πολυτέλεια», σημείωσε σε δηλώσεις του ο Δήμαρχος Βόλου και πρόσθεσε ότι πρόκειται για εντελώς λανθασμένη αντίληψη, διότι κάθε επένδυση στην ποιότητα ζωής είναι επένδυση στην κοινωνική συνοχή. «Σε εποχές βαθιάς οικονομικής κρίσης, με δραματική υποβάθμιση του βιοτικού επιπέδου, κατ’ εξοχήν οι κάτοικοι των υποβαθμισμένων περιοχών έχουν ανάγκη από ελεύθερους χώρους αναψυχής, καθώς δεν έχουν τη δυνατότητα διαφυγής σε παραθεριστικά θέρετρα. Πάντα είχαμε την υποχρέωση ως Δήμος, πολύ δε περισσότερο τώρα, να κάνουμε την πόλη πιο ανθρώπινη, ώστε να την χαίρονται πρώτα και κύρια οι δημότες που έχουν λιγότερες δυνατότητες άλλων διεξόδων», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Δήμαρχος Βόλου.

Πλατεία στο Νέο Δέλτα Ν. Ιωνίας, πρ. 700.000 ευρώ

Η διαμόρφωση κοινοχρήστων χώρων στην περιοχή Νέο Δέλτα (Ο.Τ. Γ686) της Δημοτικής Ενότητας Νέας Ιωνίας, εκτάσεως περίπου 6.200,00 τ.μ., ορίζεται από τις οδούς Αρ. Ασπιώτη, Ηλία Βενέζη και Ι. Δαμασκηνού, περιοχή πυκνοδομημένη και υποβαθμισμένη. Η προτεινόμενη παρέμβαση αφορά τη διαμόρφωση χώρων πράσινου, παιδικής χαράς, αθλοπαιδιών και αναβαθμίζει την ευρύτερη περιοχή καθώς οργανώνονται και θέσεις στάθμευσης οχημάτων.

Στο χώρο της παιδικής χαράς κατασκευάζεται κιόσκι (ξύλινη κατασκευή) με δίριχτη στέγη στην νότια πλευρά της οποίας τοποθετούνται πλάκες φωτοβολταϊκών πάνελς 15.00 τ.μ., περίπου, καθώς και πάνω στο μεταλλικό χωροδικτύωμα επιφάνειας 35.00 τ.μ.(υπό μορφή σωλήνων), η ηλεκτρική ενέργεια των οποίων θα διασφαλίζει το κόστος λειτουργίας (μέσω ΔΕΗ) του παραπάνω έργου.

Η διαμόρφωση του παραπάνω έργου θα συμβάλλει, επίσης, στην μείωση της θερμοκρασίας του αέρα του αστικού περιβάλλοντος, καθώς προτείνεται η χρήση ψυχρών υλικών.

Πλατείες Αγ. Παρασκευής & Καραγάτς, πρ. 620.000 ευρώ

Στην Αγία Παρασκευή θα εκτελεστούν εργασίες που απαιτούνται για την ανάπλαση του χώρου του πάρκου που βρίσκεται ανατολικά της οδού Μπέλες, μεταξύ των οδών Πεντέλης και Χίου, έκτασης 1.824,77τ.μ. Πρόκειται για ένα χώρο ο οποίος σήμερα είναι εντελώς αδιαμόρφωτος. Η προτεινόμενη σχεδιαστική λύση συνδυάσθηκε με τον περιβάλλοντα κτισμένο χώρο. Οι επεμβάσεις είναι ήπιας μορφής με κύριο χαρακτηριστικό το χώρο πρασίνου. Τα υλικά που επιλέχθηκαν είναι κυρίως αντίστοιχα του ύφους της περιοχής, δημιουργώντας έτσι συνέχεια αυτής.

Στη συνοικία Καραγάτς, στη συμβολή των οδών Μαβίδη και Νέζερ, προβλέπεται να δημιουργηθεί ένας περιμετρικός διάδρομος καθώς και κεντρικός χώρος καθιστικών. Δεν απαιτούνται πολλές χωματουργικές εργασίες, καθώς η επιφάνεια επέμβασης είναι ομαλή.

Πλατεία Αρχαίου Ολυμπιονίκη Μελαγκόμα, πρ. 840.000 ευρώ

Ο συγκεκριμένος χώρος βρίσκεται στην Νέα Ιωνία, στην διασταύρωση των οδών Μυτιλήνης και Μανόλη Ανδρόνικου, έναντι εργοστασίου Βαμβακουργίας και περιλαμβάνει τρία οικοδομικά τετράγωνα και μία μικρή τριγωνική νησίδα. Στην θέση αυτή λειτουργεί μία φορά την εβδομάδα λαϊκή αγορά. Στον χώρο υπάρχουν δύο κτίσματα, τα οποία θα κατεδαφιστούν. Η διαμόρφωση, περιλαμβάνει χώρους πρασίνου, παιδική χαρά και εγκατάσταση φωτοβολταϊκών πάνω σε πέργκολα. Το πεζοδρόμιο διαμορφώνεται με πλάτος 3,00 μ., ώστε να χρησιμοποιείται για την λειτουργία της λαϊκής αγοράς. Η διαμόρφωση συμπληρώνεται με παγκάκια κτιστά ή ξύλινα. Οι χτιστές κατασκευές δεν θα ξεπερνούν σε ύψος το 1,20 μ., ενώ η πέργκολα για την εγκατάσταση των φωτοβολταϊκών, θα είναι μεταλλική ύψους 2,50 μ. Η εκσκαφή, δεν θα ξεπερνά το βάθος των 0,50μ από την επιφάνεια του εδάφους. Τα υλικά που θα χρησιμοποιηθούν είναι: τσιμεντόπλακες, συμπαγή τούβλα επιστρώσεων και μάρμαρο για τις επιστρώσεις πεζοδρομίων και διαδρόμων και, εμφανές σκυρόδεμα, πέτρα, τούβλο, μέταλλο και ξύλο.

Πλατεία Πανεπιστημίου, πρ. 630.000 ευρώ

Η διαμόρφωση της πλατείας Πανεπιστημίου, επιφάνειας 3.000,00 τ.μ., μεταξύ των οδών Ερμού, Δημητριάδος, Παύλου Μελά και Μακεδονομάχων, έχει σαν στόχο τη δημιουργία ενός πολυδύναμου χώρου, περιπάτου, ανάπαυσης, συνάθροισης κοινού. Από τις βασικές εργασίες που θα πραγματοποιηθούν είναι πλακοστρώσεις με φυσικά υλικά (όπως πλάκες Πηλίου, βότσαλα, επεξεργασμένο σκυρόδεμα). Ο συνδυασμός των διαφορετικών χρήσεων οδηγεί και στον συνδυασμό των διαφόρων υλικών της τελικής επιφάνειας, έχοντας σαν βασική προϋπόθεση, την διατήρηση της επιφάνειας του πρασίνου σε ποσοστό πάνω από το 50% της επιφάνειας της πλατείας. Η ανάγκη για προστασία από τον θόρυβο και το καυσαέριο της οδού Δημητριάδος, οδηγούν στη δημιουργία ενός φράγματος από ψηλό και μέσου ύψους πράσινο, το οποίο ωστόσο να επιτρέπει την οπτική επαφή με την πλατεία και να μην δίνει την εικόνα του απρόσιτου, αλλά παράλληλα να κρύβει και ανεπιθύμητες θέες γειτονικών κτιρίων. Σε σημεία ανάπαυσης και χώρους στάσης θα τοποθετηθούν δέντρα σκιάς, ενώ στους χώρους γύρω από τα καθιστικά θα τοποθετηθούν αρωματικά φυτά ή φυτά με ανθοφορία. Επίσης, θα τοποθετηθούν φωτιστικά σώματα (στα οποία θα υπάρχουν ενσωματωμένα φωτοβολταϊκά για την παραγωγή του ρεύματος), καθίσματα και διάφορες κρήνες.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου