ΤΟΠΙΚΑ

Κάθοδο στην Αθήνα στις 2 Δεκεμβρίου προγραμματίζουν οι αγρότες του Πηλίου

κάθοδο-στην-αθήνα-στις-2-δεκεμβρίου-πρ-289739

Βγαίνουν ξανά στους δρόμους, απαιτώντας από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης λύσεις στα οξυμένα προβλήματά τους

Συνέχεια στις πολύμορφες δραστηριότητες δίνουν οι βιοπαλαιστές αγρότες, με δίκαια αιτήματα επιβίωσης απέναντι στα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Με μπροστάρισσα την Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Μαγνησίας, οι Αγροτικοί Σύλλογοι του δήμου Ζαγοράς Μουρεσίου και ο Αγροτικός Σύλλογος Δράκειας αποφάσισαν την κλιμάκωση μετά από την παράσταση διαμαρτυρίας στο δημαρχείο Ζαγοράς.

Ετσι, στις 2 Δεκεμβρίου θα συμμετέχουν στην πανελλαδική συγκέντρωση διαμαρτυρίας που θα πραγματοποιηθεί στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, στην Αθήνα, με τους διαδηλωτές να ζητούν από τώρα να προγραμματιστεί συνάντηση με τον υπουργό για την ικανοποίηση των αιτημάτων τους.

Η συγκέντρωση θα γίνει σε συνεργασία με την Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας, με τους Αγροτικούς Συλλόγους του δήμου Αγιάς.

Οι αγρότες ζητούν σύνδεση των επιδοτήσεων με την παραγωγή και όσους πραγματικά παράγουν.

«Όσο ισχύει το καθεστώς της συνδεδεμένης ενίσχυσης θεωρούμε αδιανόητη και ως σκέψη να κοπεί από τα μήλα, κάστανα, αμύγδαλα αρπάζοντας κυριολεκτικά από την τσέπη των παραγωγών χιλιάδες ευρώ», επισημαίνουν σε σχετική ανακοίνωση.

Απαιτούν ακόμη να ενισχυθούν τα μήλα και να υπάρχει κάλυψη της απώλειας εισοδήματος αφού είναι προϊόν που υπέστη σοβαρή οικονομική ζημιά από τα μέτρα της Κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της πανδημίας, πολύ περισσότερο αφού είναι παραγωγή η οποία είχε δεχτεί συντριπτικό πλήγμα και έπεσαν οι τιμές στα τάρταρα από το εμπάργκο της Ε.Ε στην Ρωσία και ουδέποτε οι αγρότες αποζημιώθηκαν για την απώλεια εισοδήματος.

Επίσης, όπως τονίζουν, θα πρέπει να ενταχθούν τα κεράσια στα προϊόντα που λαμβάνουν συνδεδεμένη ενίσχυση, με τους αγρότες ακόμη να ζητούν να δοθούν άμεσα οι προκαταβολές από τον παγετό της 9ης Απριλίου και ως τέλος του χρόνου να γίνει η συνολική εξόφληση της αποζημίωσης από τον ΕΛΓΑ.

Τέλος, επαναλαμβάνουν ότι είναι μεγάλη ανάγκη να αλλάξει ο κανονισμός του ΕΛΓΑ, να ασφαλίζει και να αποζημιώνει στο 100% για όλες τις φυσικές καταστροφές και νόσους την παραγωγή και το κεφάλαιο με επαρκή κρατική χρηματοδότηση, καθώς επίσης να μειωθεί το τεράστιο κόστος παραγωγής σε πετρέλαιο, ΔΕΗ, τιμές σε μέσα και εφόδια, να καταργηθεί ο ΦΠΑ.

Οι διοργανωτές της κινητοποίησης ενημερώνουν πως για τη συμμετοχή και την κάθοδο με τα λεωφορεία οι αγρότες υποχρεωτικά θα πρέπει να έχουν πιστοποιητικό εμβολιασμού ή rapid test της προηγούμενης ημέρας.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου