ΤΟΠΙΚΑ

Ο αναβαθμισμένος στρατιωτικός ρόλος της 1η ΤΑΞΑΣ

ο-αναβαθμισμένος-στρατιωτικός-ρόλος-292088

Ρόλο κομβικό δίδουν στην 1η Ταξιαρχία Στεφανοβικείου οι αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις, στο πλαίσιο της αμυντικής συνεργασίας που έχει υπογραφεί μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ,καθώς σχεδιάζουν να αποτελέσει τηνέδρα ειδικής ομάδας από την Περιστροφική Ταξιαρχία Αεροπορίας Στρατού των ΗΠΑ, που ονομάζεται Atlantic Resolve.

Ο στρατηγικός ρόλος, που διαδραματίζει η βάση του Στεφανοβικείου για τους Αμερικανούς, αποτυπώνεταισε συνέντευξη, που παραχώρησαν σε αμερικανό site, που ασχολείται με τηνάμυνα,οι ανώτεροι αξιωματικοί των ΗΠΑ, που βρίσκονται ήδη στην 1η ΤΑΞΑΣ.

Πρόκειται για ανώτερους βαθμοφόρους του Αμερικανικού Στρατού, που έχουν αναλάβει για λογαριασμό της υπερδύναμης την αναβάθμιση σε υποδομές, αλλά και σε στρατιωτική ισχύ της 1ης ΤΑΞΑΣ στο Στεφανοβίκειο, ενώ αργότερα θα ακολουθήσει ανάλογη αναβάθμιση στο Στρατόπεδο Γεωργούλα.

Αλλωστε το τελευταίο χρονικό διάστημα μέλη της 1ης Μεραρχίας Πεζικού (Εμπρός) και της 1ης Ταξιαρχίας Μάχης Αεροπορίας, μαζί με αξιωματικούς της Ομάδας Υποστήριξης Περιοχής των ΗΠΑ – Ελλάδα έχουνεγκατασταθεί στο Στεφανοβίκειο και σχεδιάζουν τα επόμενα βήματα της στρατιωτικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών.

Οι στρατιώτες λοιπόν από το «Big Red One» και την 1η Μεραρχία Πεζικού εργάζονται για να προετοιμάσουν πολλαπλές τοποθεσίες σε όλη την Ελλάδα για να υποδεχθούν την ομάδα δράσης περιστροφικής αεροπορίας των ΗΠΑ ως μέρος της πρόσφατα ανανεωμένης Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας μεταξύ των ΗΠΑ και της Ελλάδας, σύμφωνα με τον ταγματάρχη Matthew St. Clair, από την 1η Μεραρχία Πεζικού (Εμπρός), αξιωματικό Δημοσίων Υποθέσεων που μίλησε, όπως και άλλοι συνάδελφοί του στο αμερικανικό site για τον αναβαθμισμένο στρατιωτικό ρόλο της 1ης ΤΑΞΑΣ.

Πολύτιμος χώρος εκπαίδευσης το Στεφανοβίκειο

«Το 2019 υπογράφηκε η συμφωνία σε ετήσια βάση και πρόσθεσε το Στεφανοβίκειο και την Αλεξανδρούπολη ως δύο τοποθεσίες, που οι ΗΠΑ και η Ελλάδα θα βελτιώσουν μαζί για αμοιβαία χρήση», δήλωσε, ένας άλλος αξιωματικός, ο Brandon Marsh, υπεύθυνος τοποθεσίας της Αμερικανικής Ομάδας Υποστήριξης Περιοχής – Ελλάδα.

Οι Αμερικανοί θεωρούν τη βάση του Στεφανοβικείου νευραλγική, καθώς αποτελεί ορμητήριο για πολλές ασκήσεις που έχουν γίνει στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ μέχρι τώρα, αλλά και εκείνες που θα ακολουθήσουν το επόμενο διάστημα.

«Ελικόπτερα AH-64 Apache και OH-58 Kiowa του Ελληνικού Στρατού πετούν πάνω από τη γη, όπου κάποτε παρέλασαν Πέρσες στρατιώτες, έγινε η ιστορική μάχη των Θερμοπυλών με τους Σπαρτιάτες και τώρα με τις συμμαχικές ελληνικές δυνάμεις συνεχίζουμε», παρατηρεί επίσης ο ίδιος, αναφερόμενος στη διεύρυνση της ελληνοαμερικανικής αμυντικής συμφωνίας.

«Εδώ στον Βόλο και στο Στεφανοβίκειο υπάρχει η1η Ταξιαρχία Μάχης Αεροπορίας και σύντομα η 1η Αεροπορική Ταξιαρχία Ιππικού που θα κάνουν επιχειρήσεις ελικοπτέρων με τους Ελληνες», είπε ο Μαρς. «Αυτός είναι ένας πολύτιμος χώρος εκπαίδευσης για τον στρατό των ΗΠΑ, επειδή είναι κάθε είδους εκπαιδευτικό περιβάλλον που χρειάζεται ένας πιλότος ελικοπτέρου. Υπάρχουν ορεινές περιοχές, ερημικές περιοχές, θάλασσα, δάσος, κατοικημένες περιοχές, όλα αυτά. Οπότε σίγουρα αξίζει τον κόπο», παρατηρεί και συνεχίζει λέγοντας:«Τώρα, η συμφωνία περιλαμβάνει το στρατόπεδο Γεωργούλα στον Βόλο και το στρατόπεδο Γιαννούλη όπου θα είναι ο χώρος υποστήριξης Logistics στην Αλεξανδρούπολη. Μπορούμε ενδεχομένως να τοποθετήσουμε ένα στρατόπεδο εκεί που θα μπορούσε να παρέχει υποστήριξη σε έως και 600 Αμερικανούς στρατιώτες».

Από την πλευρά του, ο δύο φορές βετεράνος του Atlantic Resolve,ταγματάρχης Brad Staten, δύο φορές έφεδρος του Ατλαντικού, αξιωματικός υλικοτεχνικής υποστήριξης 1ης Μεραρχίας Πεζικού (Εμπρός), μίλησε για τις βελτιώσεις που έγιναν στην Ελλάδα από την τελευταία της εναλλαγή το 2019.

«Είναι μια αξιοσημείωτη βελτίωση εδώ στην Ελλάδα. Υπήρξε μια σοβαρή προσπάθεια για τη βελτίωση των εγκαταστάσεων, την αύξηση της ικανότητας και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής για τις αμερικανικές δυνάμεις», δήλωσε ο Staddon. «Με τις βελτιώσεις στα logistics και τις προσθήκες στο αεροδρόμιο του Στεφανοβίκειο, είμαστε σε θέση να αυξήσουμε τη διαλειτουργικότητα μεταξύ ΗΠΑ και Ελλάδας και είμαστε σε καλύτερη θέση να ολοκληρώσουμε την αποστολή μας, να διασφαλίσουμε τους συμμάχους και τους εταίρους του ΝΑΤΟ αποτρέποντας την περιφερειακή επιθετικότητα», συμπληρώνει ο ίδιος και προσθέτει ότι «η εργασία και η εκπαίδευση μαζί με διεθνείς εταίρους συμβάλλουν στην οικοδόμηση εμπιστοσύνης, σεβασμού, ακόμη και φιλίας».

Πολύ καλή «χημεία» με τους Ελληνες αξιωματικούς
«Εχουμε φοβερή σχέση με τους Ελληνες. Καταφέραμε πραγματικά να ενσωματωθούμε πλήρως στον Ελληνικό στρατό», συνέχισε ο Μαρς. «Η σχέση μας βελτιώνεται συνεχώς. Η συνεργασία μας με τους Ελληνες δεν μειώνεται, αλλά οικοδομείται. Νομίζω ότι θα δούμε όλο και περισσότερες προσκλήσεις από αυτούς για εκπαίδευση σε διαφορετικές τοποθεσίες και περισσότερες ευκαιρίες για να βελτιώσουμε τη ζωή των Αμερικανών στρατιωτών όσο είναι εδώ. Θα συνεχίσει να βελτιώνεται», ανέφερε ακόμη.
Τον επόμενο μήνα, πάντως, η 1η Μεραρχία Πεζικού του Στρατού των ΗΠΑ (Εμπρός) θα υποστηρίξει τις ασκήσεις του ΝΑΤΟ στην Ελλάδα για να συμπεριλάβει το Hellenic Tank Challenge, το Χρυσόμαλλο Δέρας και την Ολυμπιακή Συνεργασία (ασκήσεις συνδυασμένων ελιγμών πανοπλίας και πεζικού) και την άφιξη της 1ης Ταξιαρχίας Αεροπορικού Ιππικού στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης από το Fort Hood του Τέξας.

Υπήρχε προεργασία χρόνων

Η ειδική ομάδα αεροπορίας στρατού των ΗΠΑ Atlantic Resolve συνδέει άμεσα τη συμφωνία με την ευρύτερη στρατηγική εικόνα του ΝΑΤΟ. Από τον Απρίλιο του 2014, ο Αμερικανικός Στρατός Ευρώπης και Αφρικής ηγείται των προσπαθειών Atlantic Resolve του Υπουργείου Άμυνας με την εναλλαγή μονάδων που εδρεύουν στις ΗΠΑ στην Ευρώπη. Οι εκ περιτροπής μονάδες εργάζονται για τη βελτίωση της διαλειτουργικότητας με τις δυνάμεις του ΝΑΤΟ, ενισχύοντας τη συμμαχία και αποτρέποντας την επιθετικότητα, βελτιώνοντας παράλληλα την ετοιμότητα της δικής τους μονάδας.

Υπάρχουν τέσσερις τύποι περιστροφών του αμερικανικού στρατού Atlantic Resolve – τεθωρακισμένα, αεροπορία, ομάδα εργασίας υποστήριξης και αρχηγείο τμήματος.Εκτός από την ενίσχυση των συνεργασιών και την αποτροπή της αντίπαλης επιθετικότητας, το Atlantic Resolve επιτρέπει στις μονάδες του Στρατού των ΗΠΑ να εκπαιδεύονται με τους συμμάχους του ΝΑΤΟ σε δύσκολα περιβάλλοντα.

Σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών της Ελληνικής Δημοκρατίας, Νίκο Δένδια, η νέα πενταετής συμφωνία με τις ΗΠΑ θωρακίζει περαιτέρω την Ελλάδα από απειλές.

«Αυτή η συμφωνία οδηγεί τις σχέσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες σε ένα νέο επίπεδο. Ένα επίπεδο που δεν είχαν ξανασυναντήσει», είπε ο Δένδιας. «Είναι εξαιρετικά θετικό για τα εθνικά μας συμφέροντα το γεγονός ότι οι ΗΠΑ αποδίδουν ιδιαίτερη σημασία στη χώρα μας».

Η Ομάδα Υποστήριξης Περιοχής των ΗΠΑ – Ελλάδα συνεργάστηκε με την ελληνική κυβέρνηση από το 2019 για τη δημιουργία παρουσίας του αμερικανικού στρατού στη χώρα που μπορεί να εκπαιδεύσει και να συνεργαστεί με περιφερειακούς συμμάχους του ΝΑΤΟ (Οργανισμός Εθνικού Ατλαντικού Συμφώνου).

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου