ΤΟΠΙΚΑ

Δεν «ζεστάθηκαν» τα ταμεία

δεν-ζεστάθηκαν-τα-ταμεία-293551

Κατώτερη των προσδοκιών των εμπόρων η κίνηση, που σημειώθηκε χθες στο πλαίσιο της Black Friday, με τους επαγγελματίες να υπογραμμίζουν ότι η έντονη βροχόπτωση λειτούργησε ανασταλτικά στους καταναλωτές. Υποτονική η κίνηση, που σημειώθηκε στην τοπική αγορά, παρά τις αρχικές προσδοκίες και την ενθαρρυντική κίνηση των προηγούμενων ημερών.

Αποκαρδιωτική χαρακτηρίστηκε η χθεσινή μέρα από πολλούς επαγγελματίες, οι οποίοι υπογράμμισαν στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ότι τα έντονα καιρικά φαινόμενα είχαν αρνητική επίπτωση στην εμπορική κίνηση και την ψυχολογία των καταναλωτών.

Ελάχιστοι καταναλωτές κυκλοφορούσαν χθες το πρωί στην Ερμού και τους κεντρικούς εμπορικούς δρόμους της πόλης, με το κλίμα προβληματισμού και αγωνίας να κορυφώνεται στη σκέψη του χειμώνα και των λειτουργικών εξόδων που αυξάνονται. Ο κύριος όγκος των καταναλωτών κινήθηκε τις απογευματινές ώρες, μετά την ύφεση των έντονων καιρικών φαινομένων, χωρίς, ωστόσο, να αναστραφεί το αρνητικό κλίμα στην αγορά.

Με την ανησυχία και την αβεβαιότητα να κυριαρχούν λόγω της αύξησης των κρουσμάτων, παραμένει το βαρύ κλίμα, με τον πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου Βόλου και Νέας Ιωνίας Απόστολο Οντόπουλο να υπογραμμίζει στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ότι «τα καιρικά φαινόμενα και η πανδημία δεν βοηθούν την αγορά».

Oι προσφορές κυμάνθηκαν από 20% μέχρι 70%. «Αν η Black Friday εφαρμόζονταν, όπως εφαρμόζεται στο εξωτερικό, θα ήταν μια μέρα που θα απέβαινε προς όφελος των εμπόρων και των καταναλωτών. Στο εξωτερικό διαρκεί μόνο μια μέρα και αφορά καθαρά σε στοκ προϊόντα και όχι προϊόντα της τρέχουσας περιόδου» ανέφερε ο πρόεδρος.

Ανησυχούν οι έμποροι

Αρνητική η εικόνα που μετέφεραν στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ έμποροι του Βόλου, οι οποίοι επεσήμαναν ότι το κλίμα αβεβαιότητας, σε συνδυασμό με την αύξηση στο κόστος ενέργειας και την πανδημία, επηρεάζουν την ψυχολογία των καταναλωτών.

«Ο κόσμος δεν κυκλοφορεί, έχουμε γίνει «αστυνόμοι», ζητώντας υγειονομικά πιστοποιητικά και ταυτότητες κατά την είσοδο των πελατών στο κατάστημα και ο καθένας αντιδρά ανάλογα. Ο Νοέμβριος είναι πολύ δύσκολος μήνας. Είχαμε προσδοκίες ότι θα υπήρχε δουλειά, αλλά αποδείχθηκαν φρούδες ελπίδες» αναφέρει η Ελένη Ζαντερίου.

«Μακάρι να αλλάξει η κατάσταση, αλλά πολύ φοβάμαι ότι δεν θα αλλάξει. Κρέμεται πάνω μας σαν δαμόκλειος σπάθη ο φόβος του lock down. Δεν δουλεύουμε. Είμαστε σε πάρα πολύ άσχημη θέση. Περνάμε μια πάρα πολύ μεγάλη κρίση και δεν ξέρω αν θα καταφέρουμε να βγάλουμε τον χειμώνα» προσέθεσε η ίδια.

Εξαιρετικά επιφυλακτική και προβληματισμένη δήλωσε η Βάσω Μπαλασκώνη, ενώ τόνισε ότι «πάντα η Black Friday, είναι μια αφορμή για προσδοκίες. Δυστυχώς, όμως, δεν επιβεβαιώθηκαν. Τα πράγματα είναι δύσκολα και μακάρι να μην χειροτερέψουν. Τουλάχιστον να μη μας κλείσουν τα Χριστούγεννα, αυτός είναι ο φόβος μας. Αν φτάσουμε στα Χριστούγεννα και μας κλείσουν, εκεί είναι το τέλος μας. Υπάρχει πάντα ο φόβος για lock down. Η κατάσταση είναι αβέβαιη και δύσκολη».

Ανάλογο προβληματισμό κατέθεσε, παράλληλα, η Βάσω Κλεφτάκη, η οποία έκανε λόγο για «μαύρη Παρασκευή στην αγορά», αναφερόμενη στη χθεσινή, υποτονική εικόνα της Black Friday. «Θέλω να πιστεύω και εύχομαι όλα να πάνε καλά. Η ελπίδα πεθαίνει τελευταία και θέλω να ελπίζω, θέλω να βλέπω άσπρο και όχι μαύρο. Ελπίζω ότι θα ξεπεραστούν οι δυσκολίες» επεσήμανε.

ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου