ΤΟΠΙΚΑ

Χαράλαμπος Μάνδρος: Να μην αψηφούν τον κίνδυνο οι πολίτες

χαράλαμπος-μάνδρος-να-μην-αψηφούν-τον-295007

Με τις μεταλλάξεις να σαρώνουν, τις νοσηλείες να παραμένουν σε υψηλά επίπεδα και συμπολίτες να πεθαίνουν από κορονοϊό επειδή έσπευσαν καθυστερημένα να λάβουν θεραπεία, εντείνεται η ανησυχία των γιατρών που βλέπουν καθημερινά να χάνονται συμπολίτες πρόωρα.

Οι επιπλοκές που προκαλεί πλέον ο ιός στον οργανισμό είναι πολύ σοβαρές. Ειδικά εάν βρει το ανοσοποιητικό σύστημα απροστάτευτο «τρυπώνει» και προκαλεί ανεπανόρθωτες βλάβες στο αναπνευστικό και άλλα ζωτικά όργανα.

«Ο κορονοϊός μας διαψεύδει συχνά γιατί εμφανίζονται νέα δεδομένα, κυρίως όσον αφορά στη μετάλλαξη Δέλτα. Η διασπορά και η μεταδοτικότητα είναι πολύ μεγάλες. Δίνει και λίγο βαρύτερη εικόνα στα περιστατικά και όλο αυτό έχει δημιουργήσει μεγάλο πρόβλημα», δήλωσε για την εξέλιξη της πανδημίας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο επικεφαλής των κλινικών covid στο Αχιλλοπούλειο, Χαράλαμπος Μάνδρος, προτρέποντας τους πολίτες αφενός να εμβολιαστούν και αφετέρου είτε είναι εμβολιασμένοι, είτε όχι να μην αψηφούν τα συμπτώματα και να σπεύδουν στο Νοσοκομείο για να εξεταστούν.

«Είναι άδικο να χάνονται συμπολίτες μας επειδή πίστεψαν ότι θα ξεπεράσουν τη νόσο στο σπίτι. Πρέπει να απευθυνθούν στο Νοσοκομείο για να υποβληθούν στις απαραίτητες εξετάσεις. Αν δεν μπει στηθοσκόπιο, δεν ελεγχθεί ο κορεσμός και δεν γίνουν ακτινογραφίες για να ελεγχθεί η αναπνευστική λειτουργία του κάθε οργανισμού, κανείς δεν μπορεί να βεβαιώσει με σιγουριά ότι δεν υπάρχει πρόβλημα», ανέφερε.

«Οι π0λίτες πρέπει να εμπιστεύονται και να ακούνε τους γιατρούς. Να κλείσουν τα αυτιά τους στις διάφορες θεωρίες συνωμοσίας που ακούγονται και να προσέχουν. Οι εμβολιασμένοι δεν πρέπει να είναι χαλαροί, διότι ο ιός έχει αποδείξει με τη συμπεριφορά του ότι προσβάλλει όλους. Το ευτύχημα είναι ότι οι εμβολιασμένοι όταν νοσούν περνούν πιο ήπια τα συμπτώματα. Εκείνοι που αποτελούν την ομάδα κινδύνου είναι όσοι δεν έχουν ακόμη κάνει το εμβόλιο. Είναι ευάλωτοι στον ιό, κολλάνε πιο εύκολα, παρουσιάζουν πιο σοβαρά συμπτώματα και διασπείρουν τον κορονοϊό», εξήγησε επίσης ο γιατρός.

Περιγράφοντας, τέλος, την άσχημη επιδημιολογική κατάσταση που μοιάζει σαν εφιάλτης χωρίς τέλος, δήλωσε πώς μια αιτία για την πίεση στο σύστημα υγείας είναι ότι οι άρρωστοι παραμένουν παραπάνω στα νοσοκομεία από ότι στο προηγούμενο κύμα καθώς και ότι νοσούν πλέον περισσότεροι νέοι.

«Πρέπει η διάγνωση να γίνεται έγκαιρα. Οι πολίτες να μην αψηφούν τον κίνδυνο και τα συμπτώματα. Δεν είναι μία γρίπη. Είναι ένας θανατηφόρος ιός που «εργάζεται» ύπουλα μέσα στον οργανισμό και προκαλεί σοβαρές παρενέργειες», πρόσθεσε προτρέποντας και αυτός με τη σειρά του τους πολίτες, με το παραμικρό σύμπτωμα (π.χ. μπούκωμα, ρινίτιδα) να κάνουν rapid test ή PCR ώστε να υπάρχει έγκαιρη διάγνωση και απομόνωση.

Αυτό, όπως είπε, σε συνδυασμό με την χρήση της μάσκας, την αυστηρή τήρηση των μέτρων και την αύξηση των εμβολιασμών θα βοηθήσουν για την καλυτέρευση της υγειονομικής κατάστασης.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου