ΤΟΠΙΚΑ

AstraZeneca: Θρομβώσεις στον εγκέφαλο αναγνωρίζονται ως σπάνια πιθανή παρενέργεια του εμβολίου

astrazeneca-θρομβώσεις-στον-εγκέφαλο-αναγνωρί-295686

To εμβόλιο Covid-19 της AstraZeneca είναι πιθανό να συνδέεται με σπάνιες περιπτώσεις θρόμβων σε φλέβες του εγκεφάλου, ανακοίνωσε ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων.

Στο εξής το φυλλάδιο οδηγιών του εμβολίου Vaxzevria θα ενημερωθεί ώστε να αναφέρει ως πιθανή παρενέργεια τη «θρόμβωση φλεβωδών κόλπων του εγκεφάλου», ή CVST.

Ο ΕΜΑ επισημαίνει πάντως πως η CVST έχει παρατηρηθεί «πολύ σπάνια» μεταξύ εμβολιασμένων και δεν συνοδεύεται με πτώση των αιμοπεταλίων στο αίμα.

Ακόμα, ο οργανισμός ανέφερε πως δεν υπάρχουν ενδείξεις για σχέση του εμβολίου με πολυσυστηματικό φλεγμονώδες σύνδρομο, μια σπάνια πάθηση που αφορά φλεγμονή πολλών οργάνων.

Στις 11 Νοεμβρίου, ο ΕΜΑ είχε αναφέρει ότι τo εμβόλιο Covid-19 της Johnson & Johnson είναι πιθανό να συνδέεται με σπάνια κρούσματα εγκάρσιας μυελίτιδας, ή φλεγμονής στη σπονδυλική στήλη, διευκρινίζοντας πάντως ότι μέχρι στιγμής δεν έχει επιβεβαιωθεί αιτιακή σχέση.

Ακόμα, o EMA ερευνά αναφορές για ενδεχόμενη σχέση του εμβολίου της Moderna με σύνδρομο τριχοειδούς διαρροής, μια άλλη πάθηση που προκαλεί διαρροή υγρών από τα τριχοειδή αγγεία.

in.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου