ΤΟΠΙΚΑ

Διεθνής επιστημονική συνεργασία

διεθνής-επιστημονική-συνεργασία-296626

Συνεργασία με το ερευνητικό κέντρο SmartSat CRC, που βρίσκεται στην Αυστραλία, ξεκινά το Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, διευρύνοντας το πεδίο της εκπαιδευτικής και ερευνητικής δραστηριότητας που υλοποιεί.

Το SmartSat CRC, αριθμώντας περίπου 130 εταίρους, είναι η μεγαλύτερη στην ιστορία της Αυστραλίας κοινοπραξία μεταξύ πανεπιστημίων, ερευνητικών κέντρων και βιομηχανίας. Η κύρια αποστολή του είναι η έρευνα και η ανάπτυξη τεχνολογίας για το διάστημα, αλλά τα ερευνητικά πεδία είναι, ως γνωστόν, συγκοινωνούντα δοχεία: πολλές εξειδικευμένες περιοχές έρευνας υποστηρίζουν την κεντρική δραστηριότητα του SmartSat CRC, και ταυτόχρονα πολλά παράγωγα αυτής της έρευνας μπορούν να αξιοποιηθούν σε πλείστες άλλες περιοχές εφαρμογών.

Ετσι, στοχευμένη ερευνητική δραστηριότητα του SmartSat CRC σε περιοχές όπως οι προηγμένες τηλεπικοινωνίες και τα δίκτυα υπολογιστών, τα προηγμένα δορυφορικά συστήματα, τα δίκτυα αισθητήρων, η τεχνητή νοημοσύνη, η συλλογή και αξιοποίηση μεγάλου όγκου δεδομένων παρατήρησης της γης από το διάστημα, θα συνδεθεί με το επιστημονικό δυναμικό και την ερευνητική δραστηριότητα του Τμήματος ΗΜΜΥ σε αντίστοιχες και συμπληρωματικές περιοχές, ώστε να ενισχυθεί η δημιουργία κρίσιμης μάζας γνώσης και τεχνολογίας και να παραχθούν εφαρμογές, τόσο ενδιαφέρουσες όσο και χρήσιμες για την εθνική, περιφερειακή αλλά και τοπική οικονομία.

Για παράδειγμα ένα από τα projects του SmartSat CRC αφορά την δυνατότητα διαχείρισης γης και υδάτινων πόρων με τη χρήση δορυφορικών δεδομένων, και πρόσφατη ερευνητική δραστηριότητα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας (στα Τμήματα ΗΜΜΥ και Βιοχημείας και Βιοτεχνολογίας, συγκεκριμένα) αφορά την ευφυή διαχείριση της αγροτικής γης και της σοδειάς, τη λεγόμενη Γεωργία Ακριβείας.

Ερευνα στο ΗΜΜΥ σχετικά με την ευφυή διαχείριση καταστάσεων έκτακτης ανάγκης, μπορεί να συνδεθεί με τη δραστηριότητα του SmartSat CRC σχετικά με την ανάπτυξη εύρωστων επικοινωνιών για επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης. Οι πρόσφατες, τραγικής έκτασης, δασικές πυρκαγιές στην Ελλάδα, τα εκτεταμένα πλημμυρικά φαινόμενα, και η πρόσφατη σεισμική δραστηριότητα που άφησαν εκατοντάδες ανθρώπους άστεγους, είναι παραδείγματα περιπτώσεων όπου εκτενέστερη και αποτελεσματικότερη χρήση της τεχνολογίας θα μπορούσε να περιορίσει τις συνέπειές τους και να υποβοηθήσει επανορθωτικές ενέργειες, σύμφωνα με την Καθημερινή.

Η εκκίνηση αυτής της υποσχόμενης συνεργασίας σηματοδοτείται με τη διοργάνωση μιας κοινής εκδήλωσης ενημέρωσης, που θα λάβει χώρα διαδικτυακά στις 15 Δεκεμβρίου, με στόχο την ανταλλαγή απόψεων και την ενημέρωση όλων των πλευρών για τις δυνατότητες που υπάρχουν για κοινές δράσεις.

H Αυστραλία ως πολυπολιτισμική κοινωνία, έχει ρητά δεσμευτεί, στα πλαίσια της εξωτερικής πολιτικής της, στην ενεργητική επιδίωξη της δημιουργίας σχέσεων με τις χώρες προέλευσης των διασπορικών της κοινοτήτων, αξιοποιώντας τους υπάρχοντες ιστορικούς και πολιτιστικούς δεσμούς. Οι ίδιες οι κοινότητες, και η Ελληνική ομογένεια ανάμεσά τους, που μετρούν πολλές δεκαετίες στην Αυστραλία, συνδέοντάς την με άλλες χώρες σε όλα τα μήκη και πλάτη της γης, επιθυμούν διαρκώς και διακαώς την διεύρυνση και εμβάθυνση των δεσμών με τις μητρικές πατρίδες.

Η Ελληνική διασπορά της Αυστραλίας είναι από τις μεγαλύτερες πληθυσμιακά και πιο δραστήριες κοινότητες της χώρας με τη Μελβούρνη να διαθέτει τον μεγαλύτερο ελληνικό πληθυσμό εκτός Ελλάδας. Η σχέση με την πατρίδα παραμένει ζωντανή και σημαντική και έχει γνωρίσει μια αναγέννηση τα τελευταία χρόνια εν μέσω της κρίσης χρέους στην Ελλάδα κατά το διάστημα 2013-2015, όταν εμφανίστηκε ένα νέο κύμα μετανάστευσης.

Οι πρόσφατες δημόσιες τοποθετήσεις των υπουργών εξωτερικών των δύο χωρών, Marise Payne και Νίκου Δένδια, στις οποίες επιβεβαίωσαν τους ιστορικούς δεσμούς στη βάση των κοινών αξιών τους και συνομολόγησαν το ρόλο που μπορεί να παίξει η ελληνική διασπορά ως γέφυρα μεταξύ Ελλάδας και Αυστραλίας, καθιστούν επίκαιρη και εφικτή την ενεργοποίηση της Ελληνο-αυστραλιανής προσέγγισης με τρόπο που να παράγει ορατά, αμοιβαία επωφελή αποτελέσματα. Η απανταχού διασπορά μπορεί να «επαναπατριστεί» χωρίς να διαταράξει ριζικά τον εδώ και δεκαετίες εδραιωμένο τρόπο ζωής της, συνεισφέροντας με πολλούς τρόπους στην πρόοδο της πατρίδας, συνεργαζόμενη αποτελεσματικά με το ‘εντός των τειχών’ ανθρώπινο κεφάλαιο.

Για περισσότερες πληροφορίες και το σχετικό σύνδεσμο στον οποίο θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακά αυτή η εκδήλωση, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνήσουν με την Ασπασία Δασκαλοπούλου, επίκουρη καθηγήτρια στο Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας ([email protected]), που συντονίζει την προσπάθεια εκ μέρους του Τμήματος ΗΜΜΥ.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου