ΤΟΠΙΚΑ

Διαμαρτυρία για τον θεσμό μαθητείας του ΟΑΕΔ

διαμαρτυρία-για-τον-θεσμό-μαθητείας-τ-296650

Αντιδράσεις προκαλεί η απαγόρευση διάθεσης θέσης μαθητείας των μαθητών των ΕΠΑΣ του ΟΑΕΔ σε συγγενείς Α’ Βαθμού των οποίων οι επιχειρήσεις πληρούν τις προϋποθέσεις του προγράμματος για τη διάθεση θέσεων μαθητείας.

Σε ανακοίνωσή του ο Σύνδεσμος Εργοληπτών Ηλεκτρολόγων Μαγνησίας (ΣΕΗΜ) σημειώνει ότι ένα μείζον θέμα έχει προκύψει με τις συμβάσεις μαθητείας των σπουδαστών, καθώς έχει απαγορευτεί η δυνατότητα απασχόλησης τους σε συγγενείς α’ βαθμού (π.χ. γονείς-παιδιών).

Ενδεικτικά αναφέρει ότι ένας μαθητής που φοιτά στο τμήμα «Τεχνιτών Ηλεκτρολογικών Εργασιών» δεν μπορεί να κάνει την πρακτική του εξάσκηση στον Αδειούχο Ηλεκτρολόγο Εγκαταστάτη πατέρα του ή αντίστοιχα ένας ειδικευόμενος του τμήματος «Κομμωτικής Τέχνης» δεν μπορεί να παρακολουθήσει τη μαθητεία του στο κομμωτήριο των γονιών του.

«Η απαγόρευση αυτή έχει προκαλέσει έντονο προβληματισμό σε επαγγελματίες, γονείς και μαθητές καθώς η απασχόληση στις οικογενειακές επιχειρήσεις, είναι ένας από τους αρτιότερους τρόπους να έρθουν σε επαφή οι σπουδαστές με το αντικείμενο της πραγματικής τους εργασίας, να μάθουν τις ορθές πρακτικές και να αποκτήσουν τα καλύτερα δυνατά εφόδια που θα τους εξασφαλίσουν τη μετέπειτα επαγγελματική τους πορεία», σημειώνει.

Το θέμα ανέδειξε ο πρόεδρος του ΣΕΗ Μαγνησίας Σεραφείμ Μαουσίδης καθώς αρκετά μέλη του Συνδέσμου βρέθηκαν ξαφνικά αντιμέτωπα με την απαγόρευση αυτή. Στην προσπάθεια άμεσης εύρεσης μίας λύσης για το θέμα που έχει ανακύψει συμμετέχουν ενεργά ο Σύλλογος Ζαχαροπλαστών Μαγνησίας, ο Σύνδεσμος Βιοτεχνών Κατεργασίας Μετάλλου Ν. Μαγνησίας, ο Σύνδεσμος Αγγειοπλαστών Κεραμιστών Μαγνησίας αλλά και ο Σύνδεσμος Κουρέων Κομμωτών Μαγνησίας, καθώς όλοι οι κλάδοι έχουν μέλη τα παιδιά των οποίων φοιτούν στις σχολές μαθητείας του ΟΑΕΔ και αγωνιούν για το εργασιακό τους μέλλον.

Σε επικοινωνία με τον διευθυντή των ΕΠΑΣ ΒΟΛΟΥ Αλκιβιάδη Κουκουλή, συζητήθηκε το σκεπτικό της απόφασης αυτής της Διοίκησης του ΟΑΕΔ αλλά και οι σοβαροί προβληματισμοί που έχουν προκύψει από την εφαρμογή της απαγόρευσης.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου