ΤΟΠΙΚΑ

Στο πλάι των γυναικών – θυμάτων βίας

στο-πλάι-των-γυναικών-θυμάτων-βίας-296732

Κόκκινα τριαντάφυλλα και πλούσιο ενημερωτικό υλικό για τη βία κατά των γυναικών περίμεναν χθες διερχόμενους πολίτες στη 2ας Νοεμβρίου, στο ύψος της Πρόνοιας.

Κοινωνικοί λειτουργοί και στελέχη της δημοτικής αρχής Βόλου παρείχαν πλούσια πληροφόρηση για το πότε μία γυναίκα βρίσκεται σε κίνδυνο και πρέπει κάποιος να κινητοποιηθεί και να την παραπέμψει στις αρμόδιες δομές.

Η τριήμερη δράση ενημέρωσης ολοκληρώνεται σήμερα Πέμπτη 25 Νοεμβρίου που έχει καθιερωθεί ως Διεθνής Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών.

Ο αντιδήμαρχος Κοινωνικής Μέριμνας Βόλου Απόστολος Ζαρκάδας – Βεργής είπε: «Εμείς ως Δήμος Βόλου έχουμε τον Ξενώνα Φιλοξενίας Γυναικών Θυμάτων Βίας, ο οποίος είναι στο Τμήμα Κοινωνικής Προστασίας, ΚΑΠΗ και Δημόσιας Υγείας. Πρόκειται για δομή, που παρέχει ασφαλή διαμονή στις γυναίκες θύματα κακοποίησης και κοινωνική και ψυχολογική στήριξη», σημείωσε.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της δράσης, από 10:00 έως 14:30, κοινωνικοί λειτουργοί ενημέρωσαν τους διερχόμενους πολίτες πώς μπορούν να βοηθήσουν μία γυναίκα που βρίσκεται σε κίνδυνο και να την παραπέμψουν είτε σε συμβουλευτικά κέντρα, είτε σε ξενώνες φιλοξενίας θυμάτων βίας, είτε στην πόλη μας, είτε στην ευρύτερη περιοχή και γενικότερα στην Ελλάδα.

«Προχθές Τρίτη ήμασταν στην πλατεία Ελευθερίας, σήμερα (χθες Τετάρτη) έξω από την Πρόνοια και αύριο (σήμερα Πέμπτη) θα είμαστε στην Ερμού έξω από τον Αγιο Νικόλαο τις ώρες 10:00-14:30 προκειμένου να ενημερώνουμε όσους περισσότερους πολίτες μπορούμε», πρόσθεσε ο κ. Ζαρκάδας – Βεργής.

Η 25η Νοεμβρίου ανακηρύχθηκε με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στις 17 Δεκεμβρίου 1999 ως η Διεθνής Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών.

Η βία κατά των γυναικών είναι ίσως η πιο επαίσχυντη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Δεν κάνει διαχωρισμό μεταξύ συνόρων, πολιτισμών ή πλούτου. Περιλαμβάνει κάθε πράξη βίας που στηρίζεται στο φύλο και έχει ως αποτέλεσμα ή είναι δυνατό να έχει ως αποτέλεσμα, τη σωματική, σεξουαλική ή ψυχολογική βλάβη ή πόνο για τις γυναίκες, συμπεριλαμβανομένων των απειλών τέτοιων πράξεων, τον εξαναγκασμό ή την αυθαίρετη στέρηση της ελευθερίας είτε αυτό προκύπτει στην δημόσια είτε στην ιδιωτική ζωή (παρ. 113 της Πλατφόρμας Δράσης του Πεκίνο).

Η Γενική Γραμματεία Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων (ΓΓΔΟΠΙΦ) δημιούργησε και λειτουργεί Συμβουλευτικά Κέντρα και Ξενώνες Φιλοξενίας για την αντιμετώπιση της Βίας κατά των Γυναικών. Ειδικό επιστημονικό προσωπικό συμβούλων, εξειδικευμένο στην προσέγγιση των γυναικών με την οπτική του φύλου, παρέχει ΔΩΡΕΑΝ υπηρεσίες πληροφόρησης, συμβουλευτικής και φιλοξενίας στις γυναίκες που απευθύνονται σε αυτά, στο πλαίσιο ολοκληρωμένων δράσεων ψυχοκοινωνικής στήριξης.

Ο Ξενώνας Φιλοξενίας Γυναικών θυμάτων βίας του Δήμου Βόλου, συνεχίζοντας να προσφέρει ασφαλές καταφύγιο, προστασία και φροντίδα από το 2013 ώς σήμερα, σε όλες τις γυναίκες και τα παιδιά τους που είναι θύματα οποιασδήποτε μορφής βίας, υλοποιεί όπως κάθε χρόνο εκδήλωση για την ευαισθητοποίηση της κοινωνίας στο φαινόμενο της έμφυλης βίας, την εξάλειψη των έμφυλων στερεοτύπων καθώς και των κοινωνικών, πολιτιστικών στάσεων και αντιλήψεων που καθιστούν τη βίαιη συμπεριφορά αποδεκτή.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου