ΤΟΠΙΚΑ

Υπόθεση κλεμμένων ιερών εικόνων από ξωκλήσια στο Πήλιο & τη Θεσσαλία

υπόθεση-κλεμμένων-ιερών-εικόνων-από-ξ-296783

Την αθώωση των τεσσάρων από τους πέντε κατηγορούμενους πρότεινε ο εισαγγελέας του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Ιωαννίνων για την υπόθεση με τις κλεμμένες εικόνες και τα άλλα κειμήλια από ναούς, μοναστήρια και ξωκλήσια του Πηλίου, της Θεσσαλίας και της Ηπείρου.

Ο εισαγγελέας έδρας, στη δίκη που συνεχίστηκε την περασμένη Δευτέρα, είπε ότι από την ακροαματική διαδικασία δεν προέκυψαν αποδεικτικά στοιχεία για την ενοχή τους. Ωστόσο, επισήμανε ότι στο εδώλιο των κατηγορουμένων δεν βρίσκονται όλοι ή οι πραγματικοί κατηγορούμενοι. «Υπάρχουν και άλλοι, υψηλά ιστάμενοι στην ιεραρχία του κυκλώματος», όπως επισήμανε.

Σύμφωνα με το epeirousonline, μετά από δύο και πλέον ώρες αγόρευσης, ο εισαγγελέας της έδρας πρότεινε για τον πρώτο κατηγορούμενο, τον πρώην πρωτοσύγκελο της Μητρόπολης Ιωαννίνων, όπως επίσης για τον συντηρητή βιβλίων και κειμηλίων, τον ιερέα και τον παλαιοπώλη στο Μοναστηράκι, την αθώωσή τους, για τις κατηγορίες που τούς αποδίδονται με το παραπεμπτικό βούλευμα.

Αντίθετα, για τον δεύτερο κατηγορούμενο, τον σύμβουλο τέχνης, η πρόταση του εισαγγελέα ήταν αθωωτική για την κατηγορία της ένταξης και συμμετοχής του στην εγκληματική οργάνωση, λόγω αμφιβολιών. Πρότεινε ωστόσο την ενοχή του για την ηθική αυτουργία πέντε περιπτώσεων κλοπών εικόνων και ιερών κειμηλίων και συγκεκριμένα για κλοπές αντικειμένων, που ο ίδιος φέρεται να παρέδωσε σε οίκους δημοπρασιών. Ακόμη, πρότεινε την ενοχή του για την αποδοχή προϊόντων εγκλήματος, με αναφορά στην εικόνα της Γένεσης, που από το Βισικό που βρέθηκε στην κατοχή του, όπως και ένοχο συνολικά για την αποδοχή και διάθεσης κατ’ εξακολούθηση κα κατ’ επάγγελμα προϊόντων εγκλήματος.

Υπάρχουν ενδείξεις, αλλά όχι αποδείξεις

Στην αγόρευσή του και στο πρώτο της σκέλος, ο Εισαγγελέας τόνισε, ότι η κύρια ανάκριση δεν ήταν η δέουσα.

Το μεγαλύτερο χρόνο της αγόρευσής του, τον αφιέρωσε στους πρώτους δύο κατηγορούμενους, μιλώντας πρώτα για τον πρώην Πρωτοσύγκελο της Μητρόπολης, λέγοντας μεταξύ άλλων, πως μπορεί να είχε κλειδιά από την εκκλησία στο Κουκούλι, μπορεί να τήρησε απαθή στάση στις κλοπές, μπορεί να είχε μη καταγεγραμμένα αντικείμενα στη μονή Τσούκας, όμως αυτά συνιστούν ενδείξεις και όχι αποδείξεις ενοχής.

«Κατά το βούλευμα αποδίδονται οι κατηγορίες, οι οποίες δεν αποδεικνύονται, αλλά δε μπορούν και να αποκλειστούν. Μιλάμε για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, που όμως δεν προκύπτει. Ότι υπήρχε κύκλωμα, ναι, είμαι σίγουρος. Δεν υφίσταται όμως εγκληματική οργάνωση με τους συγκεκριμένους κατηγορούμενους», πρόσθεσε. Μετά την πρόταση του εισαγγελέα η δίκη διακόπηκε.

Επισημαίνεται ότι το κουβάρι της εν λόγω υπόθεσης άρχισε να ξετυλίγεται, όταν μια εικόνα βρέθηκε σε παλαιοπωλείο στο Μοναστηράκι και έφτασε σε γκαλερί του εξωτερικού, όπου εντοπίστηκαν να πωλούνται εικόνες από εκκλησίες του Ζαγορίου και του Πηλίου.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου