ΤΟΠΙΚΑ

Καμπάνια κατά της έμφυλης βίας

καμπάνια-κατά-της-έμφυλης-βίας-296794

«Μηδενική ανοχή κατά της έμφυλης βίας» το μήνυμα, που προτάσσει η Περιφέρεια Θεσσαλίας, με φορείς να εκδίδουν ανακοινώσεις, με αφορμή τη σημερινή παγκόσμια μέρα εξάλειψης της βίας κατά των γυναικών. Με αφορμή τη σημερινή μέρα, η Περιφέρεια Θεσσαλίας φωτίζει και τις τέσσερις Περιφερειακές Ενότητες με πορτοκαλί χρώμα, συμμετέχοντας στις δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης κατά της κακοποίησης.

Η Περιφέρεια Θεσσαλίας χρηματοδοτεί δύο Ξενώνες Φιλοξενίας και τρία Κέντρα Συμβουλευτικής Υποστήριξης Γυναικών Θυμάτων Βίας, σε Λάρισα, Βόλο, Τρίκαλα και Καρδίτσα, με στόχο την πρόληψη και καταπολέμηση της βίας. «Πολλές γυναίκες συχνά δεν αντιλαμβάνονται ότι έχουν υποστεί κακοποίηση αλλά θεωρούν ότι η βία αποτελεί μια φυσιολογική, συνηθισμένη καθημερινότητα και ότι έτσι συμβαίνει σε όλα τα ζευγάρια.

Με την στήριξη του περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστού, που δείχνει πάντα την ευαισθησία του στο τεράστιο πρόβλημα της έμφυλης βίας, ξεκινάμε μία καμπάνια σε όλη την Θεσσαλία σε συνεργασία με τις Επιτροπές Ισότητας των Δήμων και τα αστικά ΚΤΕΛ.

Η καμπάνια κατά της έμφυλης βίας έχει τίτλο «Η ενημέρωση περνάει από μπροστά σου». Πράγματι τα αστικά λεωφορεία μετατρέπονται σε πηγή πληροφοριών που περνούν από μπροστά σας, προτρέποντας τους πολίτες και δίνοντας τα εργαλεία να δράσουν για την αντιμετώπιση της έμφυλης βίας. Η καμπάνια αυτή είναι ένας κρίκος στην αλυσίδα αλληλεγγύης για τη στήριξη και ενθάρρυνση των γυναικών να σπάσουν την σιωπή τους» υπογραμμίζει η πρόεδρος της Περιφερειακής Επιτροπής Ισότητας των Φύλων της Περιφέρειας Θεσσαλίας Λία Ρογγανάκη.

Στο μήνυμα που εξέδωσε με αφορμή τη σημερινή, παγκόσμια μέρα εξάλειψης της βίας κατά των γυναικών, η κ. Ρογγανάκη υπογραμμίζει ότι: «Σε μια εξανθρωπισμένη κοινωνία δεν δικαιολογείται καμία ανοχή σε οποιαδήποτε μορφή βίας. Η βία που βασίζεται στο φύλο αποτελεί παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και επηρεάζει όχι μόνο τα άτομα που την βιώνουν, αλλά και ολόκληρη την κοινωνία.

Ακόμα και σήμερα υπάρχουν άνθρωποι που πιστεύουν ότι η ενδοοικογενειακή βία είναι ιδιωτική υπόθεση και αποφεύγουν να εμπλακούν «στα οικογενειακά» ενός ζευγαριού. Η κακοποίηση όμως μέσα στην οικογένεια και τη σχέση δεν είναι «ιδιωτική υπόθεση». Αντίθετα είναι ποινικό αδίκημα και για αυτόν ακριβώς το λόγο τιμωρείται από το νόμο. Είναι ένα έγκλημα όπως η ληστεία και πρέπει να καταγγέλλεται.

Καμία γυναίκα δεν ευθύνεται για την κακοποιητική συμπεριφορά του συντρόφου της και ούτε φυσικά μπορεί να την αλλάξει ή να την αποτρέψει. Μια κακοποιημένη γυναίκα χρειάζεται βοήθεια να μην κατηγορεί τον εαυτό της για όσα συμβαίνουν και ενθάρρυνσή να σπάσει την σιωπή της και να απεμπλακεί από την κακοποιητική σχέση. Οι ανάγκες για στήριξη των κακοποιημένων γυναικών είναι μεγάλες».

Με αφορμή τη σημερινή μέρα, η Περιφέρεια Θεσσαλίας, φωτίζει και τις τέσσερις Περιφερειακές Ενότητες με πορτοκαλί χρώμα. «Το πορτοκαλί είναι απλό και ευθύ, όπως και η αντίδραση μας στην βία, συμβολίζει ένα αύριο πιο αισιόδοξο, όπου η έμφυλη βία θα εκλείπει.

Η Παγκόσμια Ημέρα κατά της έμφυλης βίας μας παρέχει την ευκαιρία ενώ ταυτόχρονα μας επιβάλλει το χρέος, να αναλογισθούμε τις ευθύνες μας, ατομικές και συλλογικές, προκειμένου να αναπτύξουμε στάσεις και συμπεριφορές μηδενικής ανοχής στη βία» υπογραμμίζεται στην ίδια ανακοίνωση.

Τοπικό παράρτημα ΕΓΕ

Με αφορμή τη σημερινή, παγκόσμια μέρα κατά της κακοποίησης των γυναικών, το τοπικό παράρτημα Βόλου της Ε.Γ.Ε σε ανακοίνωσή του σημειώνει τα εξής: «Η 25η Νοεμβρίου είναι ημέρα αφιερωμένη στους αγώνες κατά της κακοποίησης των γυναικών και της ενδοοικογενειακής βίας.

Η βία κατά των γυναικών, πριν αλλά και κατά τη διάρκεια της πανδημίας, δεν περιορίζεται μόνο στη σωματική, λεκτική, ψυχολογική σεξουαλική κακοποίηση μέσα στην οικογένεια ή στη διαπροσωπική σχέση.

Η βία κατά των γυναικών συνδέεται κυρίως με τη φτώχεια, την έλλειψη εκπαίδευσης και κατάρτισης, και αντανακλά μακροχρόνια και φλέγοντα προβλήματα φύλου.

Η Πολιτεία και η τοπική αυτοδιοίκηση οφείλουν να ασκήσουν μια υπεύθυνη, κοινωνική πολιτική, παρά τις Συμπληγάδες της κρίσης, και να κάνουν πράξη πρωτοβουλίες του για ενεργητική στήριξη των ευάλωτων κοινωνικά ομάδων. Η στήριξη των γυναικών, που πέφτουν θύματα ενδο­οικογενειακής βίας, επιβάλλεται να αποτελέσει άμεση προτεραιότητα όλων.

Το κράτος οφείλει να σταθεί αρωγός στην προσπάθεια των κακοποιημένων γυναικών, δημιουργώντας τις κατάλληλες δομές – καταφύγια για τις ίδιες και τα παιδιά τους.

Το ζήτημα της κακοποίησης των γυναικών από τους συζύγους, συντρόφους, αδελφούς ή πατέρες δεν είναι ένα γυναικείο θέμα, αλλά έχει ευρύτερες προεκτάσεις ψυχολογικές, ιατρικές, νομικές και κοινωνιολογικές.

Απαιτεί τη συνεργασία των γυναικείων οργανώσεων και όλων των κοινωνικών και επαγγελματικών φορέων που έρχονται σε επαφή με τους δράστες και τα θύματα κακοποίησης, αλλά και την ευαισθητοποίηση του κοινού πάνω στα θέματα ενδοοικογενειακής βίας γενικότερα.

Ως Ε.Γ.Ε. «δεν σιωπούμε, λέμε ΟΧΙ στη βία κατά των Γυναικών» και αγωνιζόμαστε για την εξάλειψή της σε συνεργασία με όλες τις δομές του κράτους και της αυτοδιοίκησης που έχουν δημιουργηθεί για τον σκοπό αυτό».

Δημοκρατικός Σύλλογος Γυναικών

Με αφορμή τη Παγκόσμια Μέρα για την εξάλειψη της βίας ενάντια στις γυναίκες, ο Δημοκρατικός Σύλλογος Γυναικών Ν. Μαγνησίας πραγματοποιεί εκδήλωση – συζήτηση μεθαύριο Σάββατο 27 Νοεμβρίου, στις 18:30 στο Πανεπιστήμιο (Θόλος) στην αίθουσα Μ, με θέμα: «Σπάμε τον «φαύλο κύκλο» της πολύμορφης βίας κατά των γυναικών».

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε, στο μεταξύ, ο σύλλογος, προτρέπει τις γυναίκες να «σπάσουν» τη σιωπή τους και διεκδικεί: «Μέτρα στήριξης των άνεργων γυναικών (επίδομα ανεργίας χωρίς όρους και προϋποθέσεις), των γυναικών από μονογονεϊκές και πολύτεκνες οικογένειες. Μόνιμη και σταθερή δουλειά με αξιοπρεπείς μισθούς, κατοχυρωμένους από συλλογικές συμβάσεις εργασίας, πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, για να μπορέσουν οι γυναίκες να σταθούν με αξιοπρέπεια στα πόδια τους και να πάρουν τη ζωή στα χέρια τους.

Χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό για τη λειτουργία των κρατικών κοινωνικών υπηρεσιών και υποδομών για την πρόληψη του φαινομένου της βίας κατά των γυναικών και για τη στήριξη των κακοποιημένων γυναικών, με την άμεση και πλήρη στελέχωσή τους από εξειδικευμένο προσωπικό με μόνιμη και σταθερή εργασία χωρίς καμία εμπλοκή ΜΚΟ και ΚΟΙΝΣΕΠ. Ενημερωτικά προγράμματα σε σχολεία και σχολές από επιστημονικούς κρατικούς φορείς».

Ανακοίνωση Αλ. Μεϊκόπουλου

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο βουλευτής Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος, με αφορμή τη σημερινή μέρα, υπογραμμίζει τα εξής: «Στη χώρα μας μετρήσαμε τη χρονιά αυτή 13 γυναίκες δολοφονημένες από τα χέρια συζύγων, συντρόφων, ανδρών. Φέτος, μας βρίσκει μέσα σε συνθήκες έξαρσης της πανδημίας, μιας πανδημίας που διόγκωσε τα φαινόμενα ενδοοικογενειακής βίας και πολλαπλασίασε τα εγκλήματα εναντίον των γυναικών που φτάνουν μερικές φορές ως και τη δολοφονία.

Η βία κατά των γυναικών, σωματική, σεξουαλική, ψυχολογική, οικονομική, έχει διάρκεια και αντοχή μέσα στο χρόνο. Είναι ένα φαινόμενο που διαιωνίζεται επίμονα αλλάζοντας τρόπους και μορφές μέσα στην κοινωνία που προχωρά παραμένοντας σιωπηλή. Από τα «εγκλήματα τιμής» που ξεπλένονταν πανηγυρικά από την κοινωνία και τη δικαιοσύνη στο παρελθόν, στα εγκλήματα πάθους, λάθους, στην κακιά στιγμή, στην κακοποίηση μέσω της τεχνολογίας.

Η βία κατά των γυναικών δεν έχει γεωγραφικά ή ταξικά χαρακτηριστικά. Στόχος της είναι η ελευθερία, η αξιοπρέπεια, η σωματική ακεραιότητα, συχνά και η ίδια η ζωή της γυναίκας, φυσικό της περιβάλλον οι κλειστές πόρτες και δύναμή της η σιωπή και η ανοχή.

Χρειάζεται να διανύσουμε δρόμο για την εξάλειψή των αιτιών που αναπαράγουν το φαινόμενο. Χρειάζεται προσπάθεια για να γκρεμιστούν τα στερεότυπα και τα «κακά παραδείγματα» και να σταματήσει το στιγματισμός του θύματος. Χρειάζεται διαμόρφωση ενός θεσμικού πλαισίου προσανατολισμένου στις αρχές της ισότητας των φύλων και του σεβασμού των ανθρώπινων δικαιωμάτων και πολιτικές ενδυνάμωσης των γυναικών σε όλους τους τομείς. Είναι κρίσιμο, επίσης, να δημιουργηθεί ένα υποστηρικτικό περιβάλλον για τις γυναίκες που υφίστανται κακοποίηση.

Σε πρόσφατη επίσκεψή μου στον Ξενώνα Φιλοξενίας Γυναικών Θυμάτων Βίας του Δήμου Βόλου, ενημερώθηκα για την ανάγκη να λειτουργήσει Συμβουλευτικό Κέντρο στον Βόλο για να παρέχεται άμεσα εξειδικευμένη βοήθεια στις κακοποιημένες γυναίκες. Σήμερα και κάθε μέρα στεκόμαστε δίπλα στη γυναίκα που πέφτει θύμα της βίας. Καμία ανοχή, τέλος στη σιωπή».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου