ΤΟΠΙΚΑ

Μετ’ εμποδίων η δίκη του ψευτογιατρού

μετ-εμποδίων-η-δίκη-του-ψευτογιατρού-298346

Δεν παρουσιάστηκε και πάλι στο δικαστήριο για να απολογηθεί ο δόκτωρ Κοντός», ο ψευτογιατρός που εξαπατούσε καρκινοπαθείς με βότανα από το Πήλιο και μαντζούνια και τους παρότρυνε να σταματούν τις θεραπείες τους, αποσπώντας μεγάλα χρηματικά ποσά.

Είκοσι τέσσερις μέρες πριν από την αποφυλάκισή του ενημέρωσε ότι νοσηλεύεται στο νοσοκομείο Ευαγγελισμός, όμως δεν εξουσιοδότησε τους δικηγόρους του για να παραστούν στη δίκη για τις 12 ανθρωποκτονίες και 14 απόπειρες ανθρωποκτονιών που αντιμετωπίζει.

Χθες το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Αθηνών επρόκειτο να συνεδριάσει από αναβολή για τη δίκη του καθώς και των 16 συγκατηγορούμενών του, μεταξύ των οποίων μοναχή από τη Μαγνησία και έμπορος, καθώς στις 13 Νοεμβρίου ο βασικός κατηγορούμενος της υπόθεσης δεν είχε παραβρεθεί και πάλι στο δικαστήριο.

Η νέα απουσία του αλλά και η έλλειψη μέριμνας για την εκπροσώπηση προκάλεσε αντιδράσεις.

Η δεύτερη ημέρα της δίκης του «Dr Kontos» και των 16 συγκατηγορουμένων του, μεταξύ των οποίων μοναχή από τη Μαγνησία και έμπορος, δεν εξελίχθηκε ομαλά από την αρχή.

Το δικαστήριο υποχρεώθηκε να περιμένει επί μιάμιση ώρα μία εκ των ενόρκων, που άργησε να προσέλθει, για να ξεκινήσει την συνεδρίαση. Με την έναρξη της διαδικασίας ήταν και πάλι απών από το εδώλιο ο βασικός κατηγορούμενος.

Σύμφωνα με τους συνηγόρους του «Dr Kontos», ο εντολέας τους νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση στον Ευαγγελισμό, όπου, όπως είπαν, εισήχθη το Σάββατο και έτσι οι ίδιοι αδυνατούν να λάβουν εξουσιοδότηση για την παράστασή τους. Είπαν επίσης στο δικαστήριο να επικοινωνήσει με το νοσοκομείο ώστε να τους επιβεβαιώσει την εισαγωγή του εντολέα τους. Έτσι πρότειναν να διακοπεί η δίκη μέχρι να αναρρώσει ο ασθενής καθώς τόνισαν πως ο κατηγορούμενος επιθυμεί να παραστεί στη δίκη του.

Η τοποθέτηση της υπεράσπισης προκάλεσε σφοδρή αντίδραση της Πολιτικής Αγωγής που κάνει λόγο για «παρελκυστική τακτική» του κατηγορούμενου.

«Έχουμε ανθρώπους που έχουν χάσει τα παιδιά τους, έρχονται από την επαρχία, πολλοί δεν έχουν χρήματα, αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί. Να απορριφθεί το αίτημα του κατηγορουμένου διότι δεν υπάρχει αίτημα. Από την προηγούμενη συνεδρίαση, επί έντεκα μέρες, υπήρχε επαρκής χρόνος για να πάρουν οι δικηγόροι του το πιστοποιητικό», τόνισε ο δικηγόρος των οικογενειών των δύο ανηλίκων θυμάτων του «ψευτογιατρού», Δημήτρης Κουσιουρής.

Το δικαστήριο διέκοψε για τις 3.00 σήμερα το μεσημέρι προκειμένου να προσκομιστεί πιστοποιητικό από το νοσοκομείο Ευαγγελισμός για να κρίνει στη συνέχεια το χρόνο και τον τρόπο με τον οποίο θα εξελιχθεί η δίκη. Το πιστοποιητικό διαβιβάστηκε όντος στο δικαστήριο και αποφασίστηκε αναβολή για την Πέμπτη με τον εισαγγελέα έδρας να επισημαίνει:

«Το δικαστήριο πρέπει να λάβει μία δύσκολη απόφαση. Από τη μία έχουμε το δικαίωμα του κατηγορουμένου να παρίσταται προκειμένου να υπερασπιστεί τον εαυτό του και από την άλλη την ανάγκη για δικαίωση των θυμάτων. Η ποινική δικονομία εμπεριέχει σταθμίσεις συμφερόντων και έννομων αγαθών, σε κάθε περίπτωση, ωστόσο, όλα τα δικαιώματα πρέπει να μην ασκούνται καταχρηστικά. Στην περίπτωση του covid-19, όπως όλοι γνωρίζουμε, είναι αβέβαιη η διάρκεια της νόσου, μία νοσηλεία μπορεί να κρατήσει και έξι μήνες. Και από την άλλη, προκαλεί εντύπωση το γεγονός ότι ο κατηγορούμενος μέχρι και τις 19 Νοεμβρίου, ενώ βρισκόταν στις φυλακές Κορυδαλλού και ήταν σε θέση να δώσει εξουσιοδότηση, επέλεξε να μην το κάνει.

Εμείς, επειδή θέλουμε να ακούγεται και ο κατηγορούμενος, προτείνουμε να γίνει μία ακόμα προσπάθεια από τους δικηγόρους τους να εξασφαλίσουν μία εξουσιοδότηση. Να δοθεί μία διακοπή στη δίκη, όχι μέχρι να γίνει καλά, αλλά δύο με τρεις ημέρες, έτσι ώστε οι συνήγοροι υπεράσπισης να εξαντλήσουν κάθε μέσο προκειμένου να εξασφαλίσουν μία εξουσιοδότηση. Θεωρούμε ότι αυτό είναι δυνατόν με τη λήψη των κατάλληλων μέτρων».

Από την πλευρά του ο συνήγορος πολιτικής αγωγής Αλέξης Κούγιας έκανε λόγο για «βεβήλωση των δικαιωμάτων των θυμάτων» και επισήμανε ότι το δικαστήριο μπορεί να αρχίσει τη δίκη ακόμα και χωρίς εξουσιοδότηση βάση των δυνατοτήτων που δίνει ο Κώδικας Ποινικής Δικονομίας. «Να κριθεί δίκαια αλλά υπάρχουν και θύματα. Είναι βέβαιο ότι θα αφεθεί ελεύθερος. Για ποιο λόγο να εκτιθέμεθα στην ελληνική κοινωνία; Αρκετά έχει βασανίσει τον κόσμο. Κάνω έκκληση στους δικηγόρους του, να πάψουμε να εκτιθέμεθα» τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Κούγιας.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου