ΤΟΠΙΚΑ

Επισκέψεις στο σπίτι με το αζημίωτο

επισκέψεις-στο-σπίτι-με-το-αζημίωτο-298507

Την ώρα που η ιατρική κοινότητα στον Βόλο προσπαθεί να απομονώσει τα μεμονωμένα περιστατικά ιδιωτών γιατρών, π0υ παρέμειναν ανεμβολίαστοι, με αποτέλεσμα να υποχρεωθούν να κλείσουν τα ιατρεία τους, στον Ιατρικό Σύλλογο Μαγνησίας φτάνουν πληροφορίες για ιδιώτες επαγγελματίες, που συνεχίζουν να δουλεύουν ανενόχλητοι κάνοντας κατ’ οίκον επισκέψεις, μολονότι είναι σε αναστολή εργασίας.

Ο νόμος όμως είναι σαφής. Προβλέπει πως όσοι ιδιώτες γιατροί δεν έχουν εμβολιαστεί υποχρεωτικά κλείνουν τα ιατρεία τους. Τίθενται σε καθεστώς αναστολής, όπως οι υγειονομικοί του ΕΣΥ, δεν δικαιούνται να κάνουν καμία ιατρική πράξη, ενώ επίσης είναι αποκομμένοι από το σύστημα συνταγογράφησης, για όσο διάστημα είναι σε αναστολή. Δηλαδή, δεν μπορούν να συνταγογραφούν, ούτε να υπογράφουν παραπεμπτικά για εξετάσεις.

Και όμως, στον Βόλο, υπάρχουν αναφορές για δύο τουλάχιστον ιδιώτες γιατρούς ότι δεν εφαρμόζουν τον νόμο. Οι δύο ελεύθεροι επαγγελματίες φέρεται να αψηφούν τα όσα προβλέπει η νομοθεσία και συνεχίζουνε να ασκούνε ιατρικές πράξεις έναντι αμοιβής εξετάζοντας ασθενείς στα σπίτια τους.

Οι πληροφορίες αυτές προέρχονται από συγγενείς ασθενών που εξετάστηκαν από συγκεκριμένους γιατρούς που τελικά εργάζονται χωρίς καμία επίπτωση.

«Εμείς για να παρέμβουμε πρέπει να γίνει επίσημη καταγγελία. Οι πολίτες δεν πρέπει να είναι επιφυλακτικοί όταν βλέπουν ή ενημερώνονται για τέτοιου είδους αυθαιρεσίες. Ο Ιατρικός Σύλλογος Μαγνησίας είναι θεματοφύλακας της ιατρικής δεοντολογίας. Όποια καταγγελία γίνεται ελέγχεται και λαμβάνονται τα ανάλογα μέτρα», σημείωσε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας Ευθύμης Τσάμης που ρωτήθηκε σχετικά.

Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου επίσης έθεσε και μία ακόμη εξίσου σοβαρή διάσταση που αφορά στο πόσο τελικά «θωρακισμένο» είναι το σύστημα ελέγχου, όταν υπάρχουν γιατροί που βρίσκουν «παραθυράκια» να ξεγελάνε την Πολιτεία.

«Δεν θα πρέπει να υπάρχουν παραθυράκια που θα δίνουν το δικαίωμα στον καθένα να λειτουργεί σε βάρος του δημοσίου συμφέροντος. Οι ασφαλιστικές δικλίδες πρέπει να είναι ξεκάθαρες. Όταν ένας υγειονομικός επιστρέφει από την αναστολή πρέπει να διασφαλίζεται με κάθε τρόπο, ότι πράγματι έχει νοσήσει και φέρει το πιστοποιητικό νόσησης ή ότι πράγματι έχει εμβολιαστεί. Με τόσα που ακούμε όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά. Για αυτό θα πρέπει η Πολιτεία να φροντίσει να επανεξετάσει ορισμένα πράγματα. Όλοι πλέον είμαστε υποψιασμένοι…για αυτό και οφείλουμε να είμαστε πλέον πιο προσεκτικοί», σημειώνει.

Στον εισαγγελέα για τους γιατρούς, που απέτρεπαν εμβολιασμό

Ο κ. Τσάμης πριν από λίγες μέρες κατέθεσε έναν ογκώδη φάκελο με στοιχεία για τους δύο γιατρούς που βρίσκονται στο μικροσκόπιο του Ιατρικού Συλλόγου, για αντιδεοντολογική συμπεριφορά, με αφορμή δημόσιες τοποθετήσεις τους για την πανδημία και κατά του εμβολιασμού.

Το θέμα είχε αποκαλύψει με πρωτοσέλιδο δημοσίευμα ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ, προκαλώντας την παρέμβαση της Δικαιοσύνης που αναζητά τυχόν ποινικές ευθύνες που έχουν οι δύο συγκεκριμένοι γιατροί.

Σύμφωνα με πληροφορίες τα στοιχεία που κατέθεσε ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου στην Εισαγγελία στο πλαίσιο της προανάκρισης είναι «καταπέλτης» για τους δύο υγειονομικούς, οι οποίοι εκτός από το ποινικό κομμάτι, είναι αντιμέτωποι και με πειθαρχικές ευθύνες.

Μέσα στο επόμενο διάστημα το πειθαρχικό συμβούλιο του ΙΣΜ θα ανακοινώσει τις κυρώσεις σε βάρος των δύο λειτουργών της υγείας.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου