Ερχονται βροχές και καταιγίδες

Τελευταία ενημέρωση: 2021-11-23, 09:20:20
Ερχονται βροχές και καταιγίδες

Αλλάζει το σκηνικό του καιρού μετά την «ανοιξιάτικες» συνθήκες που σημειώθηκαν προχθές, με την ΕΜΥ να εκδίδει έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού και την Περιφέρεια Θεσσαλίας να απευθύνει συστάσεις στους πολίτες, ενώ την ίδια στιγμή ο υδράργυρος ακολουθεί καθοδική πορεία.

Αισθητή από χθες η αλλαγή στις καιρικές συνθήκες και από τα δυτικά, με κύρια χαρακτηριστικά τις ισχυρές βροχές και καταιγίδες, που θα συνοδεύονται τοπικά από χαλαζοπτώσεις. Τα καιρικά φαινόμενα αναμένεται να εξασθενήσουν από τα απόγευμα, αλλά θα επηρεάσουν πρόσκαιρα, την ανατολική Θεσσαλία και τις Σποράδες, μεταξύ άλλων περιοχών.

Αύριο Τετάρτη, εξάλλου, τα έντονα φαινόμενα θα συνεχιστούν στην ανατολική Θεσσαλία, τις Σποράδες, την Εύβοια, τα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα, αλλά γρήγορα θα εξασθενήσουν.

 Σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία, εξάλλου, ο καιρός αναμένεται να παρουσιάσει και νέα επιδείνωση την Παρασκευή, σύμφωνα με το δελτίο καιρού που εξέδωσε η ΕΜΥ.

Στην ενημερωτική ανακοίνωση που εξέδωσε, στο μεταξύ, η Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας και Σποράδων, συστήνεται στους πολίτες να λάβουν υπόψη τους το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού για τον ασφαλή σχεδιασμό των μετακινήσεων και των δραστηριοτήτων τους.

Οι υπηρεσίες των Περιφερειακών Ενοτήτων Μαγνησίας και Σποράδων καλούνται να βρίσκονται σε επιφυλακή με το προσωπικό και τα μηχανήματα έργων, με τους δήμους και τις υπηρεσίες τους σε πλήρη ετοιμότητα, με το απαραίτητο τεχνικό προσωπικό και τα μηχανήματα τους.

Συστάσεις στους πολίτες

Ειδικότερα καλούνται οι πολίτες για να προστατευθούν από καταιγίδες - βροχές: Να βεβαιωθούν ότι οι υδρορροές και τα φρεάτια έξω από το σπίτι τους δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.

Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία μπορεί να παρασυρθούν από τον άνεμο ή τη ραγδαία βροχόπτωση και ενδέχεται να προκαλέσουν τραυματισμούς ή ζημιές.

Να μεταβάλλουν το πρόγραμμα των μετακινήσεών τους ώστε να αποφεύγουν την αιχμή των καιρικών φαινομένων αλλά και προληπτικά.

Να αποφεύγουν να διασχίζουν χείμαρρους και ρέματα, πεζή ή με όχημα, κατά τη διάρκεια καταιγίδων και βροχοπτώσεων, για αρκετές ώρες μετά το τέλος της εκδήλωσής τους αλλά και προληπτικά.

Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των επικίνδυνων καιρικών φαινομένων αλλά και προληπτικά (κίνδυνος από πτώσεις κεραυνών).

Για προστασία από θυελλώδεις ανέμους, συστήνεται στους πολίτες: Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν από τον άνεμο ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς. Να στερεώσουν τις διαφημιστικές πινακίδες που τυχόν έχουν αναρτήσει.

Να ασφαλίσουν τις πόρτες και τα παράθυρα. Να αποφύγουν δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές.

Να αποφύγουν τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα (γλάστρες, σπασμένα τζάμια κ.λπ.) μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος (π.χ. κάτω από μπαλκόνια)είναι πολύ επικίνδυνη και για τα ζώα.

Κατά τη διάρκεια χαλαζόπτωσης οι πολίτες καλούνται να προφυλαχτούν αμέσως και να μην εγκαταλείψουν τον ασφαλή χώρο, παρά μόνο όταν βεβαιωθούν ότι η καταιγίδα πέρασε. Η χαλαζόπτωση μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη και για τα ζώα.

Διαρκής ενημέρωση

Στην ίδια ανακοίνωση της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας και Σποράδων, παρακαλούνται οι πολίτες: Να ακολουθούν τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως τροχαία, πυροσβεστική, πολιτική προστασία και τις οδηγίες του προειδοποιητικού μηνύματος 112, εφόσον αποσταλεί στα κινητά τηλέφωνα.

Παράλληλα, οι πολίτες μπορούν να ενημερώνονται καθημερινά για την εξέλιξη των έκτακτων καιρικών φαινομένων στα τακτικά δελτία καιρού της ΕΜΥ και στην ιστοσελίδα της ΕΜΥ στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.emy.gr και το λογαριασμό της ΕΜΥ στο twitter (@EMY_HNMS).

Επίσης μπορούν να ενημερώνονται σχετικά με την επικρατούσα κατάσταση και την βατότητα του οδικού δικτύου λόγω εισροής πλημμυρικών υδάτων σε αυτό στην ιστοσελίδα της ΕΛ.ΑΣ. www.astynomia.gr.

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τα έντονα καιρικά φαινόμενα, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gr.

Σε περιπτώσεις ανάγκης, πολίτες μπορούν να επικοινωνούν με τις αρμόδιες Υπηρεσίες Αστυνομία τηλέφωνο 100 - Πυροσβεστική τηλέφωνο 199 -Αριθμός Επείγουσας Ανάγκης 112- ΕΚΑΒ 166.

Επίσης σε περιπτώσεις ανάγκης οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν με το Τμήμα Πολιτικής Προστασίας της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας και Σποράδων στα τηλέφωνα 6944185068 και στα τηλέφωνα 24213-52464, 24213-52459.

Ακολουθήστε τον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ στο GOOGLE NEWS για άμεση ενημέρωση.
Δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τον Βόλο, την Μαγνησία, την Ελλάδα και τον κόσμο
απο τον
ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ
Σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια γι'αυτό το άρθρο
Αποστολή σχολίου
2
+
6
=