ΤΟΠΙΚΑ

Είχε έξι μήνες να κοιμηθεί σε κρεβάτι

είχε-έξι-μήνες-να-κοιμηθεί-σε-κρεβάτι-299948

Με γρήγορα αντανακλαστικά ευαισθησίας και αλληλεγγύης, ο «Εσταυρωμένος» έδωσε χέρι βοήθειας σε μεσήλικα στον Βόλο, ο οποίος ζούσε κυριολεκτικά στον δρόμο, χωρίς πόρους και χωρίς τη ζεστασιά σπιτικού. Επί έξι μήνες δεν είχε κοιμηθεί σε κρεβάτι ο άστεγος, ο οποίος βρέθηκε αντιμέτωπος με το πιο σκληρό πρόσωπο της φτώχειας, στην πιο καίρια στιγμή της ζωής του.

Με ευαισθησία και διακριτικότητα του προσφέρθηκαν στέγη και τροφή, τα αναγκαία για να περάσει τον χειμώνα και να μην είναι εκτεθειμένος στο κρύο και τα αγιάζι.

Συγκεκριμένα, παραχωρήθηκε στον «Εσταυρωμένο» ένα ακόμη μικρό διαμέρισμα για να λειτουργεί ως τέταρτος χώρος φιλοξενίας αστέγων. Το Δ.Σ. του Συλλόγου έκανε αποδεκτή την προσφορά και άμεσα κινητοποιήθηκε για να φιλοξενηθεί ο άστεγος που είχε κάνει «σπίτι» τα παγκάκια στο τσουχτερό κρύο.

Τρείς ακόμη ξενώνες λειτουργεί ο «Εσταυρωμένος» και εγκαινίασε έναν ακόμη.

Δυστυχώς, οι δομές φιλοξενίας αστέγων στην περιοχή μας δεν επαρκούν και το πρόβλημα συνεχίζεται και τον χειμώνα. Τις άλλες εποχές αυτοί οι άνθρωποι μπορούν και επιβιώνουν. Ομως, τον χειμώνα, που κυριαρχούν το κρύο και η υγρασία, δεν μπορούν να επιβιώσουν».

Ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ επικοινώνησε με τον πρόεδρο του «Εσταυρωμένου» π. Θεόδωρο Μπατάκα, ο οποίος υπογράμμισε ότι «έχω δει ανθρώπους μέσα σε παραπήγματα, σε παλιά εργοστάσια, έξω από το δημοτικό θέατρο παλαιότερα και σε άλλες γωνιές της περιοχής του Βόλου. Είναι θλιβερό να υπάρχουν συνάνθρωποί μας που δεν έχουν μια σκεπή πάνω από το κεφάλι τους και αναγκάζονται να κοιμούνται σε παγκάκια, νάρθηκες εκκλησιών, ακατοίκητα σπίτια και εργοστάσια, σε μεγάλα χαρτοκιβώτια, στα αμπάρια παροπλισμένων πλοίων».

Στέγη και τροφή

Με διακριτικότητα και ευαισθησία, τα μέλη του Συλλόγου τείνουν χέρι βοήθειας σε πάρα πολλές περιπτώσεις, με τον π. Θεόδωρο να υπογραμμίζει ότι «δεν θεωρούμε ότι είμαστε οι ειδικοί και δεν έχουμε απεριόριστες οικονομικές δυνατότητες για να επιλύσουμε το πρόβλημα. Από την πλευρά μας, ως άνθρωποι και ως σύλλογος έχουμε τη δυνατότητα να φιλοξενούμε κάθε μέρα πέντε άτομα. Στους τέσσερις ξενώνες μας υπάρχουν αυτή τη στιγμή τρεις γυναίκες και δύο άνδρες και κάποιους ανθρώπους τους φιλοξενούμε και σε ξενοδοχεία για κάποιο χρονικό διάστημα, αλλά δεν μπορούμε να επιλύσουμε το πρόβλημα των αστέγων. Δεν είναι δυνατόν».

Σε διαρκή ετοιμότητα προσφοράς και αλληλεγγύης ο «Εσταυρωμένος», με τον π. Θεόδωρο Μπατάκα να υπογραμμίζει ότι «η κατάσταση χειροτερεύει διαρκώς, με αποτέλεσμα να αυξάνονται τα αιτήματα για βοήθεια. Δυστυχώς, οι δομές φιλοξενίας αστέγων στην περιοχή μας δεν επαρκούν και το πρόβλημα συνεχίζεται και τον χειμώνα».

Εκκληση για βοήθεια

Χέρι βοήθειας προσφέρει καθημερινά ο «Εσταυρωμένος» μέσω των δομών που λειτουργούν καθημερινά και στηρίζουν με τα αναγκαία δεκάδες απόρους και οικογένειες που έχουν διαβεί το κατώφλι της φτώχειας.

Σημειώνεται, ότι λειτουργούν καθημερινά: Το Κέντρο Διαχείρισης Ανθρωπιστικής Βοήθειας (ΚΕ.Δ.Α.Β.), της Ιεράς Μητροπόλεως -παράρτημα του «ΕΣΤΑΥΡΩΜΕΝΟΥ»- Θουκυδίδου 10 στον Βόλο, απ’ όπου οι άποροι προμηθεύονται ενδύματα, υποδήματα, κουβέρτες, υπνόσακους και άλλα αναγκαία.

Το Κέντρο Υποδοχής Κρατουμένων και άλλων ευπαθών ομάδων (Κ. Καρτάλη 152, στον Βόλο).

Το «Δος ημίν σήμερον» του Μητροπολιτικού Ιερού Ναού Αγίου Νικολάου Βόλου, απ’ όπου προμηθεύονται ζεστό φαγητό και τα Ενοριακά Σπίτια Γαλήνης Χριστού, που βρίσκονται καθημερινά σε ετοιμότητα.

«Παρακαλούμε θερμά όλους τους συμπολίτες μας να στηρίξουν με κάθε τρόπο και αυτές τις κοινωνικές δομές της τοπικής Εκκλησίας, για να βρίσκουν καταφύγιο οι αναξιοπαθούντες αδελφοί μας. Στο έργο αυτό κανείς δεν περισσεύει» επισημαίνεται σε ανακοίνωση του «Εσταυρωμένου».

Ευχαριστήριο από την Κιβωτό του Κόσμου

Ευχαριστήρια επιστολή απέστειλε στον «Εσταυρωμένο» η Κιβωτός του Κόσμου με αφορμή την προσφορά αγάπης στα παιδιά που φιλοξενούνται.

Στην επιστολή ευγνωμοσύνης προς τον «Εσταυρωμένο» υπογραμμίζονται τα εξής: «Θα θέλαμε να σας εκφράσουμε ένα θερμό ευχαριστώ για την προσφορά ενός τσουβαλιού φακής, 30 κιλά, για τα παιδιά της Κιβωτού του Κόσμου.

Η Κιβωτός του Κόσμου, όπως ήδη γνωρίζετε, δημιουργήθηκε πριν από 22 χρόνια από τον πατέρα Αντώνιο Παπανικολάου και όλο αυτό το διάστημα στηρίζει και μεγαλώνει με τις καλύτερες προϋποθέσεις και συνθήκες όλα τα παιδιά που ήρθαν και βρίσκονται πια κοντά μας. Υπάρχουν δομές σε όλη την Ελλάδα, στην Αθήνα, στον Πειραιά, στην Πωγωνιανή, στην Κόνιτσα, στη Χίο, στην Καλαμάτα και στον Βόλο. Στον Βόλο λοιπόν, η δομή λειτουργεί τα τελευταία τέσσερα χρόνια στο Διμήνι, καθώς πολύ πρόσφατα ξεκίνησε και η λειτουργία του παραρτήματος στον Ανω Βόλο και αυτή τη στιγμή μεγαλώνουν στη ζεστή και φιλόξενη οικογένειά μας είκοσι οκτώ αγοράκια (κατόπιν εισαγγελικής παραγγελίας). Ο αγώνας για το μεγάλωμα των παιδιών μας είναι μεγάλος και διαρκής καθώς αναλαμβάνουμε πλήρως όλη τη φροντίδα για την ανατροφή και τη διαπαιδαγώγησή τους. Ιδιαίτερα σε αυτή τη δύσκολη περίοδο που όλοι περνάμε, σας χρειαζόμαστε περισσότερο από ποτέ.

Σας ευχαριστούμε από καρδιάς για την ευγενική σας χορηγία και τη στήριξη του έργου μας και ελπίζουμε να συνεχίσουμε να σας έχουμε κοντά μας σε κάθε βήμα μας».

ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου