Μουδιασμένη η τοπική αγορά

Τελευταία ενημέρωση: 2021-11-23, 09:00:19
Μουδιασμένη η τοπική αγορά

Σε διαρκή προσπάθεια να ανακτήσει τον βηματισμό της η τοπική αγορά, με τα εμπορικά καταστήματα να ανοίγουν από χθες στις 10 το πρωί και τον Εμπορικό Σύλλογο Βόλου και Νέας Ιωνίας να εκδίδει διευκρινιστική ανακοίνωση, απαντώντας στις απορίες που διατυπώθηκαν από μερίδα επαγγελματιών. Με τα μέτρα να τηρούνται απαρέγκλιτα βάσει νόμου, το ΔΣ του τοπικού Εμπορικού Συλλόγου απευθύνει συστάσεις στα μέλη.

Σύμφωνα με το ΦΕΚ που εκδόθηκε, τα καταστήματα λειτουργούν με τροποποιημένο ωράριο ανοίγματος στις 10 το πρωί, με σκοπό, όπως τα συναρμόδια υπουργεία αναφέρουν, την αποφυγή συνωστισμού στα μέσα μεταφοράς και την αντιμετώπιση της διασποράς του κορονοϊού.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε ο τοπικός Εμπορικός Σύλλογος καθίσταται σαφές ότι το μέτρο που τίθεται σε ισχύ μέχρι τις 6 Δεκεμβρίου «είναι υποχρεωτικό και δεν επαφίεται στην πρόταση του Εμπορικού Συλλόγου Βόλου, όπως λανθασμένα αντιλαμβάνεται το ευρύ κοινό».

Παράλληλα, καθίσταται σαφές ότι: «Η παραβίαση του ωραρίου έναρξης λειτουργίας επιφέρει κυρώσεις σύμφωνα με το άρθρο 2 παρ.1, 5 του ισχύοντος νόμου και συγκεκριμένα τα εξής: «Μη τήρηση των κανόνων λειτουργίας/ορίων πελατών ή συμμετεχόντων – παρευρισκομένων, τήρησης των κανόνων υγιεινής και απολύμανσης/ορίου ατόμων στα καταστήματα λιανεμπορίου: Υπέρβαση του ωραρίου λειτουργίας/ Υπέρβαση ορίων πελατών ή συμμετεχόντων – παρευρισκόμενων/ Παραβάσεις των υγειονομικών όρων:

-1η παράβαση: Για όλα τα καταστήματα, ανεξαρτήτως επιφάνειας, διοικητικό πρόστιμο πέντε χιλιάδων (5.000) ευρώ στην επιχείρηση/νομικό πρόσωπο και αναστολή λειτουργίας για δεκαπέντε (15) ημερολογιακές ημέρες.

-2η παράβαση: Για όλα τα καταστήματα ανεξαρτήτως επιφάνειας αναστολή λειτουργίας για τριάντα (30) ημερολογιακές ημέρες.

Για τη θεμελίωση δεύτερης παράβασης αρκεί η διάπραξη οποιασδήποτε παράβασης μεταξύ αυτών που αναφέρονται παραπάνω».

Ωράριο καταστημάτων

Με βάση τα προαναφερθέντα, το προτεινόμενο ωράριο για τα μέλη του Εμπορικού Συλλόγου Βόλου τροποποιείται ως εξής:

*Δευτέρα: 10:00 - 14:30, το απόγευμα κλειστά

*Τρίτη: 10:00 - 14:00 και 17:00 - 21:00

*Τετάρτη: 10:00 - 14:30, το απόγευμα κλειστά

*Πέμπτη: 10:00 - 14:00 και 17:00 - 21:00

*Παρασκευή: 10:00 - 14:00 και 17:00 - 21:00

*Σάββατο: 08:30 - 14:30, με τον Εμπορικό Σύλλογο Βόλου και Νέας Ιωνίας να διευκρινίζει ότι το Σάββατο εξαιρείται βάσει ΦΕΚ από την τροποποίηση ανοίγματος των καταστημάτων στις 10 το πρωί.

Συστάσεις στους εμπόρους

Στην ίδια ανακοίνωση εφιστάται η προσοχή στους εμπόρους, για την τήρηση του μέτρου «καθώς είναι νόμος του κράτους κι επιφέρει κυρώσεις και υψηλό πρόστιμο, που θα είναι συνετό να αποφευχθούν σ’ αυτούς τους δύσκολους καιρούς. Σε αυτές τις κρίσιμες περιόδους για τη χώρα και την ασφάλεια όλων μας ας παραμείνουμε ψύχραιμοι αποδεικνύοντας το ηθικό και επαγγελματικό μας κύρος».

Με δήλωσή του στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Βόλου και Νέας Ιωνίας Απ. Οντόπουλος υπογραμμίζει ότι: «Οποιοσδήποτε περιορισμός επιδρά αρνητικά στην ψυχολογία. Παρ’ όλα αυτά έχουμε μπροστά μας μια σημαντική μέρα, τη Black Friday. Θεωρώ ότι ο κόσμος αρχίζει σιγά – σιγά να ενημερώνεται και προετοιμάζεται για τις επόμενες μέρες. Ελπίζουμε να αντιστραφεί το κλίμα και να υπάρξουν αγορές το επόμενο διάστημα. Σαφώς είναι προβληματική η κατάσταση, αλλά πρέπει να αποδεχτούμε το γεγονός ότι έτσι θα πορευτούμε από δω και πέρα και πρέπει να βρούμε λύσεις, ούτως ώστε να ξεπεράσουμε τα προβλήματα που υπάρχουν».

Black Friday στις 26 Νοεμβρίου

Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος βρίσκεται η Black Friday», που θα διοργανωθεί φέτος την Παρασκευή 26 Νοεμβρίου. «Δεν αποτελεί μέρος τακτικών εκπτώσεων, αλλά προωθητική ενέργεια και αφορά σε όλη την αγορά και όλες τις επιχειρήσεις, μικρής, μεσαίας και μεγάλης κλίμακας. Η συμμετοχή των εμπορικών καταστημάτων είναι προαιρετική, δηλαδή όσα καταστήματα επιθυμούν μπορούν να προσφέρουν τα είδη τους σε μειωμένη τιμή.

Στα προϊόντα που προσφέρονται, θα πρέπει να αναγράφονται ευκρινώς η παλαιά και η νέα μειωμένη τιμή. Εφόσον αναγράφεται ποσοστό μείωσης, αυτό θα πρέπει να αναρτάται σε εμφανή σημεία του καταστήματος και οπωσδήποτε στα σημεία που πωλούνται τα προϊόντα» αναφέρεται στην ανακοίνωση του τοπικού Συλλόγου.

Παράλληλα επισημαίνεται ότι: «Δεν επιτρέπεται η προσφορά ειδών των οποίων η ποσότητα υπερβαίνει το 50% του συνόλου των κωδικών που διαθέτει το κατάστημα.

Χρειάζεται προσοχή τόσο στην αποτύπωση όσο και στην ουσία των μειώσεων, καθώς τα προβλεπόμενα διοικητικά πρόστιμα είναι μεγάλα.

Δεν υπάρχει παράταση ωραρίου καταστημάτων, βάσει νόμου το ωράριο εμπορικών καταστημάτων ξεκινά στις 10:00 και λήγει στις 21:00, η λειτουργία μετά το πέρας του ωραρίου αποτελεί παράβαση και υπόκειται η επιχείρηση σε βαρύτατο πρόστιμο».

Τσουχτερά πρόστιμα

Παράλληλα διευκρινίζεται ότι «η Black Friday είναι καταναλωτική προωθητική ενέργεια μιας ημέρας κι όχι μιας εβδομάδας. Το νομικό πλαίσιο είναι ξεκάθαρο και θα έπρεπε όλοι να το ακολουθούν. Η τήρηση των προϋποθέσεων αυτών είναι αυτονόητη, γιατί οι κυρώσεις είναι αυστηρές και δεν επιτρέπεται να επιβάλλονται πρόστιμα λόγω λάθους και μάλιστα σε αυτήν την δύσκολη εποχή».

Συγκεκριμένα, για τους παραβάτες προβλέπεται πρόστιμο ποσού ίσου με το 0,5% του ετήσιου κύκλου εργασιών και πάντως όχι κατώτερο των 5.000 ευρώ. Εάν οι προσφορές είναι ανακριβείς ή παραπλανητικές ως προς το ποσοστό τους, ως προς την ακρίβεια των αναγραφόμενων τιμών ή ως προς την ποσότητα των προσφερόμενων προϊόντων ή όταν ενέχουν οποιασδήποτε μορφής απόκρυψη ή παραπλάνηση, επιβάλλεται πρόστιμο ποσού ίσο με το 1% του ετήσιου κύκλου εργασιών και πάντως όχι κατώτερο από 10.000 ευρώ, ανάλογα με τη βαρύτητα και τη συχνότητα της παράβασης.

Ταυτόχρονα με τα παραπάνω, μπορεί να επιβάλλεται και αυτοτελές πρόστιμο 1.000 έως 3.000 ευρώ για κάθε μία από τις παραβάσεις, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα.

ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Ακολουθήστε τον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ στο GOOGLE NEWS για άμεση ενημέρωση.
Δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τον Βόλο, την Μαγνησία, την Ελλάδα και τον κόσμο
απο τον
ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ
Σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια γι'αυτό το άρθρο
Αποστολή σχολίου
2
+
4
=