ΤΟΠΙΚΑ

Σύσκεψη και οργάνωση συλλαλητηρίου για την υγεία

σύσκεψη-και-οργάνωση-συλλαλητηρίου-γ-300205

Τα Διοικητικά Συμβούλια των σωματείων Ιδιωτικού και Δημόσιου τομέα, των ΕΒΕ, των αγροτικών, φοιτητικών, πολιτιστικών συλλόγων και άλλων μαζικών φορέων της περιοχής μας, τηρώντας όλα τα μέτρα προστασίας, θα πάρουν μέρος στην Σύσκεψη την Πέμπτη 25/11/20 στο Εργατικό Κέντρο Βόλου, στις 18:00, για να συζητηθούν και να αποφασισθεί η οργάνωση του συλλαλητηρίου για την υγεία, ενόψει και του τέταρτου κύματος πανδημίας.

Η ανακοίνωση των Συνεργαζόμενων Συνταξιουχικών Οργανώσεων Μαγνησίας αναφέρει:

Το δημόσιο Σύστημα Υγείας στενάζει για άλλη μία φορά κάτω από την επέλαση της πανδημίας, εξαιτίας της κυβερνητικής πολιτικής που έχει αφήσει αποσαθρωμένες τις δημόσιες μονάδες υγείας και ανυπεράσπιστο το λαό για την υγεία και τη ζωή του.

Η πιο απάνθρωπη έκφραση αυτής της άθλιας πολιτικής είναι το κατάντημα της διαλογής ασθενών, να γίνεται «ο θάνατός σου, η ζωή μου», ενώ σήμερα υπάρχουν, αντικειμενικά, όλες οι προϋποθέσεις, με την πρόοδο της έρευνας, της επιστήμης και της τεχνολογίας, να διευρύνεται σταθερά το επίπεδο της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, δωρεάν και για όλους.

Ειδικά στο Νομό μας το Νοσοκομείο και τα Κέντρα Υγείας βρίσκονται υπό κατάρρευση!

Ενδεικτικά μόνο να αναφέρουμε πως:

  • Για τις δυο Παθολογικές Κλινικές και στα τμήματα Covid, από τις 14 θέσεις ειδικών Παθολόγων που προβλέπονταν πριν την πανδημία, σήμερα καλύπτονται μόνο από 8 γιατρούς, δηλαδή καθημερινά στην εφημερία αντιστοιχεί ένας ιατρός ανά 80 ως 90 ασθενείς. Μάλιστα οι 2 από τους 8 υπηρετούντες ιατρούς, βρίσκονται πολύ κοντά στο ηλικιακό όριο υποχρεωτικής συνταξιοδότησης. Επίσης δεν έχει γίνει διορισμός ούτε ενός πνευμονολόγου.
  • Στη Χειρουργική Κλινική, υπηρετούν μόνο δύο μόνιμοι χειρουργοί και δύο επικουρικοί, ενώ ο Διευθυντής της Κλινικής έχει υποβάλει την παραίτηση του.
  • Στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών στις 10 συνολικά θέσεις, (οι οποίες ούτως ή άλλως δεν επαρκούν για την αυτόνομη λειτουργία του ΤΕΠ), υπηρετούν μόνο ένας Μόνιμος Γενικός ιατρός, ένας Χειρουργός και μία Ορθοπεδικός.
  • Η Παιδιατρική Κλινική, που καλύπτει το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών, το Τμήμα Νεογνών και τη Μαιευτική Κλινική λειτουργεί μόνο με 4 μόνιμους ιατρούς.
  • Αντίστοιχη είναι η εικόνα και στα Κέντρα Υγείας του Νομού. Στο Κέντρο Υγείας Σκοπέλου, καθώς και στο Περιφερειακό Ιατρείο Αλοννήσου, δεν υπηρετεί κανένας μόνιμος Γενικός Ιατρός ή Παθολόγος. Η προκήρυξη μίας και μόνο θέσης για το Κ.Υ. Σκοπέλου δεν επαρκεί.

Τα παραπάνω είναι ένα μέρος από τα τεράστια προβλήματα και τις ελλείψεις του δημόσιου συστήματος υγείας στο νομό μας, ενδεικτικά και των ελλείψεων σε πανελλαδική κατάσταση. Η ασφυκτική αυτή κατάσταση αποδεικνύει ότι η κυβέρνηση και το κράτος βάζουν την υγεία και τις ζωές μας στη ζυγαριά του κόστους οφέλους.

Προωθούν το σχέδιο για το «Νέο ΕΣΥ» που θα φέρει νέες ιδιωτικοποιήσεις, συγχωνεύσεις και καταργήσεις κλινικών και νοσοκομείων, εργολάβους και επιχειρηματίες που θα ξεζουμίζουν κέρδη από απαραίτητες υπηρεσίες.

Η αντιμετώπιση της Υγείας ως εμπορεύματος και των δημόσιων μονάδων Υγείας ως ανταποδοτικών επιχειρήσεων επιβάλλει τη λειτουργία τους με ελάχιστο προσωπικό, με συμβασιούχους, με μετακινήσεις από νοσοκομείο σε νοσοκομείο και από πόλη σε πόλη. Η πραγματικότητα είναι ότι οι ελλείψεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό είναι χιλιάδες και οι ακάλυπτες ανάγκες παρακολούθησης των χρόνιων νοσημάτων πολλαπλασιάστηκαν!

Η κυβέρνηση με προκλητικό τρόπο μεταθέτει τις ευθύνες για τη διαχείριση της πανδημίας στους ανεμβολίαστους. Όμως, η επικέντρωση σε ένα μόνο μέτρο, όπως ο αναγκαίος εμβολιασμός, αποσκοπεί να συγκαλύψει τις εγκληματικές ευθύνες της κυβέρνησης όπως και όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων. Φρόντισαν να διαμορφώσουν ένα σύστημα Υγείας όλο και περισσότερο αναντίστοιχο με τις λαϊκές ανάγκες, πεδίο κερδοφορίας από τους κλινικάρχες και τους επιχειρηματικούς ομίλους που καταληστεύουν το λαϊκό εισόδημα, εκμεταλλευόμενοι την αγωνία για τους ανθρώπους, που έχουν ανάγκη θεραπείας, εφόσον έχουν να πληρώσουν το ακριβό αντίτιμο.

Τώρα είναι η ώρα να ενισχυθεί η λαϊκή απαίτηση και η πάλη για να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για τα οποία φωνάζουν από την πρώτη στιγμή οι υγειονομικοί, τα σωματεία, οι μαζικοί φορείς και οι συνταξιουχικές οργανώσεις.

Απαιτούμε εδώ και τώρα:

  • Ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας και επίταξη του ιδιωτικού τομέα χωρίς αποζημίωση των επιχειρηματιών. Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στις μονάδες Υγείας – Πρόνοιας. Μονιμοποίηση όλων των επικουρικών και συμβασιούχων χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
  • Ολοκληρωμένο εμβολιαστικό πρόγραμμα με πλήρη εξαντλητική ενημέρωση του λαού, προληπτικό έλεγχο, φαρμακοεπαγρύπνηση και καθολική δωρεάν παρακολούθηση.
  • Δωρεάν επαναλαμβανόμενα προληπτικά τεστ για τον κορονοϊό σε όλους χωρίς εξαίρεση.
  • Μέτρα σε χώρους μεγάλης διασποράς, όπως σχολεία, σχολές, μέσα μαζικής μεταφοράς και τόπους δουλειάς.
  • Να παρθούν τώρα πίσω τα σχέδια για το «νέο ΕΣΥ» της κυβέρνησης, που προβλέπει συγχωνεύσεις, ΣΔΙΤ και βάθεμα της εμπορευματοποίησης.
  • Να καταργηθεί το μέτρο της «αναστολής εργασίας» στην Υγεία – Πρόνοια. Να επανέλθουν όλοι οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι, με συχνά προληπτικά τεστ και αξιοποίηση σε εργασίες χαμηλής επικινδυνότητας.
  • Να χρηματοδοτηθούν από τον κρατικό προϋπολογισμό όλες οι δημόσιες μονάδες Υγείας – Πρόνοιας κατά προτεραιότητα, με όσα χρήματα απαιτούνται για τη στελέχωση, εξοπλισμό και ανάπτυξή τους.
  • Να ενισχυθεί με μόνιμες προσλήψεις και υποδομές και η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας που αποσαρθρώνεται διαρκώς.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου