ΤΟΠΙΚΑ

Συμφωνική σύμπραξη με την Γλυκερία

συμφωνική-σύμπραξη-με-την-γλυκερία-851206

«Συνένωση καλλιτεχνικών δυνάμεων» επιχειρεί ο Δήμος Βόλου μέσω της σύμπραξης της Συμφωνικής Ορχήστρας και της «Εστουδιαντίνας», σε μία μοναδική συναυλία με σολίστ τη Γλυκερία, που θα παρουσιαστεί στο Θερινό Δημοτικό Θέατρο στις 9 Ιουλίου, 9.30 το βράδυ. Δύο μεγάλες ορχήστρες με τοπικό χρώμα, συνεργάζονται επίσημα για πρώτη φορά και προσπαθούν να συνδυάσουν τα ηχοχρώματά τους, με «συνδετικό κρίκο» την σπουδαία ερμηνεύτρια Γλυκερία. Στο πρώτο μέρος της συναυλίας, που πραγματοποιείται με χορηγό επικοινωνίας την Εφημερίδα “Ταχυδρόμος”, τη Γλυκερία θα συνοδεύσει μουσικά η Συμφωνική Ορχήστρα και στο δεύτερο μέρος η Εστουδιαντίνα. Αντίστοιχα, στο πρώτο μέρος θα ακουστούν κομμάτια μεγάλων Ελλήνων συνθετών που η Γλυκερία ερμήνευσε στην συναυλία που έδωσε στο Ισραήλ το 2003 και στο δεύτερο μέρος τη σκυτάλη θα πάρουν κομμάτια σμυρναίικα παραδοσιακά και λαϊκά που έχει αποδώσει η ερμηνεύτρια σε προηγούμενες συνεργασίες της με την «Εστουδιαντίνα». Την συναυλία θα διευθύνει ο μαέστρος Ιωακείμ Μπαλτσαβιάς. Η Συμφωνική Ορχήστρα Δήμου Βόλου, που ιδρύθηκε το 1992 από τον Καλλιτεχνικό Οργανισμό Δήμου Βόλου, σύντομα ξεπέρασε τα όρια της πόλης και εμφανίστηκε με επιτυχία σε χώρους όπως το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και Θεσσαλονίκης, το Ηρώδειο (Φεστιβάλ Αθηνών), η Λυρική Σκηνή, σε πολλές ελληνικές πόλεις, σε διεθνή φεστιβάλ και συνέδρια, εξασφαλίζοντας τη θετικότατη υποδοχή των πανελλήνιων μέσων ενημέρωσης. Εχει πραγματοποιήσει επίσης συναυλίες στο εξωτερικό, ενώ στους Ολυμπιακούς Αγώνες συμμετείχε στην εναρκτήρια εκδήλωση της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής στην Αθήνα και στην τελετή της Λαμπαδηδρομίας στο Βόλο. Καλλιτεχνικός διευθυντής είναι ο Δημήτρης Μαραγκόπουλος και από το 2003 η ορχήστρα αποτελεί αυτόνομο νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου του Δήμου Βόλου.
Η “Εστουδιαντίνα” είναι μια πρότυπη ορχήστρα που δημιουργήθηκε το 1998 στο Δήμο Νέας Ιωνίας Μαγνησίας μετά από πρόταση του Ανδρέα Κατσιγιάννη, καλλιτεχνικού διευθυντή της ορχήστρας. Με την ορχήστρα έχουν συμπράξει οι σπουδαιότεροι Έλληνες μουσικοί και τραγουδιστές όπως: Γιώργος Νταλάρας, Μαρία Φαραντούρη, Παντελής Θαλασσινός, Γλυκερία, Ελένη Βιτάλη, Αγάθωνας, Μαριώ, Μπάμπης Τσέρτος, Παναγιώτης Λάλεζας, Αρετή Κετιμέ, Δημήτρης Μπάσης, Γεράσιμος Ανδρεάτος, Χρίστος Τσιαμούλης, Χρόνης Αηδονίδης, Σοφία Παπάζογλου κ.α. Οι προτάσεις της Εστουδιαντίνας στο χώρο του πολιτισμού δεν σταματούν στις συναυλίες και στη δισκογραφία, αλλά επεκτείνονται και σε άλλους τομείς, σε ειδικές εκδόσεις και ανεξάρτητες παραγωγές, σε πρωτοβουλίες για την καταγραφή ιστορικού υλικού και δημιουργία Αρχείων, αλλά και στην προσέγγιση της εκπαίδευσης, μέσω της «Εστουδιαντίνας Νέων», ένα φυτώριο από 20 νέα παιδιά – έως 18 ετών – που έχει ήδη δημιουργηθεί μέσα στους κόλπους της μεγάλης ορχήστρας.

Ποιοτική σύμπραξη
Ο Ιωακείμ Μπαλτσαβιάς, πνευματικό παιδί του Δημοτικού Ωδείου Βόλου, μετά από ένα χρόνο προετοιμασίας με τον αρχιμαέστρο και Καλλιτεχνικό Διευθυντή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής κ. Λουκά Καρυτινό και επιτυχία στις εισαγωγικές εξετάσεις, ξεκίνησε το 1998 τις σπουδές του στη Διεύθυνση Ορχήστρας στην Ανώτατη Μουσική Ακαδημία του Έσσεν της Γερμανίας (Folkwang-Hochschule Essen), στην τάξη του καθηγητή David de Villiers. Στην διάρκεια των σπουδών του συμμετείχε στα σπουδαιότερα σεμινάρια διεύθυνσης ορχήστρας, γνωρίζοντας και δουλεύοντας με μαέστρους διεθνούς φήμης. Από τον Οκτώβριο του 2000 έως και τον Απρίλιο του 2003 ,όπου και ολοκληρώθηκε ο κύκλος των σπουδών του στο Έσσεν, ο Ιωακείμ Μπαλτσαβιάς σπούδασε με υποτροφία του Ιδρύματος “Αλέξανδρος Ωνάσης”. Ακολούθησαν οι σπουδές στη Διεύθυνση Χορωδίας στην Ανώτατη Μουσική Ακαδημία του Έσσεν , στην τάξη του καθηγητή Ralf Otto, τις οποίες και ολοκλήρωσε με διάκριση τον Απρίλιο του 2006.Από τον Απρίλιο του 2007 έχει αναλάβει τη διεύθυνση της Συμφωνικής Ορχήστρας Νέων του Δήμου Βόλου, ενώ έχει δώσει πολύ καλά δείγματα γραφής διευθύνοντας την Συμφωνική ως μετακλητός μαέστρος, στο πλαίσιο δύο ακόμη συναυλιών.
Από την Συμφωνική Ορχήστρα Δήμου Βόλου, συμμετέχουν : I Βιο

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου