ΤΟΠΙΚΑ

Αρνητικό αποτύπωμα της πανδημίας στις εισπράξεις τοπικών επιχειρήσεων

αρνητικό-αποτύπωμα-της-πανδημίας-στι-301695

Στους ρυθμούς των νέων μέτρων από σήμερα η τοπική αγορά, με τις επιπτώσεις της πανδημίας να αποτυπώνονται σε όλους ανεξαιρέτως τους κλάδους. Με την ανησυχία για την αύξηση των κρουσμάτων να κυριαρχεί, επαγγελματίες εκφράζουν στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ τον προβληματισμό τους, ενώ υπογραμμίζουν ότι παραμένει το κλίμα αβεβαιότητας, που έχει αρνητικό αντίκτυπο στην αγορά και την ψυχολογία των καταναλωτών.

Σύμφωνα με τα νέα κυβερνητικά μέτρα που ισχύουν από σήμερα για την αντιμετώπιση της πανδημίας, σε κλειστούς χώρους, όπως κέντρα διασκέδασης, εστίαση, θέατρα, κινηματογράφους, μουσεία, εκθέσεις, συνέδρια, γυμναστήρια και γήπεδα μπορούν να εισέρχονται μόνο οι εμβολιασμένοι ή εντός των τελευταίων έξι μηνών νοσήσαντες.

«Ο κόσμος δεν μπαίνει στα καταστήματα διότι φοβάται, με αποτέλεσμα να παρατηρείται μεγάλη μείωση στην κίνηση. Μέχρι στιγμής, δεν έχει υπάρξει ανακοίνωση για στήριξη από την πολιτεία, παρά το γεγονός ότι η πανελλήνια απεργία που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα, είχε συμμετοχή άνω του 90%», αναφέρει στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο πρόεδρος του τοπικού συλλόγου εστίασης Στέφανος Στεφάνου.

Καταθέτοντας την απογοήτευση των συναδέλφων του και το γενικότερο προβληματισμό που επικρατεί, ο πρόεδρος υπογραμμίζει χαρακτηριστικά: «Πελάτες δεν έχουμε, στήριξη δεν έχουμε, η λογική λέει ότι είμαστε λίγο πριν την καταστροφή, και δεν υπάρχει φως για τουλάχιστον τρεις μήνες, για τον κλάδο. Κατά συνέπεια, όλη αυτή η κατάσταση, είναι μια κατάσταση γενικού lock down για την εστίαση, σε μεγάλο βαθμό».

Σε τροχιά προβληματισμού παραμένει, την ίδια στιγμή, το λιανεμπόριο, όπου η είσοδος των πελατών, κατ’ αντιστοιχία με τα κομμωτήρια, τα κέντρα αισθητικής και άλλους χώρους με συναφείς δραστηριότητες, επιτρέπεται σε εμβολιασμένους ή εντός των τελευταίων έξι μηνών νοσήσαντες, με τους ανεμβολίαστους, να υποβάλλονται υποχρεωτικά σε διαγνωστικό έλεγχο με PCR ή rapid test, προκειμένου να εισέλθουν.

Στο σημείο αυτό, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Βόλου και Νέας Ιωνίας Απόστολος Οντόπουλος, μεταφέρει την ανησυχία των συναδέλφων του για την υποτονική εικόνα της αγοράς, ενώ τονίζει ότι «κάθε ανακοίνωση για νέα μέτρα, επηρεάζει αρνητικά την ψυχολογία των καταναλωτών».

Τον βηματισμό της αναζητά η αγορά, με τον πρόεδρο να υπογραμμίζει ότι «γενικότερα κάθε νέα ανακοίνωση δημιουργεί αναστάτωση στην αγορά και τους καταναλωτές». Παράλληλα παρατηρεί ότι «πρέπει να εκδίδεται αμέσως το ΦΕΚ μετά από κάθε νέα ανακοίνωση, για να μην υπάρχει αναστάτωση. Η όλη κατάσταση μπερδεύει τον καταναλωτή και εμάς ταυτόχρονα, δημιουργώντας αναστάτωση. Είναι γεγονός ότι όταν μπαίνουν νέοι περιορισμοί, κάθε νέα ανακοίνωση επιδρά αρνητικά στην ψυχολογία του κόσμου και παγώνει την αγορά».

Με τους κλάδους της οικονομίας να λειτουργούν ως συγκοινωνούντα δοχεία, άπαντες επηρεάζονται από την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί.

Ελεύθερη η πρόσβαση του κοινού στα super markets και τα καταστήματα αγοράς τροφίμων, με τη μέγιστη δυνατή ταυτόχρονη παρουσία πελατών εντός του καταστήματος, στο 1 άτομο ανά 9 τετραγωνικά μέτρα, με τους επαγγελματίες, ωστόσο, να παραμένουν ανήσυχοι.

Εκφράζοντας τον προβληματισμό του, ο πρόεδρος του τοπικού συλλόγου αρτοποιών Κωνσταντίνος Τσουράπας, τονίζει ότι «έχει επηρεαστεί η αγωνία του κόσμου. Είναι φοβισμένος ο κόσμος. Οσοι έρχονται να ψωνίσουν, διακατέχονται από μια βιασύνη, να ψωνίσουν γρήγορα. Αυτό παρατηρούμε και παράλληλα διαπιστώνουμε ότι υπάρχει αρνητικός αντίκτυπος στην ψυχολογία του κόσμου, που επηρεάζει αντίστοιχα και τις πωλήσεις στα αρτοποιεία».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου