ΤΟΠΙΚΑ

Δεν αποτυπώθηκαν λογιστικά τα έργα

δεν-αποτυπώθηκαν-λογιστικά-τα-έργα-851206

Σε απάντηση σχετικής ερώτησης με τα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας περί μηδενικής απορρόφησης από την Ελλάδα των κονδυλίων του Ταμείου Συνοχής για την προστασία των δασών -στοιχεία που παρέθεσε η αρμόδια Επίτροπος μετά από ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΝ κ. Παπαδημούλη- ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευ.Αντώναρος διαβεβαιώνει πως «έχει διασφαλιστεί πλήρως το σύνολο των απαιτουμένων πόρων που έχουν διατεθεί από την ΕΕ ύψους 3.235 εκ. ευρω».
Επίσης, δηλώνει κατηγορηματικά ότι έργα γίνονται και μάλιστα καταβάλλονται προσπάθειες για την επιτάχυνσή τους, αλλά όλα αυτά δεν έχουν ακόμη αποτυπωθεί λογιστικά, εξ ου και η εικόνα της μηδενικής απορροφητικότητας κονδυλίων για τα δάση, που παρουσίασε η αρμόδια Επίτροπος Ντανούτα Χούμπνερ.
Όπως επισημαίνει ο κ. Αντώναρος, «η οποιαδήποτε παράθεση στοιχείων απορρόφησης χωρίς την ταυτόχρονη συνεκτίμηση και άλλων παραγόντων, αποτελεί στείρα λογιστική απεικόνιση και μόνο, η οποία σε καμιά περίπτωση δεν αποτυπώνει την πραγματικότητα της προόδου υλοποίησης των έργων δημιουργώντας απολύτως λανθασμένες εντυπώσεις».
Συγκεκριμένα ο κ. Ευ.Αντώναρος, απαντώντας σε ερώτηση σχετική με την επισήμανση του ΣΥΝ, πως τα κοινοτικά κονδύλια που αναφέρονται στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών δεν απορροφήθηκαν ούτε από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, ούτε από την κυβέρνηση της ΝΔ είπε: «Σύμφωνα με τα στοιχεία διαφόρων πινάκων απορρόφησης έργων του Ταμείου Συνοχής, προκύπτει ότι έχει διασφαλιστεί πλήρως το σύνολο των απαιτουμένων πόρων που έχουν διατεθεί από την ΕΕ ύψους 3.235 εκ.ευρω. Για τη χρηματοδότηση των έργων του Ταμείου Συνοχής, εκδίδονται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσεις ανά έργο και σύμφωνα με τις αποφάσεις, η υλοποίηση μεγάλου αριθμού έργων εκτείνεται μέχρι και το 2010. Τα έργα απαιτούν ένα ικανό χρόνο μέχρι τη συμβασιοποίηση και τις εκροές των κονδυλίων και άρα η εικόνα της μηδενικής απορροφητικότητας, σε καμία περίπτωση δεν αποτυπώνει την εξέλιξη υλοποίησης των έργων και τις προσπάθειες που έχουν καταβληθεί για την επιτάχυνση και την ολοκλήρωσή τους».
«Η οποιαδήποτε παράθεση στοιχείων απορρόφησης χωρίς την ταυτόχρονη συνεκτίμηση και άλλων παραγόντων, αποτελεί στείρα λογιστική απεικόνιση και μόνο, η οποία σε καμιά περίπτωση δεν αποτυπώνει την πραγματικότητα της προόδου υλοποίησης των έργων δημιουργώντας απολύτως λανθασμένες εντυπώσεις» πρόσθεσε.

Σε ερώτηση σχετική με την αντιπυρική προστασία, ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος διευκρίνισε ότι η προαναφερθείσα απάντησή του αφορά τα κονδύλια του Ταμείου Συνοχής συνολικά.
Ο κ. Ευάγγελος Αντώναρος επεσήμανε ακόμη, ότι ο ευρωβουλευτής του ΣΥΝ που χρησιμοποίησε τα εν λόγω στοιχεία «θα έπρεπε να είναι περισσότερο ευαισθητοποιημένος στα θέματα αυτά, αφού μέσω του Τύπου έλαβε αναλυτική απάντηση από τον Οκτώβριο 2005 για παρόμοιο πίνακα που έλαβε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή».

Αναφορικά με τον χρόνο ωρίμανσης των διαδικασιών απορρόφησης, που επιτρέπει τη διατύπωση εικασίας από το ΠΑΣΟΚ ότι οι διαδικασίες που κινήθηκαν επί των ημερών του ωρίμασαν επί της διακυβέρνησης της ΝΔ, ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος απαντώντας σε σχετική ερώτηση σημείωσε πως «τα επιχειρήματα του ΠΑΣΟΚ δεν πείθουν σε κανένα τομέα, πια κανέναν».

Ως προς το εύρος της αναδασωτέας έκτασης, ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε πως «όλες οι περιοχές που κάηκαν στη διάρκεια διακυβέρνησης της ΝΔ κηρύχθηκαν όλες ανεξαιρέτως αναδασωτέες. Αντιθέτως το ΠΑΣΟΚ άφησε το 95, το 98, το 2000 πολύ μεγάλα κομμάτια απ έξω» και παρέπεμψε σχετικά στην πρωτοσέλιδη φωτογραφία των «Νέων» της Τρίτης.

Σε ερώτηση για το ποιος, μεταξύ Πολιτικής Προστασίας και Πυροσβεστικής, είχε το πρόσταγμα των ενεργειών στην επιχείρηση κατάσβεσης της πυρκαγιάς στην Πάρνηθα, ο αναπληρωτής κυβερνητικής εκπρόσωπος τόνισε πως «υπάρχουν σαφώς διακριτοί ρόλοι».
Σε άλλη ερώτηση, περί πληροφοριών που ανέφεραν «παρεξήγηση» στις σχέσεις των κ.κ. Φούρλα και Κόη, ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε πως «ορισμένοι εφηύραν αυτή την παρεξήγηση. Δεν υπάρχει τέτοιο

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου