ΤΟΠΙΚΑ

Νεκροί στο Βόλο έπαιρναν σύνταξη!

νεκροί-στο-βόλο-έπαιρναν-σύνταξη-339706

Σε επανέλεγχο τίθενται και οι φάκελοι των αναπηρικών συντάξεων

Ξετυλίγεται καθημερινά το κουβάρι των αποκαλύψεων, με τις υπηρεσίες του ΙΚΑ στο Βόλο να έχουν σημάνει συναγερμό, έχοντας επισημάνει 20 τουλάχιστον υποθέσεις που οι αντίστοιχοι συνταξιούχοι έχουν αποδημήσει, όμως οι συγγενείς τους απέφυγαν να δηλώσουν το θάνατό τους με αποτέλεσμα να απομυζούν παράνομα τη σύνταξή τους.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Για τις συγκεκριμένες υποθέσεις θα πρέπει να σημειωθεί ότι έχει ήδη ενημερωθεί ο Εισαγγελέας, ενώ οι υπηρεσίες του ΙΚΑ Βόλου έφτασαν… μπροστά στην αλήθεια μετά την απογραφή και τσεκάροντας κάθε περίπτωση ξεχωριστά.

Για τις 20 επίμαχες υποθέσεις δεν είχε γίνει καμία απογραφή είτε στην πρώτη είτε στην δεύτερη φάση, γεγονός που υποψίασε τις υπηρεσίες και άρχισαν να ψάχνουν ενδελεχώς τι ακριβώς συμβαίνει. Ο έλεγχος έδειξε ότι επρόκειτο για συνταξιούχους που έχουν πεθάνει την τελευταία 8ετία, όμως οι κοντινοί τους άνθρωποι εκμεταλλευόμενοι το κενό και την έλλειψη μηχανοργάνωσης μέχρι πρότινος, δεν είχαν δηλώσει το θάνατο στο τοπικό υποκατάστημα και στο Τμήμα Συντάξεων και ανενόχλητοι συνέχιζαν να εισπράττουν τη σύνταξη.

Η εντολή της Διοίκησης και των αρμοδίων Υπηρεσιών είναι σαφής. Ενημερώνονται οι συγγενείς που είναι πλέον υποχρεωμένοι να επιστρέψουν στο ΙΚΑ τα χρήματα που εισπράχτηκαν παράνομα και αφετέρου κινείται από τη Δικαιοσύνη σχετική διαδικασία σε περίπτωση μάλιστα που δεν ανταποκριθούν οι συγγενείς στην υποχρέωσή τους να επιστρέψουν τα ποσά που εισέπραξαν.

Όπως απέδειξε ο έλεγχος, σε ορισμένες περιπτώσεις οι συγγενείς μπορεί να είχαν δηλώσει το θάνατο σε υπηρεσία της Αθήνας, το γεγονός όμως ότι το σύστημα της μηχανοργάνωσης ξεκίνησε να λειτουργεί σε όλη την Ελλάδα μόλις πριν από λίγους μήνες, άφηνε μεγάλα περιθώρια για να παραπλανάται το ΙΚΑ και φυσικά όσοι είχαν εκμεταλλευθεί αυτή την κατάσταση να δρουν ανενόχλητοι.

Επανέλεγχος και στις αναπηρικές

Στο μεταξύ από τον επανέλεγχο από το νέο Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας που συστήθηκε και το οποίο παράλληλα θα εκδίδει τις νέες συντάξεις αναπηρίας εκτιμάται ότι στο Βόλο τουλάχιστον 2 στους 10 συνταξιούχους αναπηρίας θα βρεθούν εκτός λίστας καθώς οι παθήσεις τους δεν δικαιολογούσαν συνταξιοδότηση.

Στο Βόλο εδώ και τέσσερις μήνες έχει ξεκινήσει ήδη από τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΙΚΑ ο επανέλεγχος αρκετών περιπτώσεων για τις οποίες μάλιστα έχουν γίνει και επώνυμες καταγγελίες που πήραν «αναπηρική» χωρίς να τη δικαιούνται εις βάρος πραγματικά αναξιοπαθούντων πολιτών. Ο επανέλεγχος έχει στόχο να διαπιστωθεί αν πραγματικά οι δικαιούχοι πληρούν τις προϋποθέσεις για να συνεχιστεί η καταβολή της σύνταξης που πήραν από το ΙΚΑ.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι μέχρι πριν από λίγα χρόνια οι αναπηρικές συντάξεις εγκρίνονταν και χορηγούνταν με σχετική ευκολία, αφού η ίδια νομοθεσία έδινε αυτή τη δυνατότητα ώστε να πριμοδοτούνται μέχρι και 17% τα αρχικά ποσοστά αναπηρίας που γνωματεύουν οι υγειονομικές επιτροπές. Σε περιπτώσεις ενστάσεων μάλιστα ένας μεγάλος αριθμός των δικαιούχων αναπηρίας κέρδιζαν αυτή την πριμοδότηση και από 50% ή 55% που μπορεί να ήταν το ποσοστό αναπηρίας με την αρχική γνωμάτευση των γιατρών, γίνονταν εύκολα 67% και άνω ώστε να εκδοθεί η αναπηρική σύνταξη. Αυτό ωστόσο είχε ως αποτέλεσμα να αδικούνται με πενιχρές συντάξεις οι πραγματικά ανάπηροι.

Το Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ), του Βόλου υπάγεται πλέον στη Διεύθυνση Αναπηρίας και Ιατρικής της Εργασίας της Διοίκησης ΙΚΑ – ΕΤΑΜ .Με τη λειτουργία του ουσιαστικά ανοίγει ο δρόμος για την εξασφάλιση της ενιαίας υγειονομικής κρίσης όσον αφορά στον καθορισµό του βαθµού αναπηρίας των ασφαλισµένων όλων των φορέων ΙΚΑ, ΟΓΑ, ΤΕΒΕ, συµπεριλαµβανοµένου και του ∆ηµοσίου, καθώς και των ανασφάλιστων, για τους οποίους απαιτείται η πιστοποίηση της αναπηρίας.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου