ΤΟΠΙΚΑ

Δράσεις για το περιβάλλον

δράσεις-για-το-περιβάλλον-851206

Τον τελευταίο χρόνο όλο και περισσότερες φωνές ακούγονται στο πολεοδομικό μας συγκρότημα για τη μόλυνση της ατμόσφαιρας και του εδάφους, όπου καθημερινά όλο και μεγαλύτερες ποσότητες από διοξίνες και βαρέα μέταλλα συγκεντρώνονται.
Ενδεικτικά και μόνον αναφέρουμε ότι τα φάρμακα για αναπνευστικά προβλήματα στην πόλη μας αύξησαν τις πωλήσεις τους κατά 27%.
Οι κυριότερες πηγές μόλυνσης του περιβάλλοντος στην περιοχή μας είναι γνωστές. Για την εναέρια ρύπανση υπεύθυνη, κατά κύριο λόγο, είναι η τσιμεντοβιομηχανία της πόλης μας, η οποία καταναλώνει καθημερινά πεντακόσιους τόνους πετ-κοκ, καύσιμο με ιδιαίτερα επιβλαβείς ρύπους για τον άνθρωπο. Πρόσφατα η εν λόγω τσιμεντοβιομηχανία ανακοίνωσε μια σειρά «σημαντικών μέτρων», που θα μειώσουν τους ρύπους της. Αυτό έγινε κάτω από την πίεση των πολιτών του πολεοδομικού μας συγκροτήματος.
Τα «σημαντικά μέτρα» αυτά χαρακτηρίζονται ανεπαρκή, ακριβώς γιατί η χώρα μας πρέπει να μειώσει μέχρι το 2010 κατά 25% κάποιες ρυπογόνες ουσίες σε σχέση με το 1990 και κάποιες άλλες σε σχέση με το 1995. Αν δε ληφθούν άμεσα μέτρα θα πρέπει η μείωση των ρύπων αυτών να φτάσει το 40%. Αυτές τις υποχρεώσεις έχει αναλάβει η χώρα μας απέναντι στην Ε.Ε και οι αλλαγές στη συγκεκριμένη τσιμεντοβιομηχανία εντάσσονται σ’ αυτήν την κατεύθυνση.
Και πάλι όμως οι αλλαγές θεωρούνται ανεπαρκείς. Η πολιτική του ΥΠΕΧΩΔΕ σε περιοχές όπως ο Βόλος και οι γειτονικοί δήμοι, όπου καθημερινά οι ρύποι γίνονται θανατηφόροι για τους κατοίκους ξεπερνώντας κατά πολύ τα όρια του συναγερμού, πρέπει να είναι αυστηρότερη. Η καύση του πετ-κοκ πρέπει να σταματήσει εντελώς. Παράλληλα μια σειρά μέτρα πρέπει να παρθούν για τη μόλυνση του εδάφους. Η οικονομία της περιοχής έχει μεν την ανάγκη της βιομηχανίας, αλλά όμως δεν αντέχονται οι ρύποι της και όχι μόνον από το περιβάλλον, αλλά και από την ίδια την οικονομία της και την κοινωνία της, που έχουν περισσότερο ανάγκη από υγιές περιβάλλον και υγιείς ανθρώπους.
Σ’ αυτή την πορεία πιστεύουμε ότι πρέπει να κατευθύνεται και η πολιτική της Νομαρχίας, γιατί η μόλυνση είναι κάτι που δεν κρύβεται και σε λίγο τις επιπτώσεις από το πρόβλημα θα τις βρούμε μπροστά μας.
ΖΗΤΑΜΕ:
• Αυστηρό χρονοδιάγραμμα από το υπουργείο του ΥΠΕΧΩΔΕ που θα βάζει τέρμα στην καύση του πετ- κοκ από την εν λόγω τσιμεντοβιομηχανία και την αλλαγή των φίλτρων της από άλλα πιο σύγχρονης τεχνολογίας.
• Τον καθαρισμό του εδάφους της περιοχής της Β’ βιομηχανικής (Βελεστίνου) από επικίνδυνες ουσίες που συγκεντρώθηκαν και να παρθούν τα αναγκαία μέτρα που απαιτούνται για να δοθεί οριστική λύση στο πρόβλημα.
• Να εγκριθεί από το αρμόδιο υπουργείο χρηματοδότηση για να γίνουν μελέτες που θα καθορίσουν όλες τις πηγές μόλυνσης στην περιοχή μας.
• Να παρθούν αυστηρά μέτρα για τις μη συμμορφούμενες εταιρείες που μολύνουν το περιβάλλον, τα οποία να κλιμακώνονται μέχρι και το κλείσιμό τους.
• Ανάλογα μέτρα να παρθούν και για την περιοχή της βιομηχανικής ζώνης Αλμυρού.
• Το παρόν ψήφισμα να δοθεί στη Νομαρχία Μαγνησίας, το ΥΠΕΧΩΔΕ και τους βουλευτές του νομού.
ΣΗΜΕΙΩΣΗ:
Το παρόν ψήφισμα εκφράζει την αγωνία του Δημοτικού Συμβούλιου του Δήμου Νέας Ιωνίας για τη δυσχερή κατάσταση που έχει περιέλθει το περιβάλλον της περιοχής μας από την εναέρια και επίγεια ρύπανση. Επειδή βρισκόμαστε σε προεκλογική περίοδο, δε θα θέλαμε αυτή η έντονη ανησυχία μας να γίνει αντικείμενο αντιπαραθέσεων των δύο μεγάλων κομμάτων της χώρας μας. Πιστεύουμε ότι για το συγκεκριμένο πρόβλημα στον τόπο μας οι ευθύνες είναι ισόποσες.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου