ΤΟΠΙΚΑ

Τομέας γεωπονίας χωρίς… γεωπόνο!

τομέας-γεωπονίας-χωρίς-γεωπόνο-327720

Τομέας γεωπονίας χωρίς… γεωπόνο λειτουργεί από την έναρξη της σχολικής χρονιάς στο Επαγγελματικό Λύκειο Αργαλαστής. Οι εννέα μαθητές της β’ τάξης του σχολείου δεν έχουν παρακολουθήσει ούτε μία ώρα ειδικότητας. Μάλιστα, οι τέσσερις από αυτούς παρέστησαν μόνο στον Αγιασμό και έκτοτε βλέπουν το σχολείο με το… κιάλι.

Το Επαγγελματικό Λύκειο Αργαλαστής που λειτουργεί φέτος για δεύτερη χρονιά, είχε δηλώσει από το καλοκαίρι την κενή θέση γεωπόνου εκπαιδευτικού, που είναι απαραίτητος για τη λειτουργία του Γεωπονικού Τομέα.

Ωστόσο, μέχρι και σήμερα, δύο μήνες μετά το πρώτο κουδούνι, γεωπόνος δεν έχει προσληφθεί. Η πρώτη αναπληρώτρια που προσλήφθηκε πήρε άδεια λόγω εγκυμοσύνης και η δεύτερη, μόλις προχθές πήρε άδεια ανατροφής παιδιού, με αποτέλεσμα η θέση να παραμένει κενή.

Οι μαθητές του σχολείου που επέλεξαν να εγγραφούν στο ΕΠΑΛ Αργαλαστής για να παρακολουθήσουν τον Γεωπονικό Τομέα, μέχρι σήμερα δεν έχουν κάνει ούτε ένα μάθημα ειδικότητας. Από το σύνολο των εννέα μαθητών της β΄τάξης, οι πέντε παρακολουθούν μόνο μαθήματα γενικής παιδείας και πηγαίνουν στο σχολείο μόνο για συγκεκριμένες ώρες καθημερινά. Υπάρχουν όμως και τέσσερις απόφοιτοι που εγγράφτηκαν ξανά στο λύκειο προκειμένου να δώσουν πανελλαδικές εξετάσεις σε συγκεκριμένη κατεύθυνση, τη γεωπονία.

Αυτοί οι τέσσερις μαθητές παρακολουθούν κανονικά μόνο μαθήματα ειδικότητας, από τη στιγμή όμως που δεν υπάρχει γεωπόνος δεν πάνε καν στο σχολείο. «Είμαστε μαθητές και δεν νιώθουμε μαθητές», λένε οι απόφοιτοι που λόγω του κενού δεν έχουν ξεκινήσει ακόμη μαθήματα ειδικότητας. «Ξεκινήσαμε με λαχτάρα το σχολείο για να μάθουμε μια νέα επιστήμη αλλά δυστυχώς μένουμε σπίτι. Μπήκε Νοέμβριος κι ακόμη μαθήματα δεν έχουμε κάνει», προσθέτουν.

Το πρόβλημα επιβεβαίωσε ο διευθυντής του ΕΠΑΛ Αργαλαστής Βαγγέλης Παρασκευάς. «Μπαίνουμε στην ένατη εβδομάδα και δεν έχει γίνει ούτε μία ώρα ειδικότητας από την αρχή του έτους, ενώ κανονικά έπρεπε να γίνονται 23 ώρες την εβδομάδα!», σημειώνει.

Η έλλειψη γεωπόνου εκπαιδευτικού επηρεάζει και το ΕΠΑΛ Αγριάς, όπου επίσης λειτουργεί γεωπονικός τομέας στον οποίο θα συμπλήρωνε ώρες ο εκπαιδευτικός που θα προσλαμβάνονταν στο ΕΠΑΛ Αργαλαστής.

Το πρόβλημα είναι σε γνώση της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας. «Είχαμε δηλώσει εξ αρχής το κενό, ωστόσο και οι δύο εκπαιδευτικοί που προσλήφθηκαν βγήκαν σε άδεια, η μία εγκυμοσύνης, η άλλη ανατροφής. Ξαναδηλώσαμε το κενό και ελπίζουμε σε δέκα ημέρες να έχει τακτοποιηθεί», σημείωσε ο διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας, Χαράλαμπος Σταχτέας.

Το κενό γεωπόνου δεν είναι το μοναδικό σε επίπεδο νομού. Επιπλέον 19 κενά ειδικοτήτων και σε μαθήματα γενικής παιδείας υφίστανται ακόμη και σήμερα στη Μαγνησία και θα πρέπει να καλυφθούν από προσλήψεις αναπληρωτών.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου