ΤΟΠΙΚΑ

Προκαταρκτική για κακοποίηση ζώου

προκαταρκτική-για-κακοποίηση-ζώου-339162

Εισαγγελική παρέμβαση για καταγγελλόμενη κακοποίηση σκύλου, που έγινε σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης, σημειώθηκε χθες. Φιλόζωη κατήγγειλε προχθές πράξεις φρίκης από ηλικιωμένο σε βάρος καθαρόαιμου πίτμπουλ που προξένησαν αλγεινή εντύπωση.

Σύμφωνα με την ανάρτησή της, που έγινε σε ομάδα σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης, ο ανεγκέφαλος είχε δεμένο το σκυλί από το μηχανάκι του και επειδή το ζώο δεν μπορούσε να τρέξει δεμένο γρήγορα και να τον ακολουθεί, με αποτέλεσμα να σέρνεται στο οδόστρωμα, ακινητοποίησε το όχημά του, κατέβηκε από αυτό και άρχισε να χτυπά το ανυπεράσπιστο ζώο με μπουνιές και κλωτσιές.

Η καταγγελία συνοδεύτηκε από σχόλια χρηστών του μέσου κοινωνικής δικτύωσης που εξέφραζαν οργή για το αναφερόμενο περιστατικό και λύπη για το ταλαιπωρημένο ζώο, ευχόμενοι να απομακρυνθεί γρήγορα από τον δράστη και να έχει καλή τύχη.

Το σκυλάκι, το οποίο είναι 18 μηνών, αρσενικό, καθαρόαιμο πίτμπουλ, ευτυχώς απομακρύνθηκε από τον κάτοχό του και αυτή τη στιγμή, όπως ενημερώνει η φιλόζωη στη σχετική ανάρτηση, φιλοξενείται από άλλη οικογένεια, ενώ παράλληλα γίνονται ενέργειες για την υιοθεσία του.

Η Εισαγγελία Βόλου ζητεί να κληθεί να καταθέσει η φιλόζωη που έκανε την καταγγελία τι γνωρίζει για το περιστατικό φρίκης, προκειμένου να διερευνηθεί εάν όντως υπήρξε κακοποίηση ζώου και στη συνέχεια να υποδείξει και να κατονομάσει τον δράστη, ώστε ο υπαίτιος να οδηγηθεί στη Δικαιοσύνη και να τιμωρηθεί για τις πράξεις του.

Επισημαίνεται ότι η καταγγελία δεν συνοδεύτηκε από αντίστοιχη αναφορά στην Αστυνομία. Η προκαταρκτική εξέταση παραγγέλθηκε αυτεπαγγέλτως μετά από δημοσιεύματα του Τύπου.

Η κακοποίηση ζώου έχει μετατραπεί σε κακούργημα μετά τα αλλεπάλληλα περιστατικά φρίκης που έχουν καταγραφεί ανά την Ελλάδα.

Η φόνευση ή ο βασανισμός ζώου τιμωρείται με κάθειρξη από 5 έως 10 έτη και επιβολή χρηματικού προστίμου το ύψος του οποίου ορίζεται από 25.000 ευρώ έως 50.000 ευρώ.

Η ποινή για την κακοποίηση ζώου έχει επίσης αυστηροποιηθεί και η πράξη τιμωρείται με κάθειρξη ενός τουλάχιστον έτους και επιβολή χρηματικού προστίμου το ύψος του οποίου ορίζεται από 3.600 ευρώ έως 18.000 ευρώ.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου