ΤΟΠΙΚΑ

Μεγαλύτερη σύνταξη, περισσότερα χρόνια

μεγαλύτερη-σύνταξη-περισσότερα-χρόν-851206

Την καθιέρωση κινήτρων για να παραμείνουν οι εργαζόμενοι στη δουλειά τους μέχρι το 65ο έτος της ηλικίας μελετά το υπουργείο Απασχόλησης, ανεξάρτητα από την επερχόμενη ασφαλιστική μεταρρύθμιση.
Μελετάται η αλλαγή της ισχύουσας ασφαλιστικής νομοθεσίας με στόχο την άρση των αντικινήτρων που υπάρχουν αυτήν τη στιγμή και καθιστούν υποχρεωτική τη συνταξιοδότηση και η χορήγηση κινήτρων για την παραμονή στην εργασία, όπως η αύξηση της σύνταξης.
Τονίζεται ότι σήμερα τα Tαμεία των αυτοαπασχολουμένων εφαρμόζουν κίνητρα για επιμήκυνση του χρόνου ασφάλισης. Στα υπόλοιπα Tαμεία η παραμονή στην εργασία και μετά τη συμπλήρωση των προϋποθέσεων συνταξιοδότησης δεν έχει ουσιαστικά οφέλη για τον ασφαλισμένο.
Στην Ελλάδα τα τελευταία τρία χρόνια το ποσοστό απασχόλησης των ατόμων από 55-64 ετών βελτιώνεται σταθερά, ωστόσο, παραμένει χαμηλό σε σύγκριση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.
Στην ηλικιακή αυτή ομάδα το ποσοστό απασχόλησης των γυναικών είναι χαμηλότερο σε σχέση με το αντίστοιχο των αντρών, το οποίο εξηγείται με τα χαμηλότερα ποσοστά συμμετοχής των γυναικών στο εργατικό δυναμικό, καθώς και με τη δυνατότητα πρόωρης αποχώρησης από το εργατικό δυναμικό σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία.
Σήμερα οι εργαζόμενοι μεγαλύτερης ηλικίας αντιμετωπίζουν ένα φάσμα αντικινήτρων και φραγμών ως προς την ένταξη και την παραμονή τους στην εργασία.
Oι εργοδότες συνήθως είναι διστακτικοί στο να προσλάβουν μεγαλύτερους σε ηλικία εργαζόμενους ή να συνεχίζουν να τους απασχολούν.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου