ΤΟΠΙΚΑ

Σε μαθητές του ΓΕΛ Αγριάς μίλησε ο 105 χρονος Δημ. Κάλμπαρης

σε-μαθητές-του-γελ-αγριάς-μίλησε-ο-105-χρο-340301

Σε συνεργασία με την διευθύντρια του Γενικού Λυκείου Αγριάς και μέλος του ΔΣ του Πορφυρογένεου Ιδρύματος Αγριάς κα Κελεπέση Ευγενία, ο φιλοξενούμενος στο Γηροκομειο Βόλου κ. Κάλμπαρης Δημήτρης, έδωσε διαδικτυακή συνέντευξη στους μαθητές του Λυκείου Αγριάς.

Ο κ. Δημήτρης Κάλμπαρης είναι 105 ετών πήρες μέρος στο έπος του 1940 και είναι ο τελευταίος επιζών της μάχης στο ύψωμα 731.

Πρόσφατα έδωσε συνέντευξη στο «Ιστόρημα» μια εταιρεία του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, για την διάσωση της προφορικής ιστορίας. Το 2009, επίσης, ο κ. Δ. Κάλμπαρης μοιράστηκε τις εμπειρίες του με τον κ. Γεώργιο Σούρλα ο οποίος τις κατέγραψε στο βιβλίο του «Οι Ήρωες του 1940 περιμένουν».

Οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να ακούσουν και να μάθουν για τα γεγονότα της εποχής, από μια «ζωντανή πηγή».

Ο κ. Δημήτρης Κάλμπαρης αναφέρθηκε παράλληλα σε ένα σημαντικό γεγονός κατά τη διάρκεια του πολέμου, «πριν αναχωρήσω για το μέτωπο και αποχαιρετήσω συγγενείς και φίλους, η μάνα μου μου ’δώσε έναν ξύλινο σταυρό. Παρόλο που τα ρούχα μου τρυπήθηκαν από σφαίρες και μία με πλήγωσε λίγο στο αυτί, πιστεύω ότι το φυλαχτό της μάνας μου με προστάτεψε».

Τέλος, έστειλε το δικό του μήνυμα δηλώνοντας, «αυτό που εύχομαι παιδιά είναι να μην ξαναζήσουμε ποτέ πόλεμο, ποτέ ξανά πόλεμος , να μην βιώσετε αυτό που περάσαμε εμείς. Πάντα ελεύθεροι».

Δείτε φωτογραφίες:

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου